Bakan Dönmez Açiklamasi 'Elektrikte Sessiz Bir Devrim Yaptik, Neredeyse 100 Milyar Dolarin Üzerinde Yatirim Yaptik'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, “Elektrikte sessiz bir devrim yaptik. Neredeyse 100 milyar dolarin üzerinde yatirim yaptik. Bu dile kolay. Büyük çogunlugunu da kendi milli bütçemiz, Hazine kaynaklarimizdan karsilamadan yaptik. Yüzde 80-90’i özel sektör kaynakli" dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Elektrikte Sessiz Bir Devrim Yaptik, Neredeyse 100 Milyar Dolarin Üzerinde Yatirim Yaptik'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, bir dizi ziyarette bulunmak için Çankiri’ya geldi. Çankiri Valiligi, Çankiri belediyesi ve AK Parti Il Baskanligini ziyaret eden Bakan Dönmez, daha sonra iftar yemeginde vatandaslarla bir araya geldi. Iftar programina Vali Abdullah Ayaz, AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, AK Parti Çankiri Milletvekili Salim Çivitcioglu, il protokol üyeler ve vatandaslar katildi.



“Edirne’den Karsa, Çankiri’dan Konya’ya her tarafa dogalgaz getirdik”

Iftar yemeginde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’nin çalismalari ile ilgili bilgi veren Bakan Dönmez, “Sadece dogalgaz ve elektrikte birkaç örnek vererek yaptiklarimizin neler oldugunu mukayeseli olarak sizlere aktarmak istiyorum. Dogalgazda sadece 5 büyük ilde gaz vardi. Ankara’da hep derdik ki, ‘belki merkezde yasiyorsa dogalgaz kullaniyordur.’ Çankiri gibi illerde yoktu. Bunlar hep bizim zamanimizda vardi. Ankara, Istanbul, Bursa, Eskisehir ve Kocaeli’de çok az miktarda toplam 50 ilçede dogalgaz varken Bugün, Cumhurbaskanimizin talimatiyla, ‘batida ne varsa doguda da o hizmeti götürecegiz’ anlayisi ile Edirne’den Karsa, Çankiri’dan Konya’ya her tarafa dogalgaz getirdik. Çankiri’da 2008 yilinda, bu konforlu yasamin bir degismez parçasi olan dogalgazla tanistik. Çankiri’nin neredeyse yüzde 80 ilçesinde de gazi götürmüsüz. Birkaç ilçemiz kalmis, onlar için de arkadaslarimiz çalisiyor. Program dahilinde oralara da getirecegiz. Nasil digerlerine götürdüysek oralari da gazsiz birakmayacagiz” dedi.



"Dünyada en fazla elektrik kurulu gücüne sahip 14 ülkeden birisiyiz"

Yap-islet-devret modeli ile kaynak harcamandan önemli yatirimlar yapildigini belirten Dönmez, “Elektrikte 2000’li yillarin basinda 30 bin Megawatt’lik elektrik kurulu gücümüz vardi, bugün artik 100 bin Megawatt’i geçtik. Dünya da bu kadar kurulu güce sahip 14 ülkede var. 14 ülkeden birisiyiz. Avrupa’da 6 ülkeden birisiyiz. Eskilerimiz hatirlayabilir, günde birkaç saat elektrik kesiliyordu. Su an arizalar, olaganüstü durumlar hariç kesintimiz yok. O zamanlar kurulu gücümüz yetmedigi için mecburen kesinti yapiyorduk. Elektrikte sessiz bir devrim yaptik. Neredeyse 100 milyar dolarin üzerinde yatirim yaptik. Bu dile kolay. Büyük çogunlugunu da kendi milli bütçemiz, Hazine kaynaklarimizdan karsilamadan yaptik. Yüzde 80-90’i özel sektör kaynakli. O kaynaklari da sizlere hastane, okul, yol yapmak üzere ayirmis olduk. Simdi yap-islet-devret modelini muhalefetin bir kismi elestiriyor. O modelle yapilmamis olsaydi, biz bütün kaynaklarimizi bu islere ayirmis olsaydik ya hastanemiz eksi olacakti, ya okulumuz eksik olacakti, ya diregimiz eksik olacakti. Allah Razi olsun Sayin Cumhurbaskanimiz vizyoner, ileri görüslü. Devletin tek bir kurusunu harcamadan, çayin tasi ile çayin kusunu vurmus oldu. Enerji alaninda da Çankiri’da 19 yilda tam 1 milyar liralik yatirim yapmisiz. Geçtigimiz yil 278 milyon liralik yatirim yapmisiz. Bu yine ihtiyaç neyse ayni seviyelerde devam edecek” diye konustu.



“Neredeyse 2 milyon nüfuslu kentin elektrigi Türkiye’deki bu atiklardan, biyogazlar, elektrik üreten tesislerden elde ediliyor”

Yenilenebilir enerji alaninda da önemli yatirimlar yapildigina vurgu yapan Bakan Dönmez, “Türkiye’de hiç günes santrali yoktu, simdi 8 bin Megawatt’in üstünde günes santrali var. Türkiye’de hiç rüzgar enerji santrali yoktu, simdi 10 bin Megawatt’i asan santralimiz var. Biyogazi hiç bilmiyorduk, 2 bin Megawatt’a askin biyogazimiz var. Çöpten, hayvansal ve tarimsal atiklardan elektrik teknolojisi ile bugün Türkiye elektrik üretiyor. Neredeyse 2 milyon nüfuslu kentin elektrigi Türkiye’deki bu atiklardan, biyogazlar, elektrik üreten tesislerden elde ediliyor. Bunlar artacak yeter ki siz desteklerinizi bizden esirgemeyin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA