Göçmen Kuslarin Afrika- Asya Yolculugunun Mola Noktasi Açiklamasi Eksisu Sazligi Sulak Alani

Munzur ile Kesis Daglari arasindaki ovada yer alan ve 15 yil önce "Ulusal öneme haiz sulak alan" ilan edilerek koruma altina alinan Erzincan’daki Eksisu Sazligi, havalarin isinmasiyla birlikte dünya mirasi kabul edilenlerin de yer aldigi 300’e yakin kus türünün, Afrika ve Asya kitalari arasindaki zorlu yolculuklarinda mola noktasi oluyor.

Göçmen Kuslarin Afrika- Asya Yolculugunun Mola Noktasi Açiklamasi Eksisu Sazligi Sulak Alani
Kisi Afrika’da geçirdikten sonra göç yolunda Eksisu Sazligina gelen yüzlerce tür göçmen kus, zorlu yolculuklari sirasinda güç toplamak için sulak alanlarda dinlenme imkani buluyor. Yemyesil dogasi ve bitki çesitliligiyle essiz manzaralara ev sahipligi yapan Erzincan, ilkbaharin sonlari yaz aylarina yakin günlerde turna, yesilbas ördek, elmabas, çamurcun, çikrikçik, sakarmeke, ak leylek, pelikan, balikçil, kasikçi, karabatak, yaban kazi, yaban ördegi ve ötücülerden olusan yüzlerce türe ev sahipligi yapiyor. Göçmen kuslarin Afrika- Asya kitalari arasindaki binlerce kilometrelik yolculugunun mola noktasi olan Erzincan, her göç döneminde kuslarla senleniyor.

Akademisyen ve kus gözlemcisi Muhammet Tercanli, Türkiye’nin önemli kus göç yollarindan birinin Erzincan Eksisu Sazligi oldugunu belirtti.

Kuslarin özellikle kis sonu baslayan göçlerinin ilkbahar boyunca devam ettigini ve Asya’dan sonbaharda tekrar Afrika’ya dönüse geçtiklerini ifade eden Tercanli, bu göç sürecinde Erzincan’in kuslar için önemli bir mola noktasi oldugunu söyledi.



Eksisu alaninin, özellikle su kuslari açisindan zengin bir bölge oldugunu ve yapilan gözlemlerde bazi kus türlerinin burada yerlesik yasama geçtiklerini ifade eden Tercanli, IHA muhabirine su bilgileri verdi.

“Erzincan’daki sazlikta yapilan gözlemlerde, turna gibi bazi göçmen kuslarin elverisli iklim sartlari, güvenli ortamin varligi ve beslenme kaynaklarinin zenginligi sayesinde bölgede yerlesik yasama geçtikleri tespit edildi. Eksisu Sazligi, iklim yapisi ve bitki örtüsü çesitliligiyle 52 sürüngen ve memeli ile 149 kus türüne ev sahipligi yapiyor. Dünyada, nesli tehlike altinda olan kus türlerinin kuluçkaya yattigi, kisladigi ve göç sirasinda konaklama alani olarak kullandigi sazlik bölge, göçmen kuslar için dogal bir koruma alani olusturuyor. Kus türlerinin her geçen gün arttigi alanda yapilan gözlemlerde, turna gibi bazi göçmen kuslarin, elverisli iklim sartlari, güvenli ortamin varligi ve beslenme kaynaklarinin zenginligi dolayisiyla bölgede yerlesik yasama geçtikleri tespit edildi. Turnalar, yesilbas ördek, elmabas, ak leylek gibi birçok farkli türde kus, bu bölgeyi üremek için kullanmakta. Alanin sazlik olmasi, kuslarin burada korunmalarina, barinmalarina ve beslenmelerine olanak saglamaktadir. Karasal bir iklime sahip olmasi nedeniyle burasi, su kuslarinin korunabildigi ve üreyebildigi yegane alanlardan biridir. Ender görülen bazi kus türlerinin de yerlesik olarak yasamlarini burada sürdürdüklerini görüyoruz.”
Kaynak: İHA