Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Tüm Zorluklara Ragmen Bir Ateskes Için Çalismaya Devam Ediyoruz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Ukrayna-Rusya arasinda süren savasin bir an önce bitmesi için çabalarin sürdügünü belirterek, “Su ana kadar bir ilerleme olduysa o bizim katkilarimiz sayesinde Istanbul toplantisinda oldu. Ancak sahada sartlar kolay degil. Bir taraftan insanlik disi görüntüler diger tarafta da olumlu-olumsuz aktörler var. Mariupol’deki savas ve doguya odaklanan bir Rusya var. Biz tüm zorluklara ragmen bir ateskes için çalismaya devam ediyoruz” dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Tüm Zorluklara Ragmen Bir Ateskes Için Çalismaya Devam Ediyoruz'
Bakan Çavusoglu, bir dizi ziyaret ve program için ögle saatlerinde havayolu ile Adana’ya geldi. Çavusoglu, önce Adana Valiligini ardindan MHP Il Baskanligini ziyaret etti.

“Cumhur ittifaki içinde ki uyum çok önemli”

Daha sonra AK Parti Adana Il Baskanligina geçen Bakan Çavusoglu, burada ‘3 Kademe Il Yönetim Kurulu Toplantisi’na katildi.

Ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Bakan Çavusoglu, Adana’da olmaktan dolayi memnun oldugunu söyledi.

Çavusoglu, “Adana’da gerçekten birlik ve beraberlik var. Mehmet Ay baskanimiz genç yasta tecrübeli bir arkadas. Cumhur ittifaki içinde ki uyum sadece Adana için önemli degil ülkemiz ve gelecegimiz için çok önemli. Bir ilde uyum, birlik ve beraberlik varsa herkes mutlu, huzurlu olur. Yapilan islerde bereketli olur. Bu anlamda hepinize çok tesekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberlik ülkemiz için önemli. Ülkemiz ne kadar güçlüyse biz dünyada o kadar sözü geçen dinlenen bir ülke oluruz” diye konustu.



“Dünyada en çok misyona sahip 5. ülkeyiz”

Türkiye’nin dis politikada çok aktif oldugunu ve güçlü oldugunu, 254 misyonu ile dünyanin en çok misyona sahip 5.ülkesi oldugunu söyleyen Bakan Çavusoglu, “Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde her alanda oldugu gibi dis politikada da aktifiz. Girisimci, insani, sahada ve masada aktif diplomasi diyoruz. Bu sözle olacak sey degil. Bugün girisimci olmak demek dünyanin her yerinde inisiyatif almak demektir. Çikariniz neredeyse orada gidip faal olmak demektir. 254 misyonumuzla dünyada en çok misyona sahip 5. ülkeyiz. Birçok ülke misyonlarini kapatirken biz birçok yerde büyükelçilik açiyoruz. Ayni sekilde insani politika ne demek, mazlumlarin yaninda olmak. Siz güçlüyseniz mazlumlara elinizi uzatabilirsiniz, umut olabilirsiniz Bugün dünyada umut Türkiye ise hem cumhurbaskanimiz liderliginde bu anlayisimizdan dolayi hem de o beklentileri karsilama gücümüz ve kapasitemizden dolayidir” ifadelerini kullandi.

“Kolay bir cografyada yasamiyoruz”

Dünyada yasanan savaslarin yüzde 60’inin ülkemizin içinde bulundugu cografyada yasandigini aktaran Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, sunlari söyledi:

“Bugün kolay bir cografyada yasamiyoruz. Dünyada çok önemli degisimler var. Dünyadaki savas ve çatismalarin yüzde 60’i bizim cografyamizda. Simdi oturup bekleyecek miyiz? Bunlari çözmek için inisiyatif almamiz, girisimci olmamiz lazim. Ayni zamanda dünyada dengeler nasil degisiyor. Biz bu degisen dengeler karsisinda kendimizi nerede konumlandiracagiz? Bu degisime ayak uydurabilecek miyiz? Ekonominin gücü nereye gidiyor. Önümüze çikan firsatlardan nasil faydalanacagiz. Bunlari nasil degerlendirmemiz lazim. Iste kovid ile beraber gida güvenligi basta olmak üzere arz talep durumu var dünyada. Biz burada nasil bir güç olabiliriz, merkez olabiliriz. Ayni zamanda kendi ekonomimizi de düzeltmemiz lazim. Konjonktürel olarak enflasyon yüksek ve bununla mücadele etmemiz lazim. Ekonomi kurmaylarimiz ciddi çalismalar yapiyor ama tüm dünyada rekor artislar var. Amerika son 40 yilin en yüksek enflasyonunu yasiyor. Avrupa ülkeleri böyle. Her yerde var bizde de olsun demiyoruz. Biz daha önceki krizlerin bizi teget geçtigi gibi bunun da kisa sürede çözülmesi için Cumhurbaskanligimizin liderliginde çalisiyoruz.”

“Kamu borcumuz mastir kriterlerin altinda”

Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire göre yüzde 40’in altinda, mastir kriterlerin altinda oldugunu belirten Çavusoglu, “Ama ekonomi demek küresellesme ortaminda sadece kendi içinizdeki dinamiklerle yürütülen bir alan degil. Tüm dünya bu küresellesmede artik birbirinden etkileniyor. Ama o çikan firsatlari degerlendirip ihracatimizi rekor düzeyde arttiriyoruz. Kamu borcumuz hala yüzde 40’in altinda milli gelire göre. Mastir kriterlerin altinda. Diger taraftan ekonomik büyümemiz dünyada gipta edilecek seviyede. Ekonomik göstergelere baktigimiz zaman bizim tek sorunumuz kurdaki dalgalanma onu da bir yere oturttuk. Simdi yüksek enflasyon. Bunun içinde çalisiyoruz. Artik Türkiye küresel bir aktörse aktif olmaya devam etmemiz lazim. Cumhurbaskanimizin liderliginde bunu yapiyoruz. Bir taraftan gücümüzü artiriyoruz bir taraftan gücümüzü insanligin hayrina kullaniyoruz” seklinde konustu.



“Sahada sartlar kolay degil”

Ukrayna-Rusya Savasi’na da deginen Bakan Çavusoglu, Istanbul görüsmelerinde ilerlemelerin oldugunu animsatarak, “Artan önem ve rolümüzden dolayi da biz Ukrayna Savasi basta olmak üzere var olan sorunlari çözmek için samimi, ilkeli, dogruya dogru, yanlisa yanlis sekilde gayret sarf ediyoruz. Adim atilmasi gerekiyorsa adim atarken ön alinmasi gerekiyorsa ön aliyoruz. Ukrayna Savasi’ni sonlandirmak için sarf ettigimiz çabalari sizde biliyorsunuz tüm dünyada biliyor. Suana kadar bir ilerleme olduysa o bizim katkilarimiz sayesinde Istanbul toplantisinda oldu. Ancak sahada sartlar kolay degil. Bir taraftan insanlik disi görüntüler diger tarafta da olumlu-olumsuz aktörler var. Mariupol’deki savas ve doguya odaklanan bir Rusya var. Biz tüm zorluklara ragmen bir ateskes için çalismaya devam ediyoruz. Etmemiz de lazim” dedi.



“7 bin kardesimizin çikmasini biz sagladik”

Türk devletlerinden toplam 7 bin kisiyi Ukrayna’dan çikartmaya Türkiye’nin yardimci oldugunu kaydeden Bakan Çavusoglu, “Diger taraftan savasin etkileri nedir, bize etkisi ne olacak. Bunu minimum düzeye tutmamiz lazim. Her kriz, her savas firsatçilik anlaminda söylemiyorum ama dünyanin, tabiatin dogasi böyle. Firsatlar da ortaya çikarir. Bize olan olumsuz etkisini minimuma indirmek için çalisiyoruz. Insani boyutunu ihmal etmiyoruz. Vatandaslarimizi, yakinlarini, Kirim Tatarlarini, Ahiska Türkleri’ni Türkiye’ye getirirken birçok ülkenin vatandasinin da Ukrayna’dan çikartilmasina katki sagladik. Türk devletlerinden 7 bin kardesimizin çikmasini biz sagladik” seklinde konustu.



“Izledigimiz politika ve oynadigimiz rolü herkes gördü”

Ukrayna-Rusya Savasi’nda dünyanin Türkiye’nin önemini bir kez daha anladigini vurgulayan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, sunlari kaydetti:

“Biz umuduz, kardeslerimize elimizi uzatmamiz lazim. Insani yardimlarimizi da sürdürüyoruz. Insallah bu savasi da en kisa zamanda kalici bir ateskes ile sonlandiririz. Kolay degil, bu zaman alacak ama pes etmeden çalismamiz lazim. Yaptirimlar konusunda da ilkeli politika izliyoruz. Montrö Sözlesmesini harfiyen uyguluyoruz. Onun yararina, bunun aleyhine diye düsünmüyoruz. Hukuk hukuktur, sözlesme sözlesmedir. Biz bunu uygulamamiz lazim diyoruz ve uyguluyoruz. Bu savas Türkiye’yi çok farkli bir konuma getirdi. Izledigimiz politika ve oynadigimiz rolü herkes gördü. Türkiye’nin önemini anladilar. Insallah bu geçici bir konjonktürel bir yaklasim degildir. Biz Avrupa ve bütün dünyaya önemli katki saglayan bir ülkeyiz. Biz ne kadar içeri de güçlü olursa o kadar disari da güçlü oluruz. Masada o kadar güçlü oluruz. Içeri de güçlü olmanin da yolu çok çalismak. Biz bugün ne kadar güçlüysek Türk devletleri de o kadar güçlüdür.”

“Cumhur ittifaki ne kadar güçlüyse Türkiye o kadar güçlü olur”

Cumhur Ittifaki’nin önemine de deginen Bakan Çavusoglu, “Cumhur ittifaki ne kadar güçlüyse Türkiye o kadar güçlü olur. Cumhur ittifaki disinda izlenen siyaseti yakindan takip ediyorsunuz ve milletimiz de görüyor. Biz kendi içimizde birlik ve beraberligin güçlenmesi, nasil çaba sarf ederiz ona odaklanmamiz lazim. Bu dogrultu da yaptigimiz her adimi milletimiz görür. 2023 hedeflerimizin ötesinde 2053’e kadar Türkiye’yi nasil lojistik merkezi haline getirecegimizin ilk sinyallerini Sali günü kabine toplantisindan sonra Cumhurbaskanimiz açikladi.

Hedefler koymamiz ve bu hedeflere ulasmak için çalismamiz lazim” diye konustu.

Açiklamalarin ardindan Bakan Çavusoglu, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Jülide Sarieroglu ve Adana milletvekilleri Karaisali ilçesinde düzenlenecek iftar programina gitti.
Kaynak: İHA