Polonya Cumhurbaskani Duda Açiklamasi 'NATO Üyesine Saldiri Oldugunda Bu Otomatikman Dünya Savasina Yol Açar'

Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Polonya’nin Rusya-Ukrayna arasindaki savasa dahil olmayacagini açiklayarak, “NATO üyesine saldiri oldugunda bu otomatikman dünya savasina yol açar” dedi.

Polonya Cumhurbaskani Duda Açiklamasi 'NATO Üyesine Saldiri Oldugunda Bu Otomatikman Dünya Savasina Yol Açar'
Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari devam ederken, Polonya’da Ulusal Güvenlik Konseyi toplandi. Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda toplantinin ardindan yaptigi açiklamada, Polonya’nin Ukrayna-Rusya arasindaki savasa dahil olmayacagini açikladi.

Dezenformasyon konusuna vurgu yapan Duda, artarak devam eden bu durumla ilgili meclisi, meclis çatisi altindaki kurumlari ve milletvekillerini özellikle uyardi.

“Polonyali askerlerin kesinlikle savasa gönderilmeyecek”

"Savasta yer alacagimizi, hazirliklar yaptigimizi, Ukrayna’ya savas malzemeleri gönderdigimizi ve askerlerimizi savasa göndermek istedigimizi söyleyenlere lütfen kulak asmayin" ifadelerini kullanan Duda, Polonyali askerlerin kesinlikle savasa gönderilmeyecegini ve Polonyali askerlerin savasmasina gerek kalmayacagina inandigini belirtti.

Duda, "Ülkemizi savunmak gerekirse savunacagiz ancak bize saldirilacagina dair hiçbir gösterge yok" ifadelerini kullanarak, "Biz NATO’nun bir parçasiyiz, ABD ve NATO her defasinda 5. madde ile ilgili taahhüdünü yeniliyor ki zaten bir NATO üyesine saldiri oldugunda bu otomatikman dünya savasina yol açar, böyle bir durumun olusacagini zannetmiyorum” dedi.

Siginmacilarla ilgili de konusan Duda, "Daha önce Belarus yönetiminin baskisiyla Polonya sinirini geçmeye çalisan siginmacilarin, Ukrayna’dan gelen göç dalgasi ile ülkeye giris yaptigina dair korkuya yer verilmemesi gerektigini ve böyle bir duruma dair herhangi bir bulguya rastlanilmadi" ifadelerini kullandi.

Ukrayna’dan Polonya’ya gelen siginmacilar arasinda birkaç bin ögrenci de bulundugunu açiklayan Duda, bu insanlarin savastan canlarini kurtarmak için ülkesine kaçtiklarini ve Polonya halkindan bu siginmacilari sicak bir sekilde karsilamalarini istedi.

Milletvekillerinden, Ukrayna’ya Avrupa Birligi’ne (AB) aday ülke statüsü verilmesi için de lobbi yapmalarini isteyen Duda, Ukrayna’nin AB üyeligini kendisi de dahil olmak üzere dokuz cumhurbaskaninin da destekledigini söyledi.



Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile de görüstügünü açiklayan Duda, Zelenskiy’nin tüm güçleriyle Ukrayna’nin baskenti Kiev’i savunacaklarini söyledigini aktararak, Zelenskiy’nin sehirdeki toplu konutlarin, yerlesim bölgelerinin de bombalandigini ve insanlarin sebepsiz yere öldügünü söyledigini ifade etti.

Kaynak: İHA