Dijital Oyun Sektöründe Is Ahlaki

Dijital oyun sektöründe is ahlaki konulu webinar düzenleyen Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD), yakin zamanda konu hakkinda bir kitabi çikan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Isletme Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ulas Çakar’i agirlayarak gençler için konuyu masaya yatirdi.

Dijital Oyun Sektöründe Is Ahlaki
Gençlerin internet, sosyal medya ve dijital oyun sektöründeki etkisi ve gerçeklesen paylasimlari yeni bir kavrami da gündeme getirdi; dijital etik. Bireyin ahlaki alt yapisi temelinde, yasadigi ve çevresinde yasanan olaylar karsisinda gösterdigi tepkiler ya da ortaya koydugu tavir olarak tanimlanan etik kavrami artik internet, sosyal medya ve oyun sektörü için dijital etik olarak tanimlanmakta.

Gençlerin en çok vakit geçirdikleri mecralarin basinda gelen dijital oyun alanlarinin etik kurallarla yönetilmesi gerektigini degerlendiren EGIAD, konuyla ilgili ayrintili bir sunum gerçeklestirdi. Toplantinin açilis konusmasini yapan EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, oldukça genis bir kitleye sahip olan oyun sektörünün EGIAD’in da ilgi alanina girdigini belirterek, “Girisimcilik dünyasinda da oldukça popüler olan oyun sektöründe çalismalarimiz bulunmakta. EGIAD Melekleri olarak döneme baslarken; hem oyun girisimciligine agirlik verme karari almistik, hem de e-sporu detaylica inceleyecektik. Bu dogrultuda kurulan Oyun Icra Kurulumuz; Arda Yilmaz, Arda Ürper, Cem Elmasoglu, Hüseyin Kadioglu ve Levent Kusgöz liderliginde güzel çalismalara imza atiyor. EGIAD Meleklerinin de agirlikli oldugu ve EGIAD üyelerinin kurdugu “you can games” girisimi bu sektöre yönelmemizin bir yansimasidir” dedi.



“Sektörün süreklilik gösteren sorunlarini ele almak önemli”

Oyun girisimciligi; temelde kullanicilarin gündelik hayatta siklikla kullandiklari ve yasam rutinine entegre olabilen, popüler olma potansiyeli tasiyan oyunlarin gelistirilmesi üzerine kurulu olan bir sektördür diyerek sözlerine devam eden Yelkenbiçer, “Oyun girisimciliginde gelir modeli, oyun içi satin alimlar ya da reklamlara yer vermek üzerine kuruludur. Bu tarz girisimlerde mobil oyun gelistirmek diger oyun türlerine göre çok daha popülerdir. Girisimin basarisi ise oyunun kalitesi ve aktif kullanici sayisina göre belirlenmektedir. Bizler farkli, genelde teknik ve ticari boyutuyla ve çogu zaman da yatirimci bakis açisiyla dijital oyun sektörünü ele aliyoruz. Bu baglamda aslinda isin özünde yer alan metaverse konusunu da keza siklikla islemeye çalisiyoruz. Dijital oyun sektöründeki büyük sirketlerin yükselis ve çöküslerinin yani sira sektörün baslangicindan bu yana sektördeki oyunlarin teknolojik ve ekonomik yapilarindaki degisim ve sektörün süreklilik gösteren sorunlarini ele almanin önemli olduguna vurgu yapmak isterim. Farkindalik sayesinde bizler dijital oyun sektöründe karsilasilabilecegimiz yeni etik sorunlara karsi daha hazirlikli duruma gelebiliriz. Belki de bu farkindalik sayesinde yeni etik sorunlarla karsilastigimizda bunlarin gerçekten yeni sorunlar mi yoksa teknolojinin gelismesiyle yeni gibi görünebilen klasik sorunlar mi oldugunu takdir edebiliriz” ifadelerini kullandi.

“Sektörün is hacmi istah kabartmaya basladi”

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Isletme Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ulas Çakar ise, 1960’lardan itibaren baslayan sektörün 1970’lerden itibaren bas döndürücü bir sekilde gelistigini belirterek, gelisimin beraberinde ahlaki bir karmasayi da dogurduguna dikkat çekti. 1983 yilinda video oyunlarinin çöküsünün gerçeklestigini ifade eden Çakar, sektöre Amerika ve Japonya’nin etkilerini de aktardi. Popüler kültür ve sinema ile Kovid-19 sürecinin sektör üzerindeki etkilerini de ayrintili bir sunumla anlatan Çakar, “Erken dönemlerde yapilan dijital oyun sektörüne yönelik karalama ve ön yargilar tümüyle yok olmadi. Ön yargilardan etkilenen ya da oyun karsitligindan dolayi bu alanda yayin yapanlar da bulunabilmektedir. Alana yönelik istenilen kisitlamalar ve sansür uygulamalarini savunmak için yapilan her tür yayin, alanin yapisini tehdit etmektedir. Korana virüs dönemi ve Metaverse için artan yönelim oyun sektörüne artan ilgiyi daha da arttirdi. Sektörün is hacmi istah kabartmaya basladi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA