Büyükkiliç Açiklamasi 'Atiktan 15 Bin Hanenin Ihtiyacini Karsilayacak Elektrik Ürettik'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Kati Atik Düzenli Depolama Tesisi’nde yil boyunca toplanan kati atiklari degerlendirerek 2021 yilinda toplam 15 bin 476 hanenin bir yillik elektrik ihtiyacini karsilayacak 39 milyon kilowat elektrik enerjisi üretimi gerçeklestirdigini söyledi.

Büyükkiliç Açiklamasi 'Atiktan 15 Bin Hanenin Ihtiyacini Karsilayacak Elektrik Ürettik'
Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin Molu bölgesindeki Kati Atik Düzenli Depolama Tesisi’ndeki kati atiklari isleyerek elektrik enerjisine dönüstüren Büyüksehir Belediyesi, bir taraftan atigi enerjiye dönüstürürken, diger taraftan elektrik üretimi sirasinda açiga çikan sicak suyun degerlendirildigi 10 bin metrekare kapali alana kurulu serada da yüzlerce ton domates üretimi ile tarimsal üretime katki sagliyor.

MILYONLARCA KILOWAT ELEKTRIK ÜRETILEREK, BINLERCE KONUT AYDINLATILIYOR

Toplanan kati atiklarin, çesitli yöntemler kullanilarak metan gazina, metan gazinin ise elektrik enerjisine dönüstügü 410 bin metrekare alanda kurulu Kati Atik Düzenli Depolama Tesisi’nde, her yil on binlerce ton kati atik isleniyor ve milyonlarca kilowat elektrik üretimi gerçeklestiriliyor.

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, konu ile ilgili yaptigi açiklamada, 2021 yilinda toplam 39 milyon kilowat elektrik üretimi yapildigini belirterek, “Evsel nitelikli kati atik düzenli depolama tesisinde bulunan enerji üretim tesisinin 5,7 megawat olan kurulu gücünü 2021 yilinda 2 kati olan 11,7 megawata çikardik ve sadece 2021 yilinda 39 milyon kilowat elektrik üretimi gerçeklestirdik. Bu miktar ile toplam 15 bin 476 hanenin 1 yillik elektrik ihtiyacini karsilayan Büyüksehir Belediyemiz, diger taraftan 5 milyon metrekare alan üzerinde 80 bin büyükbas hayvanin yetistirilecegi Beydegirmeni Besi Bölgesi ve Biyogaz Tesisi Projesi’ni hayata geçirdik. Proje çerçevesinde hayvansal atiklardan 4,5 megawat kurulu güce sahip biyogaz tesisinden elektrik üretimi sürecini baslattik” diye konustu.



BÜYÜKSEHIR, ÇEVRE HASSASIYETIYLE ELEKTRIK ÜRETIMINE KATKI SAGLIYOR

Büyüksehir Belediyesi’nin bir yandan altyapi, imar, sosyal ve kültürel faaliyetleri gerçeklestirirken, diger taraftan da sehrin çevresini koruyan çalismalarini araliksiz sürdürdügünü ifade eden Baskan Büyükkiliç, “2011 yilindan itibaren metan gazindan elektrik üretimi gerçeklestirilen tesiste, toplanan atiklar islenerek elektrik enerjisine dönüstürülüyor. Ayrica elektrik üretimi esnasinda açiga çikan isinin serada kullanilmasi ile binlerce ton domates üretimi gerçeklestirilerek, tüketime sunuluyor” dedi.



SU ARITIMINDAN EDINILEN ATIKLARDAN 5 MILYON 184 BIN 450 TL’LIK ELEKTRIK

Kayseri Büyüksehir Belediyesi, aritilan atik sulardan da elektrik enerjisi üretimi sagladi. Buna göre Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (KASKI) bünyesinde hizmet veren, Kayseri Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi’nde, 2021 yilinda aritilan atik sulardan olusan birincil çamurun çürütülmesi yöntemiyle elektrik üretildi. Atik su aritma çamurundan üretilen 2 milyon 817 Bin 28 metreküp biyogazin ekonomik degeri 5 Milyon 184 Bin 450 TL olarak gerçeklesti.
Kaynak: İHA