Putin Açiklamasi 'Istanbul'daki Rusya-Ukrayna Müzakerelerinde Ciddi Bir Ilerleme Kaydedildi'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya’nin baskenti Moskova’da görüsen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’daki askeri operasyonlarin sürmesine ragmen müzakere kapisini hep açik tuttuguna dikkat çekerek, “Istanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi” dedi.

Putin Açiklamasi 'Istanbul'daki Rusya-Ukrayna Müzakerelerinde Ciddi Bir Ilerleme Kaydedildi'


Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Rusya’nin baskenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayi’nda agirladi. Guterres’in talebi dogrultusunda gerçeklesen görüsme yaklasik 1 saat sürdü. Donbass Bölgesi’nde sivillere karsi soykirim uygulandigini savunmaya devam eden Putin, “Rusya’nin Ukrayna’da Donbass’ta askeri operasyonuyla ilgili endiselerinizi biliyorum. Bugünkü konusmamizin merkezinde bu olacagini düsünüyorum. Bu baglamda, tüm sorunun darbeden sonra ortaya çiktigini belirtmek isterim. 2014’te Ukrayna’da yapilan anayasaya aykiri bir darbedir. Kiev yetkililerinin bu sorunu askeri yollarla çözmeye yönelik bir baska basarisiz girisiminden sonra, Minsk Anlasmalari adi verilen baska bir asamaya geldik. Bu, Donbass’taki durumu barisçil bir sekilde çözme girisimidir. Ancak ne yazik ki bizim için 8 yil boyunca orada yasayan insanlar kendilerini bir ablukanin içinde buldular. Kiev yetkilileri bu bölgeyi abluka altina aldiklarini duyurdu. Ilk basta reddettiler ama sonrasinda bunu söylemekten çekinmediler ve bu bölgeye askeri baskiyi sürdürdüler” dedi.



Putin, Donetsk ve Luhansk için Kosova örnegini verdi

Guterres’in, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarini “isgal” olarak tanimlamasi üzerine Putin, Uluslararasi Adalet Divani’nin “toplumlarin kendi kaderlerini tayin hakki” maddesine atifta bulunarak, “Bu karara göre herhangi bir devlet, merkezi devlete egemenligini ilan ederken basvuruda bulunmak zorunda degil. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti de bu emsale dayanarak egemenliklerini ilan etme hakkinda sahiptir. Batili muhaliflerimizde dahil olmak üzere birçok ülke Kosova konusunda bunu yapti. Biz de aynisini Donbass’taki cumhuriyetler için yaptik. Biz bunu yaptiktan sonra onlar bize ricada bulundular. Onlara karsi askeri operasyon yürüten (Kiev yönetimi) devletlere karsi askeri yardim talebinde bulunuldu. Bu BM sözlesmesine uygun sekilde yapildi. Rusya, Donbass’taki insanlara uygulanan soykirima karsi Donetsk ve Luhans Halk Cumhuriyetlerini tanimaya zorlandi. Rusya’nin BM Tüzügü uyarinca özel bir askeri operasyon baslatti” dedi.



“Mariupol’deki durumun trajik sonuçlari var ancak orada savas sona erdi”

Rusya’nin Ukrayna’daki operasyonlarindaki gündemden düsmeyen Mariupol kenti hakkinda da konusan Putin, “Orada durum karmasik ve trajik ama aslinda çatisma kalmadi. Yaklasik bin 300 Ukraynali asker teslim oldu. Hatta daha fazlasi. Yaralilar da var ama durumlari iyi. Tam tesekküllü olarak doktorlarimiz tarafindan tedavi ediliyorlar. Azovstal fabrikasi tamamen ablukaya alindi. Ancak buraya bir operasyon düzenlemiyoruz. Ukrayna tarafindan burada sivillerin bulunduguna dair açiklamalar duyuyoruz. Ukrayna askerleri sivilleri ya serbest birakiyor ya da Suriye’deki terörist gruplar gibi sivil nüfusun arkasina saklaniyor. Yapilmasi en iyi sey sivillerin çikisini saglamak. Bu en kolay sey” ifadelerini kullandi.

“Müzakerelerden vazgeçmiyoruz”

Rusya’nin askeri operasyonlarini sürdürmesine ragmen müzakere kapisini hep açik tuttuguna dikkat çeken Putin, “Askeri harekatin devam etmesine ragmen, diplomatik yolda da anlasmalara varabilecegimizi umuyoruz. Müzakerelere devam ediyoruz. Bundan vazgeçmiyoruz. Ukrayna, Kirim ve Donbass konularini devlet baskanlari düzeyinde tartismayi teklif etti ancak güvenlik konusunda anlasmalar olmadan kararlar alinamaz” dedi.



“Istanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi”

Istanbul’da gerçeklesen Ukrayna-Rusya müzakerelerinde bir dizi kararlar alindigini fakat hemen ardindan Bucha olayi gibi bir provokasyonun patlak verdigini savunan Putin, “Istanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir ilerleme kaydedildi. Ancak ne yazik ki bu anlasmalara varildiktan ve müzakerelerin devami için elverisli kosullar olusturma niyetimizi ortaya koymamiza ragmen Bucha’da bir provokasyonla karsi karsiya kaldik. Biz bu provokasyonun kimin tertipledigini, hangi araç ve insanlarla çalisildigini biliyoruz. Ukraynali müzakere heyetinin yeni bir çözüme iliskin tutumlari bundan sonra dramatik bir sekilde degisti” diye konustu.



“BM, Rusya ve Ukrayna arasinda temas grubu olusturulmali”

Putin’in ardindan söz alan Guterres ise, Ukrayna’da BM’ye ihtiyaç duyuldugunu söyleyerek, “Rusya’nin bir koridor olusturuldugunu duyurdugu, Ukrayna’nin baska bir koridor olusturuldugunu duyurdugu bir dizi durumla karsi karsiyayiz. Durum öyle ki pratikte uygulanmiyor. Bu koridorlarin etkili olabilmesi için BM, Rusya ve Ukrayna arasinda temas grubu olusturulmali. Böylece hiç kimsenin bu koridorlarin olusturulmasindan kaçinmak için bir bahanesi olmasin” dedi.



Guterres’ten Mariupol için ortak çalisma çagrisi

Ukrayna’nin Mariupol kentindeki duruma deginen Guterres, “Mariupol’e gelince çok genis bir alan yok edildi. Birçok insan orada zor durumda kaliyor. Sehri terk etmek istiyorlar. Biri Rusya’ya gitmek istiyor öteki Ukrayna tarafindan kontrol edilen bölgeye gitmek istiyor. Uluslararasi Kizilhaç Komitesi ile birlikte bu insanlarin tahliyesini gerçeklestirmek üzere Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle çalismaya ayrica tüm kaynaklarimizi kullanmaya haziriz. Bu daha uzun bir süreç olacak. Belirli isbirligi biçimleri olusturmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA