Çekya, Polonya Ve Slovenya, Ukrayna'daki Savasi Bitirmek Için Ortak Plan Önerisi Açikladi

Çekya, Polonya ve Slovenya Basbakanlari, Avrupa Birligi’nin (AB) Ukrayna’daki savasi sona erdirmesi için uygulamasini öneren 10 maddelik bir önlem plani açikladi.

Çekya, Polonya Ve Slovenya, Ukrayna'daki Savasi Bitirmek Için Ortak Plan Önerisi Açikladi
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, bati ülkelerinden Rusya’ya yaptirim karari alinmaya devam ediyor. Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki Ukrayna’nin baskenti Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile yaptiklari görüsmeye atifta bulunarak, “Kiev’de konustugum insanlar dünyanin en büyük ülkelerinin liderlerinden daha cesaretliydi. Ancak onlarin sefkat veya dayanismadan daha fazlasina ihtiyaçlari var. Gerçek bir destege ihtiyaçlari var. Bunun için adimlar atmanin zamani" sözlerinin ardindan Rusya-Ukrayna savasini sona erdirmek için hazirlanan 10 maddelik ortak önlem plani önerisini açikladi.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki konusmasinda, "Öncelikle tüm Rus bankalarini SWIFT uluslararasi ödeme sisteminden çikarmamiz gerekiyor. Aksi takdirde, Rus ekonomisi birkaç hafta içinde yeni kosullara uyum saglayacaktir. Bir diger nokta da, Moskova’daki suç rejimine hizmet etmeyi reddeden Rus askerleri için ortak bir siginma politikasina ihtiyaç duyulmasidir. Yani savasmak istemeyen Rus askerlerine siginma hakki vermeliyiz. Üçüncü olarak ise Avrupa’daki Rus propagandasini tamamen durdurmaliyiz. Konusma özgürlügü yalan söyleme hakki anlamina gelmez. Bununla birlikte Avrupa limanlarini Rus gemilerine kapatmaliyiz. Rusya ile AB arasindaki karayolu trafigini de tamamen kesmeliyiz” dedi.



“Rus vatandaslari için vizeleri askiya almaliyiz”

Polonya Basbakani Morawiecki sadece oligarklara degil, Rusya’daki tüm is çevrelerine yaptirim uygulanmasi gerektigini belirterek, “Planin yedinci maddesi ise AB ülkelerine gelmek isteyen tüm Rus vatandaslari için vizeleri askiya almayi içeriyor. Rus halki, bu savasin sonuçlarina katlanacagini anlamalidir ve bu durum Ruslarin Putin’e sirt çevirmelerine neden olacaktir. Sonraki adim ise Putin’in Partisi olan Birlesik Rusya Partisi’nin tüm üyelerine yaptirimlarda bulunulmalidir. Çünkü onlar Ukrayna’da neler oldugunu çok iyi biliyorlar ve dolayisiyla onlarin da bu yaptirimlardan etkilenmeleri gerekir. Ayrica, Rusya’ya savas sirasinda kullanilabilecekleri tüm teknolojik ürünlerin ihracatina tam olarak yasak getirilmelidir. Onuncu ve son adim ise Rusya tüm uluslararasi kuruluslardan dislamasini kapsiyor. Çünkü suçlularla ayni masaya oturamayiz" dedi.

Basbakan Morawiecki bu maddelerin yeterli olmamasi halinde yeni bir dizi önlem alinabilecegini bildirerek, "Bu önlemler savasi durdurmazsa, devam etmeliyiz. NATO ve diger uluslararasi kuruluslarin himayesinde Kiev’de bir barisi koruma misyonu tasarladik. Ukrayna halkini kendi kalkanlarimizla korumaliyiz. Rusya’nin nükleer güce sahip olmasi bizlerin pasif kalmasina bir mazeret olamaz. Eger bir adim atmazsak Putin daha da ileri gidecektir” ifadelerini kullandi.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ile Polonya Basbakan Yardimcisi Jaroslaw Kaczynski, Çekya Basbakani Petr Fiala ve Slovenya Basbakani Janez Jansa Avrupa Birligi (AB) Konseyi adina Ukrayna’ya destek ziyaretinde bulunmak için 16 Mart tarihinde Ukrayna’nin baskenti Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile görüsmüstü.
Kaynak: İHA