Ingiltere Disisleri Bakani Truss Açiklamasi 'Ukrayna'ya Olan Destegimizi Ikiye Katlamaliyiz'

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss, Rus isgaliyle karsi karsiya olan Ukrayna’nin egemenligini savunmasi konusunda küresel birlik olusturmanin önemini vurgulayarak, "Ukrayna’ya olan destegimizi ikiye katlamaliyiz" dedi.

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss, Baskent Londra’dan dis politika üzerine yaptigi basin toplantisinda, küresel güvenlik, refah ve baris konularina dikkat çekti. Ukrayna’daki Rus saldirganligina karsi daha fazla savunma ekipmanin daha hizli saglanmasi gerektigini ifade eden Truss yaptigi açiklamada, "Korkunç barbarlik ve savas suçlari karsisinda dünya, kendi kaderini tayin etmek isteyen Ukrayna’nin mücadelesinde birlesti. Baski veya isgal yoluyla kazanabileceklerini düsünenler, küresel güvenlikten yana tavir alirken Ukrayna’nin kaderi tehlikede. Putin basarili olursa, Avrupa’da daha korkunç sonuçlar olacak. Bu yüzden hazirlikli olmali, Ukrayna’ya olan destegimizi ikiye katlamali ve birlesik olmaliyiz" dedi.

Truss, "baris, güvenlik ve refahin" saglanabilmesi için yeni bir dis politika vizyonun benimsenmesi gerektigine dikkat çekerek, "Özgürlük ve demokrasinin bir ekonomik ve güvenlik ortakliklari agi araciligiyla güçlendirildigi, saldirganlarin kontrol altina alindigi bir dünya vizyonu ile yeni bir baris, güvenlik ve refah dönemi olusturmaliyiz" seklinde konustu.

"Putin’in savas finansmanini kesiyoruz"

Truss yaptigi basin toplantisinda, "Yaptirimlarimiz Rusya’yi dis borçlarla karsi karsiya birakti ve daha ileri gitmemiz gerekiyor. Putin’in bu korkunç savasi finanse edebilecegi hiçbir yer olmamali. Bu nedenle bu, petrol ve gaz ithalatini kesin olarak kesmek anlamina geliyor." ifadelerinde bulundu.

Truss, küresel ekonominin "kurallara göre oynanmasi" gerektigini belirterek, "Putin’in savas çabalarinin finansmanini kesiyoruz. Ukrayna ekonomisini ise mali destek ve yatirimlarla destekliyoruz." seklinde konustu.

"Ukrayna’ya NATO silahlari saglanmasi için Polonya ile çalisiyoruz"

Ukrayna’da güvenligin saglanmasi için Ukrayna’ya ihtiyaç duydugu kaynaklarin saglanmasi gerektigini söyleyen Truss, "Bu nedenle, Ukrayna’nin NATO standartinda silahlarla donatilmasini saglamak için Polonya ile ortak bir komisyon üzerinde çalisiyoruz." dedi.

Truss, "Yaklasimimiz, askeri güç, ekonomik güvenlik ve daha derin küresel ittifaklar olmak üzere 3 alana dayanmaktadir. Ilk olarak, toplu savunmamizi güçlendirmemiz gerekiyor. Dogu kanadi güçlendirilmeli ve Polonya gibi devletleri desteklemeliyiz. Bu nedenle varligimizi artiriyor ve savunma isbirligimizi derinlestiriyoruz." dedi.

"Eylemsizlik en büyük provokasyondur"

Truss yaptigi açiklamada Ukrayna’daki savastan alinacak dersler oldugunu söyleyerek, isgali caydirmak için daha fazlasinin yapilmasi gerektigini ifade etti.

Truss, "Ayni hatayi bir daha asla yapmayacagiz. Çatismayi kiskirtma korkusuyla agir silahlar vermememiz gerektigini savunanlarin aksine eylemsizligin en büyük provokasyon olacagini düsünüyorum" seklinde konustu.

"Ukrayna’nin ötesinde ortaya çikan tehditlere karsi duracagiz"

Rusya’nin Ukrayna’dan tamamen çikarilmasi için daha da hizli ilerlemeye devam edilecegini söyleyen Truss, "Bu sert durusumuzu Ukrayna’nin ötesinde ortaya çikan tehditlere karsi da sürdürecegiz" dedi.

Ukrayna’nin yani sira Moldova ve Gürcistan gibi ülkelerin de egemenliklerini korumak için birtakim yeteneklere sahip olmasinin gerektigini söyleyen Truss yaptigi açiklamada ayrica, Avrupa Atlantik güvenligi ve Hint Pasifik güvenligi’nin de önemine dikkat çekti. Truss, "Pasifik’in korunmasini saglamak için Japonya ve Avustralya gibi müttefiklerimizle birlikte çalisarak Hint Pasifik’teki tehditleri önlememiz gerekiyor." seklinde konustu.

"Çin, kurallarina göre oynamali"

Truss, Rusya’nin saldirganligini ve Ukrayna’daki savas suçlarini kinamadigi için Çin’e yönelik açiklamada bulunarak, "Çin, kurallarina göre oynamazsa yükselmeye devam edemeyecek." dedi.

Truss, "Rusya ile uluslararasi kurallar ihlal edildiginde ne tür sonuçlar oldugunu gösterdik ve kisa vadeli ekonomik kazanç yerine güvenlige, egemenlige ve saygiya öncelik vermeye hazir oldugumuzu gösterdik." dedi.

Truss, saldirganlik karsisinda küresel birlik olusturmanin gerekliligini vurgulayarak, "Artan saldirganlik karsisinda harekete geçme gücümüz var ve simdi harekete geçmeliyiz. Gücümüzü daha iyi, daha güvenli bir dünya ve daha güçlü bir küresel ekonomi olusturmak için kullanmaliyiz. Bu yeni dönemi baris, güvenlik ve refah için kazanacagiz." ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA