ABD Savunma Bakani Austin, Çin Savunma Bakani Fenghe Ile Görüstü

ABD Savunma Bakani Llyod Austin, Çin Savunma Bakani Wei Fenghe ile Rusya’nin Ukrayna’yi isgali, ABD-Çin savunma iliskileri ve bölgesel güvenlik konularini görüstü.

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, bugün Çin’in Ulusal Savunma Bakani General Wei Fenghe ile bir telefon görüsmesi yapti. ABD Baskani Joe Biden’in göreve baslamasindan bu yana, Çin-ABD Savunma Bakanlari arasinda ilk kez gerçeklesen görüsme sonrasi ABD Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, "Savunma Bakani Lloyd Austin, Baskan Biden ve Xi Jinping arasindaki son görüsmelerin devami niteliginde bugün, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Bakani General Wei Fenghe ile görüstü. Bakan Austin ve General Wei, ABD-Çin savunma iliskilerini, bölgesel güvenlik konularini ve Rusya’nin sebepsiz yere Ukrayna’yi isgalini tartisti." ifadeleri yer aldi.

ABD Savunma Bakanligi sözcüsü John Kirby, liderlerin "bölgesel güvenlik meselelerini ve Rusya’nin sebepsiz yere Ukrayna’yi isgalini" tartistiklarini söyledi.

ABD’li bir yetkili ayrica görüsmenin yaklasik 45 dakika sürdügünü ve ABD’li Bakan Austin’in, Rusya’nin isgaline yardimci olmamasi adina Çin’in silah tedarik etmemesinin önemini yineledigini belirtti.

Görüsme sonrasi açiklama yapan Çin Savunma Bakani Wei Fenghe, Çin hükümetinin Tayvan meselesi konusunda, Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu düsündügünü söyledi.

Wei, "Tayvan meselesi dogru bir sekilde ele alinmazsa, Çin-ABD iliskileri üzerinde zararli bir etkisi olacaktir." seklinde konustu.

Kaynak: İHA