Ukrayna Bassavcisi Venediktova Açiklamasi 'Kiev Bölgesinde Sivillere Ait 410 Ceset Bulundu'

Ukrayna Bassavcisi Iryna Venediktova, Rus askerlerinden kisa bir süre önce temizlenen Kiev bölgesindeki sehirlerde sivillere ait 410 cansiz bedene ulasildigini açikladi.

Ukrayna Bassavcisi Venediktova Açiklamasi 'Kiev Bölgesinde Sivillere Ait 410 Ceset Bulundu'


Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, geçtigimiz günlerde baskent Kiev bölgesinde bulunan Bucha, Irpin ve Gostomel’den Rus ordusu geri çekilmisti. Söz konusu sehirlerde yapilan arama ve temizlik çalismalarinda, 410 sivil vatandasin cesedine ulasildigi aktarildi. Yetkililer, sivillerin bazilarinin elleri bagli bir sekilde infaz edildigini, kanalizasyon kuyusuna atildigini ve toplu mezarlara gömüldügü bildirildi.



“Kiev bölgesi bir turizm duragi degil suç mahalli haline gelmis”

Ukrayna Bassavcisi Iryna Venediktova yaptigi açiklamasinda, "Kiev bölgesi bir turizm duragi degil suç mahalli haline gelmis. Saldirilarin ilk gününden bu yana Ukrayna halkina karsi yapilan soykirim için savcilik ve istihbarat makamlari beraber çalisiyor. Kiev bölgesinden 410 sivil vatandasin cesedi çikarildi. Aralarindan 140 tanesi ben ve diger uzamanlar tarafindan incelendi. Kolluk kuvvetleri çalisiyor ve Rusya’nin savas suçlarini belgeliyor. Adliyenin tip bürosuna sürekli savcilar, uzmanlar, görgü taniklari geliyor ve DNA örnekleri aliniyor. Bu cehennemi olusturanlari cezalandirmak için olanlari belgelemek gerekiyor. Uluslararasi mahkemelerde adalet önüne çikacaklar" ifadelerini kullandi.

Bucha’daki vahset

Bucha kenti sokaklarinda Ukrayna ordusu çok sayida sivilin cansiz bedeni ile karsilasmis, bir evin bodrum katinda ise elleri arkadan bagli sekilde duvara karsi dizilmis sekilde infaz edilen çok sayida sivilin cansiz bedenine ulasilmisti. Dünya liderleri Bucha’daki durumu vahset olarak nitelendirmisti. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Bucha’daki sivil katliama deginmis, "Bükres, NATO bildirgesi 14 yil önce. Rusya’nin gelmesini önleme sansimiz vardi. Rusya Bucha’ya geldi. Rus askerlerinin annelerine bu görüntüleri seyretmelerini tavsiye ediyorum. Seyredin de nasil hirsizlar, katiller yetistirdiginizi görün" ifadelerini kullanmisti.

Konuya iliskin bir açiklamada Ukrayna Basbakan Yardimcisi Irina Veresuk ise, "Rusça yaziyorum adrese ulasmasi için. Kimler Ukrayna halkina karsi islenen suçlara, infazlara ortak olduysa onlari en iyi ihtimalle müebbet hapis cezasi bekliyor. Savasta olmamiz, insanlari taciz etme, alay etme ve infaz etme hakki vermez. Savas er ya da geç son bulacak. Sizi kimse kurtaramayacak ve affetmeyecek. Savastan sonraki hayatinizi düsünün yoksa ölümü düsünmek zorunda kalacaksiniz" demisti.

Rusya, Bucha’daki vahseti yalanladi

Bucha’daki katliamin dünyanin gündemine oturmasinin ardindan Rusya Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, “Rusya Savunma Bakanligi, Kiev bölgesinin Bucha kentinde sivillerin öldürüldügü iddiasiyla Kiev rejiminin suçlamalarini reddediyor. Bu yerlesimin Rus silahli kuvvetlerinin kontrolü altinda oldugu süre boyunca, tek bir bölge sakini herhangi bir siddet eyleminden zarar görmedi” denilmisti. Açiklamada ayrica, “Bütün bunlar, Mariupol’de dogum hastanesinde ve diger sehirlerde oldugu gibi Bucha’dan gelen fotograflarin ve video görüntülerinin Bati medyasi için Kiev rejiminin bir baska üretimi oldugunu reddedilemez bir gerçektir” ifadeleri kullanilmis, söz konusu fotograf ve görüntülerin provokasyon oldugu öne sürülmüstü.
Kaynak: İHA