ABD'den Rusya'nin Savunma Sanayine Yaptirim

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Rusya’nin savunma kuruluslarina yaptirim uygulanacagini belirterek, Rusya’da savunma sanayinde faaliyet gösteren 22 kurulus yaptirim listesine alindigini duyurdu.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari karsisinda Rusya’ya ve savasa yardim eden Belarus’a yeni yaptirimlar uygulanacagini duyurdu. Blinken yaptigi açiklamada, Rusya’nin savunma sanayi sektöründe yer alan 22 kurulusa yaptirim uygulanacagini belirterek, "Rusya’nin en büyük finans kurumlarina ve servet fonuna yaptirim uyguladik. Bugün savunma sektörüne de kapsamli yaptirimlar uyguluyoruz. Bu yaptirimlarin Rusya ekonomisi üzerinde güçlü etkisi oldu. Yeni yaptirimlar, savas uçaklari, piyade savas araçlari, füzeler, insansiz hava araçlari, elektronik savas sistemleri yapan sirketleri yaptirima tabi tutacaktir" dedi.

Blinken, "Ukrayna halkina saldirmak için kullanilan bu sistemler insan haklarini ve uluslararasi insancil hukuku ihlal ediyor" ifadelerini kullandi.

Rus sirketleri ve oligarklarin varliklarinin izi sürülecek

ABD ve müttefiklerinin yaptirim uygulanan Rus sirketlerinin ve oligarklarin varliklarinin izini sürmek ve dondurmak için bir görev gücü baslattigini aktaran Blinken, "Bu kisilerin yatlarini, özel jetlerini, dünya baskentlerindeki zengin mülklerini donduracagiz” dedi.

“Büyük uluslar blöf yapmazlar”

Blinken, "(Rusya Devlet Baskani) Baskan Putin'i esi görülmemis muazzam sonuçlar konusunda uyardigimizda, ABD ve müttefiklerimizin blöf yaptigini varsaymis olabilir, ancak (ABD Baskani) Baskan Biden’in da söyledigi gibi büyük uluslar blöf yapmazlar. ABD blöf yapmiyor ve Baskan Putin ciddi sekilde yanlis hesaplama yapti" dedi.

ABD’den Belarus’a yaptirim

Rusya’nin Ukrayna’daki isgalci eylemlerindeki rolü nedeniyle Belarus’a da yaptirim uygulanacagini aktaran Blinken, "Baskan Putin’in tercih ettigi savasta ortak bir savasçi olmaktan sorumlu olan Belarus’un önemli teknolojileri ithal etme imkanini engelleyecegiz. Eger Belarus’un (Belarus Devlet Baskani) Lukasenko rejimi savasa destegini sürdürürse, kendi rejimi için sonuçlari tirmandiracaktir" dedi.

"Ukrayna’da yüzlerce, hatta binlerce sivil öldürüldü”

Blinken, Ukrayna’da süren çatismalar nedeniyle binlerce Ukraynalinin ülkeyi terk ettigine dikkat çekerek, "Rus birliklerinin Ukrayna’daki kritik altyapiyi yok ettigini" ifade etti.

Blinken, "Ukrayna’da yüzlerce, hatta binlerce sivil öldürüldü ve yaralandi. Su anda hala Ukrayna’da bulunan ve komsu ülkelerde güvenlik arayan milyonlarca Ukraynali mümkün olan her yere siginiyor. Bu utanç verici. Öldürülen ve yaralanan sivillerin sayisi, insani sonuçlar, önümüzdeki günlerde artacaktir" dedi

"Putin liderligini ispatlamak için askerlerini geri çekmeli"

Blinken, "Baskan Putin liderligini ispat etmek istiyorsa, Rus askerlerinin evlerine, ailelerinin yanina gitmesine izin vermeli" ifadelerini kullanarak, "Ukrayna’daki isgal, Avrupa’daki istikrara ve yaklasik 80 yildir dünyanin dört bir yanindaki insanlar için güvenlik ve refahin temeli olan kurallara dayali düzenin tamamina bir tehdittir" dedi.

"Dünya liderleri birlik içinde"

Ukrayna’nin savasa karsi olan cesaretinin dünyaya ilham verdigini vurgulayan Blinken, “Dünya, Rusya’nin savasina karsi birlik oldu" dedi.

Ukrayna’ya gerekli insani ve savunma desteginin yapilacagini söyleyen Blinken, "Ukrayna halkina insani yardim göndermeye çalisiyoruz, cephedeki ülkeleri desteklemeye çalisiyoruz. Rusya’yi sorumlu tutuyoruz ve bu nedenle ekonomisini izole ediyoruz"dedi.

Diplomatik yol hala açik

Blinken, ABD’nin yinede diplomatik bir yolun kapisini açik tuttugunu belirterek, Rusya’yi askeri gerilimi düsürmeye çagirdi.

ABD Disisleri Bakani Blinken ayrica krizle ilgili olarak Persembe gününden itibaren 8 Mart’ta kadar Belçika, Polonya, Moldova, Letonya, Litvanya ve Estonya’yi ziyaret edecegini söyledi.

Kaynak: İHA