Çarsamba'da 300 Yillik Gelenek Yasatildi Açiklamasi Enderun Usulü Teravih Kilindi

Samsun’da Çarsamba Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen organizasyon ile kadim saray gelenegi olan Enderun usulü teravih namazi kilindi. Cemaatin yogun ilgi gösterdigi Enderun usulü teravih namazinda ezan, kamet, Kur’an-i Kerim, ilahiler, kasideler ve dualar okundu.

Çarsamba'da 300 Yillik Gelenek Yasatildi Açiklamasi Enderun Usulü Teravih Kilindi
Abdullah Pasa Camisi’nde kalabalik bir katilimla "Enderun Usulü Teravih ve Cumhur Müezzinligi" programi düzenlendi.

Programinda 300 yillik saray gelenegi yasatildi. Teravih öncesinde münavebeli ezan ile baslayan programda hocalar okumalariyla mest etti. Teravih namazinin her 4 rekat arasinda ilahiler okundu. Mehmet Kemiksiz ve Enderun Hafizlar Toplulugu hocalarinin okudugu dualarla Çarsambalilar unutulmaz bir aksam yasadi.

“Camimiz tiklim tiklim doluydu”

Teravih namazi sonrasi açiklama yapan Çarsamba Belediye Baskani Halit Dogan, “Bu gelenegi hem Çarsamba’mizda gerçeklestirmenin hem de Enderun usulü teravih kilmakla alakali büyük bir özverili çalisma yürüten Mehmet Kemiksiz hocamizi ve beraberindekileri misafir etmenin mutlulugunu yasadik. Çarsambali hemserilerimiz de çok fazla ilgi gösterdiler. Camimiz tiklim tiklim doldu. Bizim için de unutulmaz bir geceydi” dedi.



“300 yilik bir gelenegin ihya etmenin huzuru var”

Gecenin hocalarindan Mehmet Kemiksiz, “Biz tarihte biliyoruz ki çok degil 80 yil önce Ridvan Pasa Camimizde bu gelenegi yasatan hafizlarimiz varmis. Bu gelenek 300 yillik bir gelenektir. Bugün Çarsambamizda uygulanmasinin hususi bir amaci da var. Istanbul’da pek çok yerde biz bunu uyguladik. Anadolu sehirlerinin de kendisine göre bir sultan camisi vardir. Bu içinde bulundugumuz mabet onlardan bir tanesidir. 300 yilik bir gelenegin ihya etmenin huzuru var. Belediye baskanimiz bu tür kültürel dokulari besleyen islerde bizlere her zaman destek olmustur” diye konustu.

Çarsamba Ilçe Müftüsü Cemal Uzun ise “Ordu’da çalistigim zaman Enderun usulü teravih organizasyonu yapmistik. Çarsamba’mizda da genis kapsamli bir sekilde bunu ifa ettik” seklinde konustu.

Vatandaslar da düzenlenen organizasyondan çok memnun kaldiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA