Örtü Altinda 'Yenidünya' Hasadi Basladi... Kilosu 200 TL'den Satildi

Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerinden olan İçel’de örtü altinda turfanda yenidünya meyvesinin hasadi yapildi, ilk hasadin kilogrami temsili olarak 200 TL’den alici buldu.

Örtü Altinda 'Yenidünya' Hasadi Basladi... Kilosu 200 TL'den Satildi
Her mevsim oldugu gibi turfanda da örtü altindan sebze ve meyve üretimiyle ön plana çikan İçel’in Erdemli ilçesinde erik ile kayisi çaglasindan sonra Malta veya sarikiz olarak da bilinen “yenidünya” meyvesinin ilk hasadi yapildi. Üretici Halit Taner’in serasinda 12 yildir yetistirdigi agaçlardan sararan yeni dünya meyveleri tek tek toplandi. Ürünler Istanbul ve Ankara basta olmak üzere alicilara ulastirilmak üzere 250 gramlik paketlere konularak hazir hale getirildi.

Türkiye’de ilk yenidünya hasadi olmasi nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL’den alici buldu. Nisan ayi sonuna dogru örtü altindaki hasadin bitecegi, ardindan açik bahçelerdeki ürünlere geçilecegi kaydedildi.

“Ilk hasadimizi yaptik”

15 yildir çiftçilik yaptigini animsatan Halit Taner, "Bu gördügünüz serada örtü alti yenidünya, malta erigi üretimi yapiyorum. Agaçlarimiz yaklasik 12 yaslarinda. Simdi ilk hasadimizi yaptik, bu turfanda oluyor. Su anda hiçbir yerde meyve yok. Bu Türkiye’nin ilk meyvesi” dedi.

Bu yil kis sartlarinin sert geçmesi nedeniyle hasadin geciktigini aktaran Taner, "Hava sartlari çok fena geçti, fevkalade bir mart ayi yasadik. Tüm Türkiye’de, dünyada. Onun için az daha gecikme oldu. Geçmis yillarda 3-5 gün daha erken oluyordu. Hava sartlari ve iklimle yakindan ilgili bir olay. Her ne kadar serada olsa da iklimle ilgili bir olay. Ama yine de burada ilk defa bu hasadi yapabildik sükürler olsun. Ürün kalitemiz iyi, gittikçe de iyilesir. Tabi ilk turfandalar belki biraz daha az olabilir ama gittikçe hem kalite artar hem tonaj artar. Nisanin 20’sine kadar is biter, seranin içinde. Ondan sonra açiklarimiz baslar" seklinde konustu.



"200 lira temsili fiyatla aldik"

Ilk ürünü satin alan Ibrahim Damar ise, "Üreticimizden bu senenin ilk yenidünyasini aldik. Ürünümüzü topladik ambalajladik. Piyasasi belli degil ilk çikan turfanda meyvedir. Türkiye’nin hiçbir yerinde yok, ilk toplamayi biz yaptik. 200 lira temsili fiyatiyla aldik. Piyasasi gün geçtikçe yani meyve arttikça piyasasi o zamana kadar oturmus olur. Yani kesin bir fiyat yok ortada" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA