ABD'de Domuz Kalbi Nakledilen Hasta Hayatini Kaybetti

Dünya’da ilk kez ABD’de genetigi degistirilmis domuz kalbinin nakledildigi hasta, ameliyattan 2 ay sonra hayatini kaybetti.



ABD’de geçtigimiz 7 Ocak’ta Maryland Üniversitesi Tip Merkezi’nde (UMMC) gerçeklestirilen bir operasyon ile dünyada ilk kez genetigi degistirilmis bir domuzun kalbi 57 yasindaki David Bennett isimli hastaya nakledilmisti. Maryland Üniversitesi Tip Merkezi tarafindan yapilan açiklamada, kalp nakli olan Bennett’in saglik durumunun birkaç gün önce kötülesmeye basladigi ve ameliyatin üzerinden geçen 2 ayin ardindan dün hayatini kaybettigi aktarildi. Bennett’in ölümünün kesin nedeninin henüz bilinmedigi belirtildi.

Bennett’in naklinde görev alan Bas Cerrah Dr. Bartley Griffith, "Bennett’in kaybiyla yikildik. O, sonuna kadar savasan cesur ve asil bir hastaydi" dedi.



Maryland Tip Fakültesi ögretim üyeleri tarafindan gerçeklestirilen tarihi ameliyat uzun süredir kalp rahatsizligi nedeniyle kalp nakli bekleyen ve ameliyattan önceki 6 ay yataga bagimli olarak yasayan Bennet’e uygulanmisti. 7 saat süren ameliyatin ardindan doktorlar hastanin saglik durumunun iyi oldugunu ve ameliyattan sonra izlenmeye devam edilecegini söylemisti. Uzmanlar ayrica domuz kalbinin aslinda insan için uygun görülmedigini ancak hastanin zaten ölümcül olan hastaligi oldugu için son çare olarak düsünüldügünü açiklamisti.

Geçtigimiz yil ekim ayinda da New York’ta bir domuzun böbreginin alinarak bir kisiye basariyla nakledilmesinden sonra nakil gerçeklestirilen kisi de hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA