Güneydogu'dan 154 Ülkeye Hububat Ve Bakliyat Ihracati

Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Celal Kadooglu baskanliginda toplanan yeni yönetim kurulu üyelerin görev dagilimi yapildi. Baskan Celal Kaduioglu 2002 yilinda Güneydogu’dan 154 ülkeye hubabat ve bakliyat ihracati yapildigini belirten Baskan Kadooglu, yilin ilk çeyreginde 925 milyon 904 bin dolarlik ihracat yapildigini da ifade etti.

Güneydogu'dan 154 Ülkeye Hububat Ve Bakliyat Ihracati
Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi seçimli olagan genel kurulunun ardindan Celal Kadooglu Baskanliginda göreve seçilen yeni yönetim kurulu ilk toplantisini GAIB hizmet binasinda gerçeklestirdi. Kadooglu Baskanliginda toplanan yönetim kurulu toplantisina Mesut Acar, Ahmet Tiryakioglu, Ali Çoban, Ramazan Altunkaya, Kemal Çakmak, Seyid Yusuf Akan, Oguz Özmen, Erhan Sayin, Abdulkadir Ercan ve Fatih Hazir katildi.

Yeni görev dagiliminin yapildigi toplantida Mesut Acar ve Kemal Çakmak yönetim kurulu baskan yardimciligi görevine getirilirken; muhasip üyelige ise Erhan Sayin getirildi.

Erhan Sayin ayni zamanda Tim Delegeligi görevine de getirilirken TIM Sektör Kurulu Temsilciligi görevine Celal Kadooglu, Ahmet Tiryakioglu, Ali Çoban ve Mesut Acar getirildi.

Gerçeklestirilen toplantida Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu’nun Yönetim Kurulu temsilciligi görevine de Mesut Acar getirildi.

Yapilan görev bölümünün ardindan ihracat rakamlari masaya yatirilarak sektörel sorunlar tartisildi.

Güneydogu’dan 154 Ülkeye 925 Milyon 904 Bin Dolarlik Ihracat

Göreve yeni seçilen yönetim kurulunun ilk toplantisinin gerçeklestirildigini ve görev dagiliminin yapildigini ifade eden Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Celal Kadooglu yilin ilk üç aylik diliminde bir önceki döneme oranla yüzde 64,6’lik artisla 925 milyon 904 bin dolarlik ihracata imza atildigini ifade etti.

Sektörel ihracatin arttirilmasi yönünde her türlü çalismanin içerisinde yer alacaklarini da açiklayan Baskan Kadooglu, “Yeni yönetim kurulumuzla bugün ilk toplantimizi gerçeklestirerek görev dagilimimizi yaptik. Elbette dünya genelinde önemli bir kriz yasaniyor ve gida insanlik için her seyin üzerinde öneme sahip. Bizler üreticilerimizin yüksek katma degerli ürünlere yönelmesi, AR-GE ve inovasyonu isletmelerinde ön planda tutmalari ve markalasma yolunda önemli adimlar atarak Türkiye’den uluslararasi markalarin çikarilmasi yönündeki çalismalara ve projelere de destek verecegiz. Bölge ihracatina baktigimiz zaman 2022 yilinin ilk çeyreginde önemli bir artis yakalayarak, ilk çeyregi 925 milyon 904 bin dolarlik ihracatla kapatmisiz. Ikinci çeyrekte de bu rakamlarin üzerinde ihracat beklentilerimiz var” dedi.

En fazla makarna, bugday unu, bitkisel yaglar ihraç edildi

2022 yilinin ilk çeyreginde ürün bazli ihracatta ilk siralarda makarna, bugday unu, bitkisel yaglar ve bisküvi pasta ürünlerinin geldigine de dikkat çeken Baskan Kadooglu “Sektörel ihracatimizda en fazla ihracati gerçeklestirilen ürünlerimizin basinda ilk çeyrekte 163 milyon 469 bin dolarla makarna, ikinci sirada 151 milyon 946 bin dolarla bugday unu ve üçüncü sirada 110 milyon 982 bin dolarla bitkisel yaglar gelmektedir” dedi.

Ortadogu Güneydogulu ihracatçilarin gözdesi

Ülke guruplarina baktigimizda ise en fazla ihracat gerçeklestirdigimiz ülke guruplari arasinda ilk sirada 490 milyon 527 bin dolarla Ortadogu Ülkeleri gelirken ikinci sirada 268 milyon 173 bin dolarla Afrika ülkeleri ve ardindan üçüncü sirada 100 milyon 956 bin dolarla Amerika Ülkeleri gelmektedir. Bunlari 27 milyon 182 bin dolarla Avrupa Birligi ülkeleri, 13 milyon 112 bin dolarla Asya ve Okyanusya ülkeleri, 9 milyon 726 bin dolarla Eski Dogu Bloku ülkeler izlerken bu süreçte serbest bölgelere toplam 6 milyon 261 bin dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Yine ayni dönemde Türki Cumhuriyetlere 5 milyon 406 bin dolarlik son olarakta 4 milyon 561 bin dolarlik diger Avrupa ülkelerine Güneydogudan sektörel ihracata imza attik” dedi.

Kaynak: İHA