KOP'tan 2022 Yilinda Bölgeye 120 Milyon TL'lik Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, 2022 yili KOP Mali Destek Programina girmeye hak kazanan projeleri onayladi. Aksaray, Karaman, Kirikkale, Kirsehir, Konya, Nevsehir, Nigde ve Yozgat’tan olusan KOP Bölgesindeki illerden gelen 78 projeye 120 milyon 470 bin TL kaynak aktarilacak. 2022 Mali Destek yilinda en büyük payi küresel isinmaya bagli olarak tüm dünyada etkisini iyice hissettiren kuraklikla iklim degisikligi etkilerini en aza indirecek ‘Tarimsal Sulama ve Kirsal Kalkinma’ projeleri aldi.

KOP'tan 2022 Yilinda Bölgeye 120 Milyon TL'lik Destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin 2022 yili Mali Destek Çagri Programi Bakan Mustafa Varank tarafindan onaylandi. ‘KOP Küçük Ölçekli Sulama Isleri Programi (KOP KÖSIP)’, ‘KOP Kirsal Kalkinma (KOP KIRSAL)’, ‘KOP Tarimsal Egitim ve Yayim Projesi (KOP TEYAP)’, ‘KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Gelistirilmesi Projesi (KOP Okuyor)’ ile ‘KOP Hayvancilik’ ve ‘KOP Tarimsal Arastirmalar’ basliklarindaki projelere verilen finansman destekleri artarak devam edecek.

Hedef modern ve teknolojik tarim

Geleneksel tarim olarak tarif edilebilecek üretim biçimlerinin hakim oldugu, bitki ve hayvan üretiminde birim alan ve birim hayvandan elde edilen düsük verim yerine, en ileri yöntem ve teknolojilerin kullanilacagi modern tarima hizli bir geçis yapilmasi gerektiginin altini çizen KOP Idaresi Baskani Mahmut Sami Sahin, bölgenin tarim, modern ve akilli tarimsal sulama ve hayvancilik alanlarindaki dönüsümünü tamamlayici, istihdam artisini özendirici ve yeni is alanlarinin olusmasina öncülük edecek projelerin 2022 yili KOP Mali Destek Programiyla desteklenecegini söyledi.



“Bölgemizin su varligi ve ihtiyaçlarinin karsilanabilmesi için su seferberligini baslatmaliyiz"

Etkilerini henüz yeni yeni üzerimizden attigimiz Covid-19 salgini sürecinde ülkelerin gida ve arz güvenligi öneminin, küresel isinma, iklim degisikligi ve yine küresel sonuçlari olan savaslarla birlikte çok daha büyük önem tasidigina dikkat çeken Baskan Sahin, “Kriz dönemlerinde kendi kendine yeten ülkelerin önemi ön plana çikmaktadir. Yagislarin az, topragin ise verimli oldugu bölgemizde; son yillarda yasanan iklim degisikligine bagli yagis rejimindeki belirsizlikler üzerinde dikkatle durmamiz gereken bir husustur. Buradan hareketle bölgemizin su varligi ve ihtiyaçlarinin karsilanabilmesi için bölgeyi olusturan tüm bireylerin ortak hareketi ile su seferberligini baslatmaliyiz. Dogada suyun dogdugu ve geçtigi alanlari koruyarak, tarimda sulama yöntemlerimizi iyilestirerek, sanayide suyu kirletmeden verimli kullanarak, kentlerimizde kayiplari önleyerek, her damlayi tasarruf ederek, suyumuzu korumayi birlikte basarabiliriz. Iklim degisikligine bagli olarak son yillarda yasanan kuraklik nedeni ile ülkemiz genelinde su kaynaklarinin tehdit altinda oldugu gerçegi ile karsi karsiyayiz” dedi.



Kaynaklarin önemli bir kismi KÖSIP ve KIRSAL kalkinma projelerine

Il Valilikleri, Kaymakamliklar, Belediyeler, Kamu Üniversiteleri, Yüksekögretim Kurumlari, Il Özel Idareleri, Tarim ve Orman Il ve Ilçe Müdürlükleri, Orman Bölge/Sube Müdürlükleri, Kamu adina faaliyet yürüten Arastirma Kuruluslari, Il Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Milli Egitim Il ve Ilçe Müdürlükleri gibi tüm kamu kurum ve kuruluslari tarafindan sunulan 78 proje için en kisa sürede protokol imzalarinin atilarak hayata geçirilmeye baslanacagini ifade eden Baskan Sahin; “Türkiye genelinde köy nüfuslari azalirken, KOP Bölgesinde sulama ve kirsal kalkinmayi destekleme projelerinin uygulandigi köylerde nüfus artislari yasandigini mutlulukla ifade edebiliriz. Bu vesileyle üreticimizin, çiftçimizin yaninda olan desteklerin saglanmasinda, projelerin uygulanmasinda imkan saglayan basta Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Varank’a sükranlarimi arz ediyorum. 2022 Yili Mali Destek Programinda onaylanan projelerin hazirlanmasina valilerimize, tüm kamu kurum ve kuruluslarimizin ilgili personellerine tesekkür ediyorum. Projelerimiz hem bölgemize hem de ülkemize hayirli olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA