Asiri Sagcilarin Kur'an-I Kerim'i Yakmasi Sonrasi Isveç Karisti

Asiri sagci Danimarka-Isveç vatandasi Rasmus Paludan’in Kur’an-i Kerim yakmasinin ardindan son 3 gündür birçok kentte siddet olaylari patlak verdi. Norrköping kentinde polisin uyari atesi açmasi sonucu 3 kisi yaralandi.



Isveç’te Stram Kurs (Siki Yön Partisi) lideri asiri sagci Danimarka-Isveç vatandasi Rasmus Paludan’in geçtigimiz persembe günü Linköping kentindeki bir meydanda Kur’an-i Kerim’i yakmasi sonrasi ülkedeki birçok kentte siddet olaylari patlak verdi. Asiri sagcilar ve karsi protestocular arasinda çikan olaylarda araçlar atese verilirken, aralarinda polislerin de bulundugu çok sayida kisi yaralandi. Ülkenin dogusundaki Norrköping kentinde polisin, göstericileri dagitmak için açtigi uyari atesinde 3 kisinin yaralandigi bildirildi.

Çikan olaylarda çok sayida aracin atese verildigi ve en az 17 kisinin gözaltina alindigi aktarildi.

Dün ülkenin güneyindeki Malmö kentinde Stram Kurs destekçilerinin düzenledigi miting sirasinda ise bir otobüsün de aralarinda bulundugu çok sayida araç atese verilmisti.

Çikan olaylarda su ana kadar 16 polis yaralandi

Geçtigimiz persembe gününden bu yana patlak veren olaylarda su ana kadar 16 polisin yaralandigi ve çok sayida polis aracinin atese verildigi ifade edildi.

Isveç Ulusal Polis Sefi Anders Thornberg dün yaptigi açiklamada, göstericilerin polis memurlarinin hayatlarina kast ettigini belirtmis, "Daha önce siddetli isyanlar gördük. Ama bu baska bir sey" demisti.

Irak ve Iran’dan Isveç’e nota

Irak ve Iran, Kur’an-i Kerim’e yönelik çirkin saldiri nedeniyle Isveç’e nota verdi.

Öte yandan Danimarka’da irkçilik da dahil birçok suçtan 2020’de bir ay hapis cezasina çarptirilan Paludan, Fransa ve Belçika’nin yani sira diger Avrupa ülkelerinde de benzer Kur’an-i Kerim yakma eylemleri planladigi biliniyor.
Kaynak: İHA