Zelenskiy Açiklamasi '(Türkiye) Ukrayna'ya Güvenlik Garantisi Verebilecek Ülkelerden Bir Tanesi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e seslenerek, “Masaya oturun müzakere edelim, ama otuz metre uzakta oturmayin“ ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin Ukrayna’ya güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden bir tanesi oldugunu açikladi.

Zelenskiy Açiklamasi '(Türkiye) Ukrayna'ya Güvenlik Garantisi Verebilecek Ülkelerden Bir Tanesi'


Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari 8’inci gününe girerken, taraflar Belarus’ta 2’nci kez masaya oturdu. Rus ve Ukraynali heyetlerin toplantisi sirasinda ise Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy basin toplantisi düzenledi.

Ülkesine baris gelmesini istedigini ifade eden Zelenskiy, "300 Spartalilar gibi bir efsane olsun istemiyorum Ukrayna’da. Ülkeme baris gelsin istiyorum. Biz topraklarimiz üzerindeyiz ve her seye haziriz" ifadelerini kullandi.

“Rus ordusu kat kat fazla büyüklükte"

Bir gazetecinin, “Rus isgalini yavaslattiniz. Rus birlikleri büyük sehirlere dogru ilerliyorlar. Daha ne kadar direnebilirsiniz ve kirmizi çizgileriniz nelerdir müzakerelerde? Silahlari birakma ve Donetsk’i ve Lugansk’i tanima gibi mesela?" seklindeki sorusuna Zelenskiy, "Birçok soru sordunuz. Buradan gelecegin tam olarak nasil olacagini söylemek mümkün degil. Rus ordusu kat kat fazla büyüklükte. Iki ya da üç kat büyüklükten bahsetmiyorum. Tanklari ve birliklerin kuvvetini düsünmek lazim. Bes kat daha kuvvetliler” dedi.



“Bu savasta ölen insanlarin sayisini kimse tutmuyor”

Bu savasta ölen insanlarin sayisini kimsenin tutmadigini ifade eden Zelesnkiy, “(Rusya) Krematoryum odalari getirdiler. Burada ölen askerlerin annelerine ogullarinin burada öldügünü söylemeyecekler. Biz onlari öldürmek istemiyoruz. Bizim doktorlarimiz yarali askerleri tedavi ediyor. Intikam almadan önce yardim ediyorlar. Krematoryum odalarini tasiyanlar onlari kendileri için tasiyor. Bu nasil bir eylemdir? Bu bir soykirimdir. 2022 yilindayiz ve bu tür eylemlere taniklik ediyoruz bundan dolayi utanç duyuyorum. Bu tur insanlar için zaten kiyamet gelmistir” dedi.



“Onlar da bizim gibi insanlar ancak sokaga çikmaktan korkuyorlar”

Rus halkinda ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in baskici yönetimine deginen Zelenskiy, “Onlar da bizim gibi insanlar ancak sokaga çikmaktan korkuyorlar. Devlet Baskanina ses çikarmaya korkuyorlar. Ukrayna’da benden memnun olmayan insanlar buraya gelirler, ofise gelirler, sokaklara çikarlar. Vergiler de degisiklik yaptigimi begenmiyorlar mesela. Çünkü onlar beni seçimle basa getirdiler ve bana erisimleri var. Çar degilsin kral degilsin seçimle geldin derler çünkü burada demokrasi var. Siz ülkenizin baskanisiniz zorba degilsiniz ve ülkenizi basariya kavusturmak için her seyi yapmalisiniz. Böyle oldugu vakit insanlarda ülkenizle gurur duyarlar” dedi.



“Devlet Baskani olmasaydim su an sahada ülkemi savunuyor olurdum”

Devlet Baskani olmasaydi sahada ülke savunmasina katilacagini ifade eden Zelenskiy, “Ülkemizi savunuyoruz eger ben Devlet Baskani olmasaydim su an sahada ülkemi savunuyor olurdum. Ben barisçil bir insanim ama su an halkimin muhafaza konumundayim. Devlet Baskani olmasaydim su an sivil savunma da olacaktim elime silah alacaktim ve bana ne söylenirse onu yapacaktim. 18-19 yasindaki ogullarini yollayan annelere sesleniyorum. Neredeyse 45 yasindayim ve benim kizim sizin ogullarinizin yasinda. Bu dehset verici bir durum. Rus annelerinin bunu anlamasini istiyorum birçok insan öldü. Buraya insanlari öldürmeye geldiyseniz sizi Tanri’nin yargilamasi lazim. Bu annelerin gelip ogullarini almasi lazim. Bu hayatta kalma mücadelesini ailemizi koruma mücadelesine döndü utanç verici bir mesele” dedi.



“Her canli gibi hepimiz yasamak istiyoruz”

“Her canli gibi hepimiz yasamak istiyoruz” ifadelerini kullanan Zelenskiy, “Ben de yasamak istiyorum. Herkes gibi ben de ailemin hayatinin risk altinda olmasindan korkuyorum. Ben bu ülkenin Devlet Baskaniyim. Bundan dolayi korkma gibi bir lüksüm yok. Memleketimin olmayacagi fikri beni korkutuyor” dedi.



“Ukrayna ortadan kalkarsa Rusya, Berlin duvarina kadar devam edecek”

Zelenskiy, “Bize silahinizi birakin diyorlar. Eger biz ortadan kalkarsak Letonya, Litvanya, Estonya, Moldova, Gürcistan ve Polonya bizim ardimizdan gelecek. Berlin duvarina kadar bu devam edecek. Yaptirimlar ciddi bu da iyi bir baslangiç diye düsünüyorum. Bizim için en önemlisi Ukrayna üzerinde uçusa yasak bir bölge ilan edilsin” dedi.

Ukrayna hava sahasinin tamamen kapatilmasini istedigini yineleyen Zelenskiy, “Rusya’dan degil Belarus’tan da füzeler atiliyor, Iskender füzesi atiliyor. Eger hava sahasini simdi kapatamiyorsaniz o zaman bir tarih verin. Sizin hava sahasini kapatmaniz için kaç insanin patlamasi, kaç kol, bacak ve kafanin uçmasi lazim” dedi.



“Savas uçagina ihtiyacimiz var”

Ukrayna’nin Rusya karsisinda savas uçaklarina ihtiyaci oldugunu aktaran Zelenskiy, “Uçaklara ihtiyacimiz var. Çok fazla insanimizi kaybediyoruz” dedi.



“Masaya oturun müzakere edelim, ama otuz metre uzakta oturmayin“

Ukrayna’nin Rusya’ya saldirmadigini aktaran Zelenskiy, “NATO taahhüdü söz konusu da degil, nükleer silahimiz da yok. Topraklarimizi birakin. Masaya oturun müzakere edelim. Ama otuz metre uzakta oturmayin masada (Fransa Cumhurbaskani) Macron ile oldugu gibi. Ben sizin komsunuzum. Ben normal bir insanim otur benimle ve konus. Biz terörist degiliz baskalarinin topragini ele geçirmiyoruz” dedi.

Zelesnkiy, “Putin ile konusmak zorundayim. Dünya konusmak zorunda baska yolu yok. Son derece açik sözlü ve dürüstüm. Iki erkek gibi karsi karsiya gelip konusmamiz lazim” ifadelerini kullandi. Zelesnkiy, “Ben Baskan olmadan önce Ukrayna ve dünya genelinde popüler bir insandim. Dünyanin her yerinden yardim aliyoruz. Birçok ülke silah disinda insani yardim da gönderiyor" dedi

“(Türkiye) Ukrayna’ya güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden bir tanesi”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile görüstüklerini ifade eden Zelenskiy, "Cumhurbaskani Erdogan’la görüstük. Çok ciddi, çok sicak bir iliskimiz var. Erdogan, sadece drone’larla yardimci olmuyor biz drone’lari satin aldik. Baska yardimlari da var Sayin Erdogan’in. Ukrayna’ya yardim ettigi birçok konu var. Siyasi düzeyde birçok girisimi var. Erdogan güçlü bir lider, çok yardimci oluyor. Onunla ilgili herhangi bir meselemiz yok. Ukrayna’ya güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden bir tanesi” dedi.

Kaynak: İHA