Igne Oyasi Kadinlarin Elinde Yeniden Hayat Buluyor

Bitlis’in Tatvan Belediyesi ile Halk Egitim Merkezi Müdürlügü isbirliginde gerçeklestirilen el sanatlari kurslarinda kadinlar igne oyalarini ilmek ilmek isleyerek yeniden hayat bulmasini sagliyor.

Igne Oyasi Kadinlarin Elinde Yeniden Hayat Buluyor
Kadinlarin meslek ögrenmeleri ve aile bütçelerine katki saglamalari amaciyla Tatvan Belediyesi Kültür Sanat ve Spor Merkezinde yürütülen el sanatlari kurslarina katilan kadinlar, el becerilerini ekonomik degere dönüstürüyor. Haftanin 5 günü egitim alan kursiyerler; tel kirma, salon takimlari, igne oyasi, kanaviçe, çeyiz ürünleri gibi birbirinden farkli ve unutulmaya yüz tutmus teknikleri yasatmaya çalisiyor.

“Unutulmaya yüz tutmus el sanatlarimiz, kursiyerlerin ellerinden yeniden hayat buluyor”

El sanatlarinin unutulmaya yüz tuttugunu belirten Usta Ögretici Canan Yeniçeri, “Igne oyasi kursuna katilan kursiyerlerimizden bazilari çocuklarina çeyiz yapiyor, bazilari ise satis amaciyla ürünler yapiyor. Unutulmaya yüz tutmus el sanatlarimiz, kursiyerlerin ellerinden yeniden hayat bulmasi bizi gerçekten sevindiriyor. Kursiyerler bu konuda kendilerini çok iyi görmedikleri halde burada çok güzel seyler çikartabiliyorlar. Meslek ögreniyorlar, hem kendilerine özgüven geliyor hem satis amaçli ürünler üretiyorlar. Maddi yönden ailelerine katkida bulunuyorlar. Tatvan Belediyesi Kültür Sanat ve Spor Merkezinde açilan kurslarda bizlere destegi olan Halk Egitim Merkezi Müdürümüz Kazim Acar’a ve Belediye Baskanimiz Mehmet Emin Geylani’ye tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

Eskiden genç kizlar sevdiklerini hayal ederek igne oyasini nakislari islediklerini belirten kursiyer Ayhan Tol, “48 yasindayim ve ev hanimiyim. Buraya 4,5 ay oldu geliyorum. Burada nakis, igne oyasi, tel kirma, kanaviçe ve dikis bölümü kurslarimiz var. Ben igne oyasi kursuna geliyorum. Burada yaptigimiz isleri satiyoruz, çeyiz olarak kullaniyoruz, hediye olarak arkadaslarimiza veriyoruz. Ben ev kadini olarak sadece zaman degerlendireyim ve günlerim güzel geçsin diye geliyorum. Iyi ki gelmisim, pisman degilim. Iyi arkadasliklar edindim ve güzel seyler ögrendim. Simdi çok sükür elimizden geldigi kadar bir seyler üretmeye çalisiyoruz. Ailemize ve evimize katkida bulunuyoruz. Eskiden genç kizlar kanaviçe ve igne oyasi ile havlularini ve nakislarini sevdiklerini hayal ederek degisik modeller üretiyorlar. Bizler de simdi bir seyler üretmeye çalisiyoruz” seklinde konustu.

Haftanin 5 günü kursa geldigini ve ortamin güzel oldugunu söyleyen kursiyer Semra Soylu da, “40 yasindayim, ev hanimiyim. Yaklasik 3 aydan beri bu kursa geliyorum. Igne oyasi ögreniyorum. Haftanin 5 günü buraya geliyorum ve ortamimiz çok güzel. Nakis, igne oyasi, tel kirma yaparak satiyoruz. Hocamiz çok iyi ve basarili. Bizlere çok güzel seyler ögretiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA