TÜRKTOB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Akcan'dan Zeytinlik Alanlarla Ilgili Yönetmelige Tepki

Türkiye Tohumcular Birligi (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Süs Bitkileri Üreticilileri Alt Birligi (SÜSBIR) Yönetim Kurulu Baskani Savas Akcan, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelik degisikligine tepki gösterdi.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Akcan'dan Zeytinlik Alanlarla Ilgili Yönetmelige Tepki
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve SÜSBIR Yönetim Kurulu Baskani Savas Akçan, yaptigi yazili açiklamayla, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelik degisikligini elestirdi.

Akcan, “Zeytinin gen kaynagi bu topraklardir. Teknik olarak mümkün olmamakla birlikte gen kaynaklarimizin yurt disina gitmesinin en küçük ihtimaline karsilik yasli zeytin agaçlarinin ihracati bile yasaktir. Zeytin, Anadolu’nun kadim bekçisidir. Zeytinlikler bir kez maden sahasi olarak kullanildiginda sonradan rehabilite edilmesi, iyilestirilmesi yönetmelikte yazdigi gibi kolay degildir. Dogal bir alani bozdugunuzda ayni sayida baska bir yere agaç dikmek ile eski ekosistemi olusturamazsiniz” dedi.

Son 10 yilda zeytin agaci sayisinin arttigini ancak hem sofralik hem de yaglik zeytinde verimliligin çok düstügünü söyleyen Akcan, zeytin üretiminin toplamda yüzde 25 azaldigini kaydetti.

Akcan, kararin yargidan dönecegine inandigini ifade etti.

Kaynak: İHA