Antarktika'daki Türk Bilim Heyeti Yurda 46 Gün Sonra Döndü

Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsaminda kitadaki çalismalarini tamamlayan Türk bilim heyeti, 46 gün süren seferin aradan yurda döndü.

Antarktika'daki Türk Bilim Heyeti Yurda 46 Gün Sonra Döndü


Cumhurbaskanligi himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi uhdesinde TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi Kutup Arastirmalari Enstitüsü sorumlulugunda 6’nci bilim seferi basariyla tamamlandi. Ikisi yabanci olmak üzere toplam 20 kisiden olusan bilim heyeti 46 gün süren çalismalarini tamamlanmasinin ardindan Antartika’dan ayrildi. 14 farkli bransta birçok bilimsel çalismaya imza atan Türk bilim heyeti bu aksam saat 19.15’te Istanbul Havalimani’na ulasti. Inisin akabinde VIP terminaline gelen heyet, burada yakinlari tarafindan karsilandi.

20 arastirmaci 14 projeyle çalismalarini sürdürdü

Antarktika’da gerçeklestirilen çalismalara iliskin basin mensuplarina degerlendirmede bulunan Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardimcisi Kaptan Özgün Oktar, “Cumhurbaskanligimiz himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz uhdesinde TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi Kutup Arastirmalari Enstitüsü sorumlulugunda bu yil ulusal 6’inci Antarktika bilim seferimizi gerçeklestirdik. Bu seferde ikisi yabanci olmak üzere 20 arastirmaci 14 projeyle çalismalarini sürdürdü. 46 günlük sürenin sonunda tekrar yurda dönüs yapmis olduk. Tabi ki geçen her yil bize daha fazla tecrübe, birikimle beraber çalismalarimiz da basariyla sürüyor. 46 günlük bir süreç ama bu sefer öncesindeki hazirliklarla beraber çok daha uzun bir yaklasik bir yillik sürecin sonuna geldik aslinda” seklinde konustu.



“Bir çok ürünümüz yerli ve milli ekipmanlarla kullanildi”

Antarktika’daki bir çok ekipmanin yerli ve milli imkanlarla saglandigini kaydeden Oktar, “Yaklasik iki ton kargomuz, bilimsel arastirma ekipmanlarimiz ve diger lojistik malzemelerimiz kitaya ulastirildi. 20 arastirmaci Covid tedbirleri kapsaminda karantinalarini tamamlayarak kitaya ulasmis oldu ve kitada 33 günlük bir çalisma ile beraber bütün planlanan çalismalari tamamlamis olduk. Bu yil havalarin bize daha çok müsaade etmesiyle beraber çalismalarin hepsinde basariya ulastik. Bu yil kiyafetlerimizden telsizlerimize, konum belirleme sistemlerimizden acil durum kitlerimize kadar birçok ürünümüz yerli ve milli ekipmanlarla kullanildi. Bu konuda Aselsan, Havelsan, Türksat ve TÜBITAK SAGE’nin çok büyük destekleri oldu. O kurumlarimiza da bizi destekledikleri için tesekkür ediyoruz” dedi.



“5 yilda 86 yayin gibi önemli bir basariya imza atilmis oldu.”

Kitadaki bilimsel çalismalara iliskin bilgi veren Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardimcisi Doç. Dr. Hasan Hakan Yavasoglu ise bugüne kadar 60’in üzerinde proje tamamlandigini belirterek, “Bu sene 14 proje yapildi. Agirlikli olarak astronomi üzerine çalismalarimizi götürdük. 14 gün boyunca çalismalar devam etti. Daha sonra çalismalar Dismal Adasi’nda bizim hali hazirda var olan istasyonlarimizin bakim ve güncellemeleri yapildi. Projelerin örneklerinin tamamiyla aldigini söyleyebilirim. Ülkemiz için faydali olmasini diliyoruz. 86 tane yayinimiz var. Antarktika ya da ülkeler arasinda düsündügümüz zaman oldukça yüksek bir oran. 5 yilda 86 yayin gibi önemli bir basariya imza atilmis oldu. Bu sene de canli bilimleri üzerine hocalarimizin verimli bir çalisma yaptigini söyleyebiliriz. Yeni tür kesifleri de bekliyoruz. Antarktika’nin yaz döneminde orada bulunuyoruz. Antarktika’nin yazi Türkiye’deki kis aylarini bize hatirlatiyor. Oldukça yogun çalismalar yapilmasi gerekiyor. Havanin bize izin vermesinin bizim için bir sans oldugunu söyleyebilirim. Zorlu sartlara ekibimiz burada yaptigi çalismalarla hazirlanmisti. Erzurum’da bir kampimiz olmustu. Gemide hayatta kalma egitimlerimiz vardi. Bunlarin orada çok faydasini gördük. Antarktika’nin yazini oldukça verimli kullandigimizi söyleyebilirim" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA