Samsun'da Nevruz Bayrami Kutlandi

Baharin gelisini simgeleyen, doganin uyanisini gösteren ve sicakligin toprakla bulusmaya basladigina isaret eden Dünya Nevruz Bayrami Samsun’da kutlandi.

Samsun'da Nevruz Bayrami Kutlandi
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Yasam Merkezi’nde ögrencilerin büyük ilgi gösterdigi kutlamalara; Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazici, Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Bekir Sisman, Saglik Kültür ve Spor Daire Baskani Güngör Kural, akademisyenler ve davetliler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan etkinler; Nevruz atesi yakilmasindan sonra OMÜ Türkçe gösterisi, halk oyunlari, okçuluk ve çesitli nevruz oyunlariyla devam etti. Ögrencilerin heyecanla bekledigi okçuluk ve halat çekme yarismalarina da yogun katilim saglandi. Protokol üyeleri ile ögrencilerin demir dövme ve nevruz atesinin üzerinden atlamasi ise büyük cosku olusturdu. Etkinlikler sonunda ögrencilere çesitli ikramlarda bulunuldu.

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Batuk, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Bekir Sisman günün anlam ve önemini belirten konusmalar yaptilar. Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise yayinladigi mesajda, “Günesin daha güçlü parladigi, gece ve gündüzün esitlendigi, doganin canlandigi, kardesligin ve birligin pekistigi 21 Mart’ta baharin coskusunu yasamak üzere gerçeklestirdigimiz ‘Nevruz Bayrami’ etkinliklerine katilimizdan dolayi tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Milliyetçi Hareket Partisi Samsun Il Baskanligi da düzenlenen etkinlikte partililer bir araya gelerek Nevruz Bayrami’ni kutladi.

Etkinlik kapsaminda Nevruz Bayrami hakkinda barkovizyon esliginde kisa bilgiler aktaran Zeki Kola ve Cazibe Coskundere günün önemi ve Türk kültüründeki yeri hakkinda bilgiler verdi.

Sunum öncesinde kisa bir konusma yapan MHP Samsun Il Baskani Abdullah Karapiçak, “Türkler olarak Millî kültürümüz ve toplumsal hayatimiz için çok özel anlamlar tasiyan yeni bir Nevruz Bayrami’na daha ulasmanin mutlulugunu yasiyoruz. Türk cografyasinda ümit, baris, birlik, dirlik ve yeniden uyanisi sembolize eden, tarih olarak cosku, gurur ve kivanç içerisinde idrak edilen bu günde, sevgi, saygi ve dayanisma daha da önem kazanmaktadir. Nevruz, binlerce yillik Türk tarihinde, Türk milletini ortak sevinç ve huzurda, ortak ülkü ve dostlukta bulusturan köklü bir kucaklasma firsati olarak yüzyillari asmis ve bugünlere ulasmistir. Atalarimizdan miras bu köklü miras bizim için övünç vesilesidir. Tarihiyle, cografyasiyla, siiriyle, sarkisiyla, gelenek ve görenekleriyle, Türklügün bayramlarini yasamak, yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak milletçe hepimizin görevidir” dedi.

Konusmasinin devaminda Nevruz Bayrami’ni kutlayan Karapiçak, “Bu vesile ile bu milli bayram gününü kutluyor, Türk-Islam dünyasina ve insanlik âlemine, huzur, kardeslik, beraberlik ve bolluk getirmesini temenni ediyorum. Nevruz’un tasidigi degere ve anlama uygun olarak; yasanan bütün olumsuzluklarin geride kalmasini, yeni ve güzel günlerin, bereketin, mutlulugun ve suurlu bir uyanisin aziz Türk Milletimizle beraber olmasini Yaradan’dan diliyorum” diye konustu.

MHP Samsun Il Binasi’nda yapilan etkinlikler kapsaminda barkovizyon sonrasi Nevruz Sofrasi’nda birlikte yemekler yenildi, yumurtalar tokusturuldu ve süt içildi.
Kaynak: İHA