'Deli Yusuf' Filmindeki Arabadan Esinlenerek Kamyonet Yapti

Samsun’da bir sanayi ustasi, Deli Yusuf filmindeki arabadan esinlenerek 14 ayda damperli kamyonet yapti.

'Deli Yusuf' Filmindeki Arabadan Esinlenerek Kamyonet Yapti
Torna tesviye ustasi Ahmet Görbüz, 2 yil önce köyde kullanmak üzere patpat alamaya karar verdi. Piyasadaki patpatlarin kendi istedigi gibi olmadigini gören Görbüz, “Deli Yusuf” filminden de esinlenerek hayalindeki kamyoneti yapmaya basladi.

14 ayda tamamladigi kamyonetin ilk deneme sürüsünü gerçeklestiren Ahmet Görbüz, aracin sorunsuz çalismasindan dolayi büyük mutluluk yasadi.

“Kafamda farkli bir kamyonet tasarladim ve yaptim”

Mevcut patpatlarin kendi istedigi gibi olmadigi için bir kamyonet yaptigini ifade eden Ahmet Görbüz, “Piyasada patpatlar var. Ben kafamda onlardan daha farkli bir kamyonet tasarladim. Proje filan olmadan kafamda düsündüm ve uyguladim. Aracin arka kisminda Tofas diferansiyeli var, önde de bir diferansiyel var. Aradaki aktarma sanzimanini 4x4 baglamak için kendim yaptim. Araç 5 ileri, 1 geri vites. Aracin kupasi ve disi hep el emegi. Motor olarak patpat motoru kullandik. Arka kasayi da damperli yaptik, istedigimizde inip, kalkiyor. Böyle bir araci tasarladiktan sonra 14 ayda meydana çikarttik. Sürekli üstünde çalissam 3-4 ayda yapardim ama bos zamanlarimda günde 2 saat çalisarak böyle bir sey ortaya çikarttim” dedi.



“Araci köyde kullanmak ve nostalji olsun diye yaptim”

Yaptigi araci köyde kullanacagini anlatan Görbüz, “Bu kamyonetin parçalarini 2 sene önce almistim. O zaman 15 bin TL masraf etmistim. Su andaki malzeme fiyatlarina bakarsan bu araci mal etmek 50 bin TL’yi buluyor. Su anda piyasadaki patpatlar 50 bin TL civarinda satiliyor. Ben onlardan degisik olsun istedim. Benim aracimda ön ve arka kisim ayni genislikte. Araci hem köyde kullanmak hem de nostalji amaçli yaptim. Aracimin camlari takilacak. Yanlara serit geçecegim. Baska aksesuarlar da taktiktan sonra araç tamamlanacak. Su anda araca bir isim düsünmedik. Isim için bir anket yapacagim orada da ismi belli olacak” diye konustu.



“Aracin adini ‘Deli Yusuf’ koydum”

Kamyonetin motor ve sanziman kismina yardim eden Cemal Sivrikaya ise sunlari söyledi:

“Araba tamamen el yapimi. Parça parça yapmak istesen böyle bir araç yapma sansiniz yok. Ahmet Görbüz agabeyimiz arabanin parçalarini kendisi ayarlamis. Ben bu arabanin adini Deli Yusuf koydum. Su anda aracin aksesuarlari tamamlanacak. Çocukken televizyonda Deli Yusuf filmini izlemistik. Oradan esinlenildi. O yüzden de adini Deli Yusuf koydum. Samsun’a bir Deli Yusuf hayirli olsun.”

Deli Yusuf Filmi

1975 yilinda ilk gösterimi yapilan Deli Yusuf filminin basrolünü Cüneyt Arkin ve Zerrin Arbas paylasti. Filmde fabrikatör olan Abbas Bolulu, yasa disi islere karisir. Onun yeni hedefi, Çamlibel’deki gecekondulari yikmaktir. Evlerinde olma korkusu yasayan insanlar, Deli Yusuf’tan kendilerine yardim etmesini ister. Bu sirada Abbas, kendisi için Yusuf’tan zirhli bir araç yapmasini ister. Yusuf, kursun geçirmez araba karsiliginda gecekonduda yasayanlara tapularini geri vermesini sart kosar. Abbas tapulari vermeyi kabul etse de arabayi aldiktan sonra fikrinden vazgeçer. Bu durumu kabullenmeyen Yusuf’un oglu Ali, arabayi Abbas’tan geri almak için harekete geçer...
Kaynak: İHA