Uganda'dan PAÜ'ye Ayakkabicilik Alaninda Is Birligi Çagrisi

Açacagi yeni egitim ögretim programlarinda, Denizli kültüründe önemli yere sahip olan el sanatlarinin yasatilmasini amaçlayan Pamukkale Üniversitesi’ne (PAÜ) ayakkabicilik alaninda Uganda’dan is birligi çagrisi geldi.

Uganda'dan PAÜ'ye Ayakkabicilik Alaninda Is Birligi Çagrisi


Açilma çalismalarini sürdürdügü yeni egitim ögretim programlarinda, Denizli’nin kültüründe önemli yere sahip olan ve kaybolmaya yüz tutan; biçakçilik, ayakkabicilik gibi zanaatlarin tekrar ilgi odagi haline gelmesini amaçlayan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’ye, Uganda’dan ayakkabicilik alaninda is birligi çagrisi geldi. Uganda’nin Ankara Büyükelçisi Stephen Mubiru ve Büyükelçilik Baskatibi Julius Mwijusya, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Kisaç ile bir araya geldi. Acipayam Meslek Yüksekokulu (Acipayam MYO) Müdürü Ögr. Gör. Senem Tüfekçi ile Yesilyuva Ayakkabicilar Kooperatifi Baskani Arif Alagöz’ün de hazir bulundugu görüsmede, PAÜ’nün Uganda’nin en büyük ve en köklü üniversitesi olan Makerere Üniversitesi ve diger üniversiteler ile farkli alanlarda yapilabilecek is birlikleri ile Ugandali ögrencilerin PAÜ’de ögrenim görebilmelerine iliskin ögrenci kabul kriterleri görüsüldü. Ayakkabiciligin, Uganda’da bir zanaat olarak yayginlasmasini amaçlayan heyet, Denizli’nin bu alandaki köklü kültürü ve PAÜ’nün akademik deneyiminden yararlanmak istediklerini ifade etti.



“Ayakkabi üretimi ve deri isleme programi, bu zanaatin yasatilmasina önemli katkilar saglayacaktir”

Ziyaretten duydugu memnuniyeti ifade eden Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Kisaç, PAÜ’nün Dünya’nin farkli ülkelerinden ögrencileri egitim almalari konusunda kabul ettigini hatirlatirken, Afrika’nin farkli ülkelerinden çok sayida ögrencinin PAÜ’de ögrenim gördügünü dile getirdi. Uganda ile bugüne kadar herhangi bir is birligi gerçeklestirmediklerini ve bu davetin kendilerini memnun ettigini belirten Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kisaç, YÖK tarafindan onay süreci devam eden ve Acipayam MYO’da açilmasi planlanan ayakkabi üretimi ve deri isleme programinin, gerek bu zanaatin yasatilmasi ve tasarim boyutunun kuvvetlendirilerek gelecek kusaklara aktarilmasi, gerekse bu kültürün tanitilmasinda önemli katkilari olacagini söyledi.

Denizli’nin kültüründe önemli yer teskil eden el sanatlarinin ilgi görmesi ve Dünya’nin farkli cografyalarina tasinmasindan dolayi PAÜ olarak büyük mutluluk duyacaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA