57. Alay Vefa Yürüyüsü Yapildi

Kocadere kamp alanindan saat 07.00’de baslayan 57’nci Alay Vefa Yürüyüsüne Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, 1’inci Ordu Komutani Korgeneral Kemal Yeni, 2’nci Kolordu Komutani Tümgeneral Rasim Yaldiz, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ile birlikte 3 bine yakin kisi katildi. Kocadere’den baslayan yaklasik 5.5 kilometrelik yürüyüs, Conkbayiri’nda son buldu.

57. Alay Vefa Yürüyüsü Yapildi
Yürüyüs sonrasinda basin mensuplarina seslenen Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, “Süngüsüyle yol açanlarin izinde ayni ruhla Çanakkale 107 yil önce. Bu aziz cografyayi bize vatan kilanlari anmak, onlarin hissettiklerini bir nebze de olsun hissedebilmek ve bu bilinci, bu suuru diri tutmak ve yarinlara yürüdügümüz bu yollarda bu ruhla bu bilinçle var olma adina her yil gerçeklestirdigimiz 57. Alay Vefa Yürüyüsünde hamdolsun Türkiye’nin dört bir yanindan, 81 ilimizden, ilçelerimizden gelen gençlerimizle beraberdik. Bigali’dan Conk Bayiri’na gençlerimiz ile birlikte bu yolu katettik. 57. Alayi hatirladik” dedi.

Bakan Kasapoglu Çanakkale ruhuna dikkat çekerek, “Onlarin gözlerini kirpmadan, arkalarina bile bakmadan cepheye kosuslarini hatirladik. Inançlarini, cesaretlerini, özverilerini yadettik. Bize bu vatani emanet etme adina ne tür zorluklarla, ne tür mücadeleleri yasadiklarini ve onlarin o ruhunun hep diri kalmasi gerektigini tekrar hatirladik. Çanakkale’yi geçilmez kilan ruhun gençlerimiz açisindan, milletimiz açisindan hep diri olmasi gerekiyor. Çünkü o ruh, bu cepheye bir olan cepheye tefrikayi sokmayan ruh. O ruh vatan ugruna her seyden vazgeçen ruh. O ruh Türk’üyle, Kürt’üyle, Çerkez’iyle tüm milletleri bulusturan ruh. Iste o ruhu inaniyorum ki gençlerimiz bu mukaddes emanetin sahibi gençlerimiz ilelebet payidar kilacaklar. Onlarin gözünde, onlarin yüreginde bunu hep hissediyoruz. O yüzden her yil Sarikamis’ta, her yil Dumlupinar’da, Zafertepe’de, her yil Çanakkale’de Conk Bayiri’ndayiz. Bu destanin yazildigi topraklarda gençlerimizin hamdolsun ki burada bu mukaddes emaneti ne kadar diri bir sekilde bildiklerinin, ona sahip çiktiklarinin sevinci içerisindeyiz. Ben bu vesileyle tüm kahramanlarimizi, gözlerini kirpmadan sehadete yürüyen sehitlerimizi, gazilerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaslarini, tüm büyüklerimizi rahmetle, minnetle yadediyorum. Tefrika girmeden bir millete düsman giremez. Bizim düsturumuz bu, felsefemiz bu. Gençlerimizle birlikte bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da el ele, omuz omuza yürek yürege diyor ya ’Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.’ Bu yürekler toplu atmaya devam edecek. Hiçbir kumpasa hiçbir oyuna, hiçbir tefrika girisimine geçit vermeyecegiz. Bu sanli bayragi insallah hep en yükseklerde öncü gençlerle bilimde, sanatta, sporda hayatin her alaninda öncü gençlerle. En güçlü mesajimizi yine adaletten, yine merhametten, vicdandan yana tüm insanligin sesi olarak, umudu olarak haykirmaya devam edecegiz” dedi.

Pandemiden dolayi 2 yil aranin ardindan düzenlenen etkinliklerde, Conkbayiri’nda 57. Alay Sancaginin devir teslimi töreni yapildi. Törende 57. Alay Sancagi 18 Mart Üniversitesi’nden Celal Bayar Üniversitesine yapilan yemin töreni ile teslim edildi.
Kaynak: İHA