Prof. Dr. Saraçoglu Açiklamasi 'Karaciger Için Maydanoz Limon Kürü'

Cumhurbaskani Basdanismani Prof. Dr. Ibrahim Adnan Saraçoglu, kronik yorgunluk hissi, ciltte sivilce olusumu gibi sikayetlerin en temel kaynaginin ‘karaciger’ oldugunu söyleyerek, bunun için ‘maydanoz limon kürü’nü önerdi.

Prof. Dr. Saraçoglu Açiklamasi 'Karaciger Için Maydanoz Limon Kürü'
Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin dijital interaktif dergisi ‘Samsun E-Dergi’nin 4’ncü sayisina röportaj veren Cumhurbaskani Basdanismani, Saglik ve Gida Politikalari Kurulu Üyesi, Kimya Mühendisi Prof. Dr. Ibrahim Adnan Saraçoglu, hastaliklara karsi reçetelerini paylasip özel kürlerin tariflerini anlatti.

Kronik yorgunluk hissinin kaynagi karaciger

Prof. Dr. Saraçoglu, kronik yorgunluk hissi, ciltte sivilce olusumu gibi sikayetlerin en temelde kaynaginin karaciger olduguna dikkat çekerek, “Karacigerin saglikli çalismasi ve bu organin bagisiklik sistemini güçlendirmek için önerdigim ve kitaplarimda da bahsettigim besin ögelerinin en basinda maydanoz, limon, enginar ve kereviz gelmektedir. Bu sebzelere beslenmemizde siklikla yer vererek ve yilda 3-4 defa kür seklinde uygulayarak karaciger sagligimizi korumamiz mümkün olabilmektedir” diye konustu.



15 günlük kür

Özellikle maydanozun, karacigerdeki ve cilt altindaki iltihabin disari atimini saglayacak güçte moleküllere sahip oldugunu, limonla da bir araya geldiginde moleküllerin aktif hale geldigini söyleyen Prof. Dr. Saraçoglu sunlari söyledi:

“Bu sayede maydanoz limon kürü; karacigerin bagisiklik sistemi, karaciger yaglanmasi, hepatit B, sivilce gibi cilt sorunlarinda da etkili. Kronik yorgunluk hissi, ciltte sivilce olusumu, karaciger yaglanmasi ve hepatit B için maydanoz-limon kürü çok faydali. Maydanoz kürü söyle yapilir; 15–16 dal maydanozu saplari ile beraber blendere atilir. Üzerine iki yemek kasigi limon suyu ve yarim su bardagindan biraz fazla su ilave edilir. Iki dakika blenderden geçirilir. Günde bir defa sabah kahvaltidan 15 dakika önce tamami içilir. 15 günlük uygulamadan sonra 5 günlük ara verilir ve tekrar 15 gün uygulanir.”

“Çinar yapragi kireçlenmeye karsi etkili”

Bunun disinda çinar yapraginin faydalarini da anlatan Prof. Dr. Saraçoglu, “Çinar yapraginda bulunan sekonder metabolitler ile kireçlenmede etkindir. Çinar yapraginin kireçlenme disinda etkili oldugu hastaliklardan bazilari arasinda bel ve boyun fitigi, romatizma, epilepsi, uyku sorunu yer almaktadir. Çinar yapraginin antidepresan ve agri kesici özelligi de bulunmaktadir. Çinar yapraginin bir miktar tansiyonu yükseltme özelligi oldugundan tansiyon dengesine yardimci olarak Kusburnu bitkisi ile kullanilmasi gerekir” ifadelerini kullandi.

“Iki nesil sonrasini etkiliyor”

Obeziteye de dikkat çeken Prof. Dr. Saraçoglu, “Maalesef ki, büyük sehir hayatinin getirmis oldugu hazir katkili yiyecek, GDO’lu ürünlerin tüketiminin artmasi ile obezite, diyabet gibi hastaliklarla genç yasta mücadele eden bir nesil yetismekte. Unutmayin ki, ne yerseniz o’sunuz! Söyle ki, bugün yediginiz gidalarin zararlari veya olumsuz etkilerinin size dönüsü 2 nesil sonrasinda yani torununuzun bagisiklik sistemine etki etmektedir. Yillardir dikkat çekmeye, anlatmaya çalistigim konu ata tohumu, Anadolu topraklarinin ayricaligidir. Atalarimizin, Anadolu’nun geleneksel beslenme aliskanliklari ile beslenme kültürümüzü yeniden gençlerimize kazandirmak, GDO’suz, ata tohumu ile üretilmis ‘tahil, sebze, meyve, et’ ürünlerinin sürdürülebilir olmasi çok önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA