Atatürk'ün Izini Tasiyan Bina, Artik 'Ataevi' Oldu

Atatürk’ün Sinop’a gelisinin anisini tasiyan tarihi bina, yeni kurulan 15 Eylül Ani Evi Çagdas Egitim ve Kültür Dernegi bünyesinde ‘Ataevi’ adiyla kitap müzeye çevrildi.

Atatürk'ün Izini Tasiyan Bina, Artik 'Ataevi' Oldu
Atatürk’ün 15 Eylül 1928 yilinda yaptigi Sinop gezisi sirasinda, üzerinde yürüdügü simdiki adiyla Atatürk Caddesi üzerinde bir binanin önünde fotograf çekildi. Tarihi yapisiyla cadde üzerinde halen yasatilan bina, kentte yeni kurulan 15 Eylül Ani Evi Çagdas Egitim ve Kültür Dernegi Baskani yazar Yilmaz Yavuz tarafindan kitap ve müzeye çevrildi. Müze içerisinde Atatürk’ü ve Cumhuriyet’in kurulus dönemini anlatan çok sayida kitap ve fotografin yani sira Yavuz’un imzasini tasiyan Atatürk’e dair kitaplar yer almakta. Özellikle çocuklarin ve ögrencilerin kullanabilecegi kitap müze, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’nda yogun katilimla açildi. Açilisa Sinop Valisi Erol Karaömeroglu, Belediye Baskani Baris Ayhan, CHP Sinop Il Baskani Av. Inan Savas Yüksel, CHP Merkez Ilçe Baskani Tolga Kara, Atatürkçü Düsünce Dernegi Baskani Yalçin Oguz ve çok sayida vatandas katildi.

Açilista konusan dernek baskani Yilmaz Yavuz, “Ataevi hepimizin, özellikle de çocuklarimizin evidir. 23 Nisan gibi özel bir tarihte açilisini yapmayi istedik. Bu tarihi binayi da, Atamizin izlerini tasidigi için özellikle belirledik. Ayni zamanda burada yeni kurdugumuz 15 Eylül Ani Evi Çagdas Egitim ve Kültür Dernegimizin de temsilciligini yapacagiz. Hepimize hayirli ugurlu olsun” dedi.

Sinop ADD Baskani Yalçin Oguz, Sinop Belediye Baskani Baris Ayhan ve Sinop Valisi Erol Karaömeroglu, Atatürk’ün anisini tasiyan bir binada, Atatürk’e dair izleri canlandirmak adina bir kitap müze kurma düsüncesinden dolayi dernek baskani Yavuz’a tesekkür ettiler. Konusmalarin ardindan kurdele kesimiyle gerçeklestirilen açilis sonrasinda yazar Yilmaz Yavuz, bina içerisini ziyaret eden protokole müzenin barindirdiklari içerikler ve ileride uygulamayi düsündükleri gelismeler hakkinda bilgiler aktardi. Ayni zamanda dernek karsisinda da 1957 model nostalji bir otomobil dernek bünyesinde sergileniyor.
Kaynak: İHA