Milletvekili Seçim Kanun Teklifi Kabul Edildi Ve Yasalasti

Milletvekili Seçim Kanun Teklifi kabul edildi ve yasalasti.

Milletvekili Seçim Kanun Teklifi Kabul Edildi Ve Yasalasti


TBMM Genel Kurulu’nda Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsmeleri düzenlendi.

Görüsmelerin sonunda teklif kabul edildi ve yasalasti.

Kabul edilen yasa ile, seçim baraji yüzde 7 olarak uygulanacak.

Ittifakin aldigi oy toplami ülke barajini geçtigi takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabi ve dagilimi, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almis oldugu oy sayisi dikkate alinarak yapilacak.

Siyasi partilerden grup kurma sarti aranmayacak.

Seçime katilma yeterliligi elde eden parti, ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemis olma kosuluyla seçime katilma hakkini muhafaza edecek.

Il seçim kurulu baskani ve asil üyeleri ile yedek üyeleri, 2 yilda bir ocak ayinin son haftasinda, il merkezinde görev yapan, kinama veya daha agir disiplin cezasi almamis, en az birinci sinifa ayrilmis ve birinci sinifa ayrilma niteliklerini kaybetmemis hakimler arasindan, adli yargi ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek. Ad çekmeye katilacak hakimin bulunmamasi durumunda ise baskan ve asil üyeler ile yedek üyeler en kidemli hakimden baslayarak belirlenecek.

Kütük düzenlemesi nedeniyle hiçbir seçmen oy kullanma hakkindan yoksun birakilamaz. Adres kayit sisteminde görünmeyenler, en son geçerli adres kayit bilgileri kapsaminda seçmen kütügüne kaydedilecek.
Kaynak: İHA