Belediye Baskani Gümrükçü Açiklamasi 'Hedefimiz, Kendi Kendisine Yeten Çigli'

Dünyanin ilk Ekonomi ve Iklim Degisikligi Fuari’nda düzenlenen Eko Iklim Zirvesi’nde konusan Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, “Hedefimiz, kendi kendisine yeten Çigli” dedi.

Belediye Baskani Gümrükçü Açiklamasi 'Hedefimiz, Kendi Kendisine Yeten Çigli'
Ankara Ticaret Odasi’nin (ATO) öncülük ettigi, Ankara Sanayi Odasi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi basta olmak üzere pek çok kurum ve kurulusun katki sagladigi Ekonomi ve Iklim Degisikligi Fuari, bakanlar, elçiler, milletvekilleri, valiler, büyüksehir ve ilçe belediye baskanlari, üst birlik temsilcileri ve uluslararasi örgütlerin katilimiyla gerçeklestirildi.

Moderatörlügünü UCLG MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman’in yaptigi “Yerel Yönetimlerde Yesil Dönüsüm” konulu oturuma Yozgat Belediye Baskani Celal Köse ve Gebze Belediye Baskani Zinnur Büyükgöz ile birlikte konusmaci olarak katilan Baskan Utku Gümrükçü, “Çigli’de Sürdürülebilirlik ve Iklim Eylem Plani Çalismalarimiz” isimli bilgilendirme sunumu yapti.

“Hedefimiz, kendi kendisine yeten Çigli”

Eko Iklim Zirvesi’nde konusma yapan Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, “Çigli, 210 bin nüfusuyla Izmir’in merkezinde ve gelismekte olan bir ilçe. Kati Atik Bertaraf Tesisi, IZSU Aritma Tesisi ve 600 fabrikanin yer aldigi bir organize sanayi bölgesini sinirlari içerisinde bulunduruyor. 2019 yilinda göreve geldigimizde Çigli’yi kendi kendisine yeten dirençli bir kent haline getirmek adina planlamalarimizi yaptik ve çalismalarimizi bu dogrultuda adim adim sürdürüyoruz. 2019 yilinda 20 belediye ile beraber Sürdürülebilir Kentsel Gelisim Aginin kurucusu olduk. Çigli Belediyesi’nde ve tüm belediyelerimizde Sürdürülebilirlik Ofislerimizi kurduk. Akabinde Enerji Yönetim Birimizi kurarak hem tasarruf hem de sürdürülebilir enerji üretme noktasinda yapacagimiz çalismalari sekillendirdik. Görevi devraldigimizda yalnizca bir tane olan günes santrallerimizi 4’e çikarmak için gerekli anlasmalari yaptik” dedi.



“Iklim Degisikligi Müdürlügü’nü kuran ilk belediyeyiz”

Yerelde baslattiklari iklim degisikligiyle mücadele çalismalarini ulusal ve uluslararasi düzeye tasimak istediklerini ifade eden Gümrükçü, “Iklim degisikligiyle ilgili çalismalarimizi sürdürülebilir ve kurumsal kilmak adina yaklasik 2 yil önce Iklim Degisikligi Müdürlügü’nü kurarak ülkemizde bir ilki gerçeklestirdik. Izmir’de faaliyette bulunan çesitli kurum ve kuruluslarin temsilcileri ve akademisyenlerle beraber 12 yuvarlak masa toplantisi düzenledik. Toplantilar neticesinde ortaya çikan kararlari ve görüsleri yayginlastirmak adina kitaplastirma çalismalarimizi sürdürüyoruz. Yerelde baslattigimiz çalismalari ulusal ve uluslararasi düzeyde de devam ettirmeye çalisiyoruz. Bu dogrultuda, Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyükelçisi ilan edildim. Baskanlar Sözlesmesini imzaladik. Iklim degisikligiyle ilgili çalismalarimizi bir büyükelçilik bayragi altinda sürdürüyoruz. Nötr ve Akilli Sehir Niyet Beyanini da imzaladik. Tüm insanligi yakindan ilgilendiren iklim degisikligi sorunuyla ortak akilla ve birlikte hareket ederek mücadele edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Gediz Nehri temiz akacak”

Çigli’nin karsi karsiya oldugu çevre sorunlariyla ilgili açiklamalarda bulunan Baskan Gümrükçü, “Ilçemizde büyük bir sanayi bölgesi var. Bu fabrikalardan çikan atiklarin ilçemizin çesitli noktalarindan geçen dereleri, Gediz Nehrini ve essiz dogal güzellige sahip Izmir Kus Cennetimizi kirletmesine izin vermeyecegiz. Bu dogrultuda, Katip Çelebi Üniversitesi ile birlikte Vodafone sirketinin teknoloji destegiyle beraber bölgede 5 adet istasyon kurduk. Su canlilarina, bitki örtüsüne ve çevredeki tarim arazilerini korumak adina nehrin analizlerini yapacagiz. Gerekli müdahaleleri yapacagiz. Sonuçlari düzenli olarak kamuoyu ile paylasacagiz” diye konustu.



“Belediyeler, afet ve krizlerle mücadele refleksini gelistirmeli”

Dogal afetle mücadele konusunda yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düstügünün altini çizen Gümrükçü, “Dirençli Kent Sempozyumu düzenledik. Bu sempozyumda yalnizca iklim degisikligiyle degil deprem, sel ve yangin gibi dogal afetler ve anlik krizlerle nasil mücadele edilecegine dair genis katilimli teorik bir çalisma yaptik. Izmir depremi sonrasinda metrelerce yükselen bir tsunami meydana geldi. Çesme’de hortumlar çikti, Izmir’in tamaminda yumruk büyüklügünde yagan dolular gördük. Dolayisiyla yerel yönetimler afetler ve krizlerle mücadele etme refleksini gelistirmeli. Çigli Belediyesi olarak, Arama Kurtarma Ekibi (ÇAK) ve Mahalle Arama Kurtarma Ekibimizi (MAK) kurduk. Ekiplerimizin egitimleri sürüyor. Arama Kurtarma Birimimiz son olarak Marmaris, Antalya ve Kastamonu’daki sel ve yangin felaketlerinde bölgeye giderek arama kurtarma ve sogutma çalismalarinda görev aldilar. Belediyeler bu anlamda kendini gelistirirse kriz anlarini çok daha saglikli atlatabiliriz” dedi.



“Yenilenebilir enerjiyi tesvik ediyoruz”

Yenilebilir enerji kullanimin iklim degisikligi mücadelesine katki saglayacagini vurgulayan Gümrükçü, “Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji noktasinda günes enerjisi büyük bir önem tasiyor. Özellikle elektrige gelen zamlardan sonra daha da büyük bir önem kazandi. Ilçe sinirlarimiz içerisinde bulunan binalarin çatilarina günes enerjisi kurulmasini tesvik etmek amaciyla belediye meclisimizden bir karar aldik. Günes enerjisi kullanan tüm binalara bütün harçlarda yüzde 10 indirim yapiyoruz. Bunun yani sira enerji etütlerimizi yaptik. Belediyemiz ve çesitli kurumlarimizda bunu yerine getirdik. Çevre Egitim Merkezi hazirligimiz var, hazineden tahsisini yeni aldik. Çocuklari ve gençleri çevre anlaminda egitecegimiz bir merkez kuracagiz. Çigli Kent Konseyimizin çatisi altinda bir Ekoloji Meclisi kurduk. Yurttaslarimizin bilinçlenmesi için is birligi içerisinde çalisiyoruz. Otomatik sulama noktasinda sifirdan yüzde 25’e gelmis durumdayiz. Iklim degisikligi ve karbon envanteri için çalismalarimiz da ayrica sürüyor. Bu yilin sonuna kadar planlarimiz bitmis olacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA