Bakan Özer Açiklamasi 'Egitimde Devasa Bir Dönüsüm Yasandi'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Bartin’da katildigi iftar programinda yaptigi konusmada son 20 yilda egitimde devasa dönüsümler yasandigini ifade ederek, “Egitimde devasa yatirimlarin yapilmis oldugu bu dönem sadece okullasma oranlarini artirmadi, vatandaslarin çocuklarinin egitime erisimini kolaylastirmadi, ayni zamanda kiz çocuklarinin okullasma sorununu da kökünden çözmüs olan bir dönemdir” dedi.

Bakan Özer Açiklamasi 'Egitimde Devasa Bir Dönüsüm Yasandi'
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Bartin’da Il Egitim Degerlendirme Toplantisinin ardindan iftar programinda STK temsilcileri, mahalle muhtarlari, ögretmenler ve emekli ögretmenlerle iftar programinda bir araya geldi. Bakan Özer iftar yemeginin ardindan yaptigi konusmada son 20 yillik dönemde egitime devasa yatirimlar yapildigini, kiz çocuklarinin okullasma sorununun kökünden çözüldügünü ifade etti.

Kiz çocuklarinin okullasma oranlari hakkinda bilgiler veren ve Türkiye’de görev yapan 1,2 milyon ögretmenden yüzde 60’inin kadin ögretmenlerden olustuguna da dikkat çeken Bakan Özer, “Son 20 yilda biraz önce Sayin Valimizde bahsetti egitimde devasa bir dönüsüm yasandi. Okul öncesinden ortaögretime, ortaögretimden yüksekögretime kadar egitimin tüm kademelerinde geçmise göre, en fazla okullasma oranlarinin oldugu bir döneme sahitlik ettik. 81 ilde tüm ilçelerde bölge sehir ayrimi yapilmadan Türkiye’nin her noktasina her kösesine egitim yatirimlari ulastirildi. 2 binli yillarda 355 binler seviyesinde olan derslik sayisi günümüzde 855 bine ulasti. Yani yaklasik 1 milyon dersligi olan bir egitim sisteminden bahsediyoruz. 2 binli yillarda egitim sisteminde 500 bin ögretmen varken su anda 1.2 milyon ögretmen var. Buradaki kadin kardeslerimize de özellikle hatirlatmak isterim bu dönemde ögretmenlerimizin oraninda da, kadin ögretmen oranlarimizda çok ciddi dramatik artislar oldu. 2 binli yillarda 500 bin ögretmenin yaklasik yüzde 40’i kadin ögretmenlerimizden olusurken, su anda 1.2 milyon ögretmenin yaklasik yüzde 60’i kadin ögretmenlerimizden olusuyor. Inanilmaz bir sey var. Kadin, kadinin temsiliyetiyle ilgili, ögretmen olarak istihdami ile ilgili inanilmaz bir artis var. Ayni sey kiz çocuklarimizin okullasma oranlarinda da gerçeklesti. Bakin yillardan beri hafizalarinizi tazeleyin, hep kiz çocuklarimizin okullara egitime erisimiyle ilgili kampanyalar düzenlenirdi. 2002 yilinda kiz çocuklarinin ortaögretimde okullasma orani yüzde 39’du. Bu su demek, 2 kiz çocugumuzdan bir tanesi liseye erisemiyordu. Bugün bu oran yüzde 90’da. Yüksekögretimdeki okullasma orani, net okullasma orani kadinlarda kiz çocuklarinda yüzde 11’den yüzde 48.5’a geldi. Yani bugüne son 20 yil egitimde devasa yatirimlarin yapilmis oldugu bu dönem sadece okullasma oranlarini artirmadi, vatandaslarin çocuklarinin egitime erisimini kolaylastirmadi. Ayni zamanda kiz çocuklarinin okullasma sorununu da kökünden çözmüs olan bir dönemdir. Elbette böyle bir dönemin sadece egitimdeki gelismeleri anlatsam saatler sürer. Gerçeklesebilmesi ancak Sayin Cumhurbaskanimiz gibi bir lidere ihtiyaç duyuyordu. Ben bu vesile ile Bartin’dan Sayin Cumhurbaskanimiza egitime vermis oldugu tüm desteklerden dolayi ve her yil egitime ayrilan bütçe diger bakanliklarin bütçesinden en fazla olan bütçeyi egitime ayirdiklari için hem ben sahsim hem de Milli Egitim camiasi adina en içten sükranlarimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA