Yozgat'ta 150 Bin Büyükbas Hayvana Sap Asisi Yapiliyor

Yozgat’ta ilkbahar dönemi sap asilama programi dolayisiyla 150 bin büyükbas hayvan asilanirken ay sonuna kadar 237 bin büyükbas hayvanin asilanmasi planlaniyor.

Yozgat'ta 150 Bin Büyükbas Hayvana Sap Asisi Yapiliyor
Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri tarafindan, il genelinde büyükbas hayvan asilama ve buzagilara küpeleme çalismalari devam ediyor. Bu dogrultuda ekipler il genelinde 150 bin büyükbas hayvani asilarken ay sonuna kadar 237 bin büyükbas hayvani asilamayi planliyor. Ekipler sap asilamalarinin yani sira, 0-6 ay arasi buzagilarin küpeleme ve kimliklendirme islemleri ile disi sigirlarin Brucela hastaligina karsi konjuktival (göz) asilama çalismalarina devam ediyor.

Sap hastaliginin hayvan ölümlerine sebebiyet verdigini söyleyen Tarim ve Orman Il Müdürü Tanju Özkan, “Sap hastaligi, tüm çift tirnakli çiftlik hayvanlarinda görülebilen salgin ve bulasici, viral bir hastaliktir. Sap hastaligi ölümlere sebebiyet vermesinin yani sira bu hastalik nedeniyle olusan et ve süt gibi verim kayiplari çiftçilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çok hizli bir bulasma ve yayilma gösteren sap hastaliginin ve neden oldugu ekonomik kayiplarin önlenmesi için büyükbas hayvanlarin ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yilda iki kez sap hastaligina karsi asilanmasi gerekmektedir” dedi.

Yozgat’ta ilkbahar dönemi sap asilama programi dolayisiyla 150 bin büyükbas hayvanin asilandigini da aktaran Özkaya, küpeleme ve kimliklendirme çalismalarinin da sürdürdügünü söyledi.

Kaynak: İHA