ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'Amacimiz Bu Çatismayi Bitirmek, Genisletmek Degil'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, "Amacimiz bu çatismayi bitirmek, genisletmek degil" ifadelerini kullandi. Truss ise, “Uçusa yasak bölge olusturulmasi NATO ile Rusya arasinda dogrudan bir çatismaya yol açacaktir” dedi.

ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'Amacimiz Bu Çatismayi Bitirmek, Genisletmek Degil'
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss, ABD’de bir araya geldi. Rusya ve Ukrayna arasindaki savasi ele alan bakanlar daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken, Rusya’nin Ukrayna’yi isgalini "haksiz" ve "giderek daha fazla vahsilesen bir savas" olarak nitelendirdi. Rusya’nin Ukrayna’ya insani koridorlar olusturma önerilerinin "saçma" oldugunu söyleyen Blinken, "Ukrayna halkinin, hayatlarina bu kadar umursamazlik gösteren bir hükümetin siginmalarini önermesi rahatsiz edici" dedi.



"Bati hiç olmadigi kadar birlik içinde"

Blinken, Bakan Truss ile sadece Ukrayna konusunda degil, bir dizi konuda çalistigini ifade ederek, "Ukrayna’da olaganüstü yakin koordinasyon var. Yaklasik 30 yildir dis politikada çalisirken transatlantik iliskide hem politikada hem de prensipte böyle bir birlik gördügümü hatirlamiyorum" dedi.

Blinken, "Moskova’nin isgalinin yol açtigi insani felaket nedeniyle agir aci çeken Ukrayna halkina güvenlik yardimimizi artirmak için birlestik. Halihazirda 2 milyondan fazla Ukraynaliyi yerinden etmis olan ve devam eden savasi nedeniyle Kremlin’e olan maliyeti artirma çabalarimizda birlestik" ifadelerini kullandi.

Bati’nin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e Ukraynali sivillerin çatisma yerlerinden derhal ayrilmalarina izin verme çagrisinda birlestigini söyleyen Blinken, ayrica Ingiltere’nin Ukrayna’ya sagladigi yardimlarini övdü. Blinken, "Ukrayna’ya yardim etmek için adim atan sadece Ingiliz hükümeti degil, ayni zamanda Ingiliz halkindan da inanilmaz bir sefkat ve dayanisma görüyoruz" dedi.

Blinken Venezuela’ya atifta bulunarak, "ABD’nin Venezuela halkinin demokratik özlemlerine verdigi destegi yineledigini" belirterek, dünya ve Venezuela arasinda "sürekli bir enerji arzini sürdürme" çikari oldugunu belirtti.



"Amaç saldirganligi sona erdirmek"

Blinken, Ukrayna’daki savasla ilgili, "Amaç saldirganligi sona erdirmek, hayat kurtarmak ve gereksiz yere kan dökülmesini önlemektir” ifadelerini kullanarak, ABD birliklerinin veya jetlerinin bölgeye konuslandirilmasinin çatismanin genislemesine yol açacagini aktardi. Blinken, "Amacimiz bu çatismayi bitirmek, genisletmek degil" dedi.

ABD askerlerini Ukrayna topraklarina sokmanin "kesinlikle ABD ile Rusya arasinda dogrudan bir çatismaya yol açacagini" söyleyen Blinken, "Bunun ne ülkelerimizin ne de Ukrayna’nin çikarina degildir" ifadelerini kullanarak, ABD’nin yanitinin Ukrayna’nin kendisini savunmasi için araçlar saglamak devam etmek olacagini söyledi.



"Ukrayna hükümetini degistirmeye çalismak karmasaya neden olacaktir"

Putin’in Ukrayna’da hükümeti degistirmek istese bile bunun Ukrayna halki tarafindan kabul edilmeyecegini ifade eden Blinken, "Putin eger bir kukla rejim dayatmak istiyorsa, Ukraynalilarin bunu asla kabul etmeyecegi açiktir. Ve bunu askeri olarak desteklemeye çalisirsa, uzun ve kanli bir karmasa olacak" dedi.



"Putin basarisizliga ugratilmali"

Truss ise yaptigi açiklamada, Putin’in Ukrayna’yi isgalinin "büyük aci ve istiraba" neden oldugunu ifade ederken, durumun Putin’in planladigi gibi gitmedigini belirtti.

Truss, "Bati’nin birligi ve yaptirimlarimizin sertligi, cesur Ukrayna halkinin kararliliklari ve liderlikleri Putin’i sasirtti" dedi.

Truss, "Saldirganlarin sadece güçten anladigini tarihten biliyoruz. Simdi yeterince yapmazsak, dünyadaki diger saldirganlarin cesaretlenecegini biliyoruz. Putin, Ukrayna’da durdurulmazsa, Avrupa ve küresel güvenlik için korkunç sonuçlar olacaktir" ifadelerini kullandi.

"Yaptirimlari katlamaliyiz"

Putin’in basarisizliga ugramasi için yaptirimlarin arttirilmasi gerektigine dikkat çeken Truss, "Ingiltere ve ABD, Putin’e karsi koalisyon kurmak için uluslararasi çabalara öncülük etti. Putin’i basarisizliga ugratmaliyiz bunun için yanitimiz da daha hizli olmali ve yaptirimlarimizi katlamaliyiz" dedi.

Truss, "Ukrayna’ya savunma ekipmanlari göndermeye devam etmeliyiz. Putin basarisizliga ugrayan kadar dinlenmeyecegiz" ifadelerini kullandi.

“Uçusa yasak bölge olusturulmasi NATO ile Rusya arasinda dogrudan bir çatismaya yol açacaktir”

Ukrayna’da uçusa yasak bölge konusunda açiklamada bulunan Truss, Ingiltere’nin Ukrayna’ya savunma silahlari tedarik ettigini söyleyerek, "Gerçek su ki, uçusa yasak bölge olusturulmasi NATO ile Rusya arasinda dogrudan bir çatismaya yol açacaktir. Bunu istemiyoruz" dedi.

Truss, hava sahasini korumaya yardimci olmanin "en iyi yolunun" Ukrayna’ya hava savunma silahlari saglamak oldugunu belirterek, "Amacimiz Putin’in ve saldirgan eylemlerinin basarisiz olmasidir” dedi.

Mariupol’daki çocuk ve dogum hastanesine yapilan saldiriyi kinayan Truss, saldiriyi "kesinlikle tiksindirici, pervasiz ve dehset verici" olarak nitelendirdi.
Kaynak: İHA