Zelenskiy'den, 'Savas' Ibaresi Kullanmayan BM'ye Tepki

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin ülkene yaptigi saldirilara yönelik "savas" ibaresi kullanmayan Birlesmis Milletler’e (BM) tepki gösterirken, konusmasinda ABD’nin Rusya’ya yönelik petrol yaptirimina karsi ABD Baskani Joe Biden’a minnettar oldugunu belirten Zelenskiy, "ABD, isgalcileri önemli ölçüde zayiflatacak bir adim atti. Bu karar için ABD Baskani Joe Biden’a sahsen minnettarim" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinin 13. gününde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy gerçeklestirdigi halka seslenis konusmasinda Birlesmis Milletler’e (BM) iliskin açiklamalarda bulunarak, ABD ve Ingiltere’nin Rusya’ya karsi yaptirimlarina minnettar oldugunu duyurdu. Konusmasinda, BM’nin internet sitesinde Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari için "savas" ibaresini kullanmamasina tepki gösteren Zelenskiy, "Bugün, BM’nin Rusya isgalini bir savas olarak görmedigini görmüs olabilirsiniz. Buna sadece Ukraynalilar degil tüm dünyanin tepki gösterdigini biliyorum. Ekibimiz çalisiyor. Bu sitede mutlaka "savas" ibaresi yer alacak" dedi.

"ABD Baskani Biden’a sahsen minnettarim"

ABD’nin, Rusya’ya karsi yeni petrol ambargosundan bahseden Zelenskiy, "ABD, isgalcileri önemli ölçüde zayiflatacak bir adim atti. Saldirganligin bedelini onlara ödetecek, yaptiklari kötülüklerden sorumlu olacaklari bir karar. ABD, Rusya’dan petrol, petrol ürünleri, gaz ve kömür ithalatini yasakliyor. ABD vatandaslarinin Rusya’nin yakit ve enerji sektörüne herhangi bir yatirim yapmasini yasakliyor. Bu karar için ABD Baskani Joe Biden’a sahsen minnettarim" ifadelerini kullandi.

"Ingiltere Basbakani Boris Johnson’a minnettarim"

Konusmasinda, Ingiltere’nin de Rusya’ya karsi bu yönde karar aldigini hatirlatan Zelenskiy, "Ingiltere, Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri ithalatini da yasakliyor. Zor zamanlarda Ingiltere Basbakani’ndan beklediginiz ilke için Ingiltere Basbakani Boris Johnson’a minnettarim" ifadelerini kaydetti.

Avrupa Birligi’nin (AB) de daha fazla yaptirim karari almasini bekleyen Zelenskiy, "AB’den simdiden sert kararlar bekliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA