Zelenskiy Açiklamasi 'Mariupol'deki Islenen Savas Suçlari Borodyanka'dan Daha Fazla'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Kiev’de agirladigi Avrupa Birligi Konseyi Baskani Charles Michel ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Mariupol’deki islenen savas suçlari Borodyanka’dan daha fazla” dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Mariupol'deki Islenen Savas Suçlari Borodyanka'dan Daha Fazla'
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, AB Konseyi Baskani Charles Michel ile Ukrayna’nin baskenti Kiev’de bir araya geldi. Michel, Zelenskiy ile görüsmesi öncesi Rus ordusunun geri çekildigi Kiev bölgesinde bulunan Borodyanka’yi ziyaret etti. Sehirde incelemelerde bulunan Michel, “Bucha ve Ukrayna’daki diger birçok kasaba gibi. Tarih burada islenen savas suçlarini unutmayacaktir. Adalet olmadan baris olamaz” dedi.



“Rusya bizim topraklarimizi ve devletimizi yok etmek istiyor ve bu soykirimdir””

Borodyanka ziyaretinin ardindan Michel ve Zelenskiy, Ukrayna’nin AB üyeligini görüsmek üzere bir araya geldi. Ikili görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Basin toplantisinda konusan Zelenskiy, Rusya’nin Ukrayna’yi tamamen yok etmek istedigini belirterek, "2 saatlik görüsmemizde yaptirimlari, silah destegini, AB üyeligini ve finansal yardimi konustuk. Finansal yardimi ülkenin yeniden insasinda kullanacagiz. Rusya bizim topraklarimizi ve devletimizi yok etmek istiyor ve bu soykirimdir” dedi.



“Mariupol’deki islenen savas suçlari Borodyanka’dan daha fazla”

Michel’in Borodyanka ziyaretine deginen Zelenskiy, “Michel, Borodyanka’yi ziyaret etti ve olanlari gözleriyle gördü. AB bu savas suçlarinin üzerinde çalisacak ve yargilama sürecinde destek olacak. Donbass bölgesine saldirilara basladilar ve tüm Ukrayna’yi roketlerle vurmaya devam ediyorlar. Mariupol’deki islenen savas suçlari Borodyanka’dan daha fazla” dedi.

Tüm savas suçlarinin cezalandirilacagini ve suçlari isleyenlerin bulunacagini aktaran Zelenskiy, “Rusya’ya karsi uygulanacak altinci yaptirim paketinin onaylanmasini bekliyoruz ve Rusya’ya enerji konularinda, petrol ürünleri ve gaz konularinda ambargo uygulanacak. Rus bankalarinin hesaplari dondurulacak ve Ukrayna’nin yeniden entegresinde kullanilacak. Bazi sehirlerin entegrasyonu yeniden insasi zaferi beklemeden baslatilacak" dedi.



“Peskov sahada kendi kendiyle top oynuyor”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un Rusya’nin kendi pozisyonuna iliskin Ukrayna’ya verdigi proje çalismasina yönelik sarf ettigi, "Projeyi Ukrayna’ya teslim ettik ve top Ukrayna’da" ifadeleri hatirlatilan Zelenskiy, "Bize bir sey vermediler. Peskov sahada kendi kendiyle top oynuyor. Silahlarin durumuna yönelik konu iyi yöne dogru gidiyor. Bize tam olarak hangi yardimlarin geldigini açiklayamam" dedi.

Ukrayna’da Mariupol için esir takasina açik

Mariupol konusundaki soruya ise Zelenskiy, "Mariupol’de durum kötüye gidiyor ve pozitif sonuç alamiyoruz. Askerlerimizin ve arama kurtarma ekiplerinin elinde yüzlerce yarali var. Insani koridorlardan bazilari çalisiyor, binlerce insan oradan çikarildi. Bine yakin vatandasimiz isgalcilere inanarak isgal altindaki baska topraklara gitti ve baslarina ne geldi bilmiyoruz. Mariupol’deki engellerin kaldirilmasinin iki yolu var. Birincisi çok ciddi silah yardimi ikincisi ise diplomatik yardim ancak ikinci yola Rusya yanasmiyor. Biz ölen ve yaralanan Rus askerlerinin bizim askerlerimize karsilik degisimine haziriz" dedi.



"Avrupa Birligi ilk kez silah yardiminda bulunuyor"

AB Konseyi Baskani Michel ise yaptigi açiklamada, Ukrayna’ya yardimlarinin sürecegini bildirerek, "Donbass’ta ve Mariupol’de savasanlar ülkelerinin egemenligi ve Avrupa için mücadele ediyorlar. Ukrayna’nin zaferini istiyoruz ve elimizden geleni yapacagiz. Birkaç gün önce Zelenskiy ile yardim fonuna iliskin konulari görüstük. 5 Mayis’ta bu fon islevine basladigini uluslararasi konferansla duyuracagiz. Bunlarin hepsi Ukrayna’ya yardim toplama amaciyla yapiliyor. Avrupa Birligi ilk defa silah yardiminda bulunuyor. Biz sizinle beraberiz omuz omuzlayiz" dedi.



Michel, Rus petrol ve gazina yaptirim uygulanacagindan emin

Rusya’dan ithal edilen petrol ve dogal gaza yönelik yaptirim konusunda ise Michel, söz konusu yaptirimin er ya da geç uygulanacagina emin oldugunu belirterek, AB’nin Rusya’ya olan enerji bagimliligini sona erdirmeye kararli oldugunu aktardi.

Ukrayna, AB üyeligi için gerekli olan anketi teslim etmisti

Zelenskiy, 18 Nisan’da Ukrayna’nin AB yolundaki ilk adimini atarak, sürece iliskin sorulari içeren anketi doldurmus ve AB’nin Ukrayna Delegasyonu Baskani Matti Maasikas’a teslim etmisti.

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Avrupa Birligi Disisleri ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 8 Nisan’da Ukrayna’nin baskenti Kiev’e yaptiklari ziyarette Zelenskiy’e söz konusu anketi teslim etmisti.
Kaynak: İHA