Bakan Yanik Açiklamasi 'Türk Toplumunun Yasadigi Her Noktada Bir Aile Ateseligi Açma Arzusundayiz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Almanya’nin Köln sehrine yaptigi ziyarette, “Türk toplumunun yasadigi her noktada biz bir aile ateseligi açma arzusundayiz” dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi 'Türk Toplumunun Yasadigi Her Noktada Bir Aile Ateseligi Açma Arzusundayiz'


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen ve beraberindeki heyet ile Almanya’nin Köln kentindeki Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) Genel Merkezi ve Köln Merkez Camisi’ni ziyaret etmesinin ardindan, Türk STK temsilcileriyle Köln Baskonsolosluk binasinda bir araya geldi. Bakan Yanik yaptigi konusmada, “Türk toplumunun yasadigi her noktada biz bir aile ateseligi açma arzusundayiz. Tabi yogun olarak vatandaslarimizin yasadigi her noktada. Bugün Almanya’da vatandaslarimiz daha yogun oldugu için burayi tamamladiktan sonra, Fransa’da, Belçika’da, Hollanda’da. Nüfusumuzun oldugu her noktada aile, gençlik ve çocuk iliskileriyle alakali hizmetleri, ataselikleri yayginlastirma arzusundayiz” seklinde konustu.



Bakan Yanik, 2022 yili içerisinde Almanya’da 5 ateseligi hayata geçirmeyi planladiklarini belirterek, “Burada sizlerin destegi ve iletisimi, özellikle akademik ve sosyal anlamda çalisma yapan derneklerimiz, STK’larimizin katkilari çok önemli” ifadelerini kullandi. Bakan Yanik, “Bütün vatandaslarimiza bütün soydaslarimiza bir destek borcumuzun oldugunu düsünüyoruz. Bir devlet kendi vatandaslarinin hakkini savunmak, korumak, takip etmek yükümlülügündedir. Dünyanin herhangi bir yerinde yasadiklari toplumda, yasadiklari cografyada, yasadiklari kültürle barisik bir biçimde onu çogaltan destek olan insanlar olarak yasamalarini önemsiyoruz” dedi.

Yanik konusmasinda ayrica, "Almanya’da yaklasik 4 milyon nüfusumuz var, koruyucu aile sayisi ise sadece 111 kisi. Bu nüfus oranina oranla koruyucu aile sayisi çok az" ifadelerini kullandi.

“Türk çocuklarina koruyucu aile bulma konusu ciddi bir mesele haline gelmeli”

Türkiye’de bakima muhtaç olan, devlet korunmasina alinmasi gereken çocuk sayisinin 13 bin oldugunu bildiren Bakan Yanik, “Türkiye’de yaklasik 10 bin çocuk koruyucu aile yaninda, devlet korumasinda olan çocuklarla birlikte toplam sayi 23 bin. Almanya’da nüfus hemen hemen ayni ama devlet korumasinda olan 200 bin çocuk var. Bunun 100 bininin göçmen kökenli oldugu söyleniyor. Almanya’da çocuklarin devlet korumasina alinmasi sistemi çok açik, çok çabuk müdahale ediyor. Bu gerçegi görmemiz lazim” dedi.

Yanik konusmasinda, “Burada sistem son derece hizli, gelip ailenin ortasindan çocugu aliyorlar. Bu 200 bin çocuktan 100 bini göçmen kökenli ve bu rakamin önemli bir kisminin kendisinin gidip kendisini ya da ailesini ihbar ettigi bilgisini arkadaslarimiz bana iletti. Eger 3,5-4 milyon kisi arasinda sadece 111 kisi koruyucu aile olacagim diyorsa bizim çocuklarimizin bizim disimizda herhangi bir mekanizmanin içine girecegini pesinen kabul etmisiz demektir, bir defa bu aci gerçegi kabul edelim” seklinde konustu.

Yanik konusmasinda ayrica, “Bizim burada olabildigince hem sivil toplum kuruluslari hem vatandaslar olarak öncelikli olarak Türk kökenli çocuklarin koruyucu ailesi bulunmasi konusunda bir sey gelistirmemiz gerekiyor. Bu konuyu aile ataseliklerimizde, büyükelçiligimizde, konsolosluklarimizda, derneklerimiz, sivil toplum kuruluslarimizda olabildigince duyurmamiz ve tüm kurum ve kuruluslarimizla bu meseleyi ciddi bir mesele haline getirmemiz lazim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA