Pakistan Basbakani Khan'dan Hükümetine Kurulan Komplonun Arkasinda ABD Oldugu Iddiasi

Hakkinda görevden alinmasi için gensoru önergesi verilen Pakistan Basbakani Imran Khan, hükümetini devirmek için kurulan komplonun arkasinda ABD’nin oldugunu iddia etti.

Pakistan Basbakani Khan'dan Hükümetine Kurulan Komplonun Arkasinda ABD Oldugu Iddiasi


Pakistan’da hakkinda görevden alinmasi için gensoru önergesi verilen Basbakan Imran Khan güven oylamasi öncesi ulusa seslendi. Khan konusmasinda, hükümetini devirmek için bir yabanci komplonun "kanitini" gösterdigi iddia edilen "tehdit notu"ndan bahsetti. Khan konusmasi sirasinda dil sürçmesiyle komplonun arkasindaki ülke olarak "Amerika Birlesik Devletleri" adini verdi, ancak hizla konusmasina devam ederek, "yabanci bir ülkenin" Pakistan ulusuna karsi bir "tehdit notu" gönderdigini belirtti.



Söz konusu notun gen soru önergesi sunulmadan önce geldigini aktaran Khan, “Demek ki yurt disindaki bu insanlarla (muhalefet) baglantiliydilar, Pakistan’a kizdiklarini söylüyorlar. Bunu bahane ediyorlar. Imran Khan güven oylamasini kaybederse Pakistan’i affedeceklerini söylüyorlar ancak hamle basarisiz olursa Pakistan’in zor bir dönemden geçmek zorunda kalacagini ifade ediyorlar" dedi.



Khan notta, “Imran Han basbakan olarak kalirsa iliskilerimiz bozulacak ve zorluklarla karsilasacaksiniz” ifadelerinin yer aldigini aktararak, “Biz 220 milyonluk bir milletiz ve baska bir ülke hiçbir sebep göstermeden bizi tehdit ediyor” dedi.



Basbakan, söz konusu notun Pakistan Büyükelçisine iletildigini belirterek, notta bahsedilen tüm metni açiklamadigini ancak içinde "korkunç baska" ayrintilar oldugunu kaydetti.

Rusya ziyaretine deginen Khan, "Büyükelçimiz, yabanci yetkiliye basbakanin [ülkenin üst düzey yetkilileriyle] görüsmelerin ardindan Rusya’yi ziyaret ettigini söyledi.

Ancak yabanci yetkili hayir, bunun sadece Imran Han’in karari oldugunu söyledi" dedi.



Basbakan Khan, yabanci yetkilinin kendisinden sonra iktidara geleceklerin dis güçlerden emir almakta sorun yasamayacaklarini bildigini ifade etti.

Khan, Pakistan Müslüman Birligi-Navaz (PML-N) lideri Sehbaz Serif, Pakistan Halk Partisi (PPP) Esbaskani Asif Ali ve Pakistan Demokratik Hareketi (PDM) lideri Fazal-ur-Rehman’a atifta bulunarak, "Ama en rahatsiz edici olan sey, burada oturan halkimizin yabanci güçlerle temas halinde olmasi" dedi.



Pakistan’da parlamento, 28 Mart’ta muhalefetin Khan’in görevden alinmasi için verdigi gensoru önergesini kabul etmis, önergenin tartismaya açilmasinin ardindan 7 gün içinde oylanmasi bekleniyor. Basbakan Khan’in görevden alinmasi için 172 oya ihtiyaç duyulurken, muhalefetin olusturdugu ittifakin su anda 177 oyu var.
Kaynak: İHA