Rusya Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Silahlarini Birakan Herkese Mariupol'den Güvenli Çikis Garanti Ediyoruz'

Rusya Savunma Bakanligi, Ukrayna’nin Mariupol kentinde kendilerine karsi savasan Ukrayna askerlerine seslenerek silahini birakan herkese Mariupol’den güvenli çikisi garanti ettiklerini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanligi Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Baskani Mihail Mizintsev, Ukrayna’daki insani koridorlar ve bazi kentlerdeki Ukrayna direnisine karsi açiklamalarda bulundu. Ukraynali milliyetçi gruplarin Ukrayna’nin Mariupol kentinde provokasyonlar düzenledigini savunan Mizintsev, "Ukraynali milliyetçiler tarafindan düzenlenen kanunsuzluk sonucunda Mariupol’de korkunç bir insani felaket gelisti. Haydutlar, Kiev’den herhangi bir yardim alamayinca kentin hala kontrol ettikleri mahallelerinde terör saldirilari düzenlediler. Her gün 80’den 235’e kadar masum vatandasin Nazilerin elinde öldügü objektif olarak tespit edildi. Bunlar sadece son 3 gün için korkunç istatistikler ve bu kenti kendi baslarina terk etmeye çalisan insanlar militanlar tarafindan rahatlikla vuruluyor. Ayni zamanda, Rus Silahli Kuvvetleri’nin destegiyle Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin birlikleri, neo-Nazilerin masum insanlardan olusan bir canli kalkan tarafindan hapsedildigini tespit ederek, Mariupol’deki engelleri kaldirmak için ev ev, blok blok, agir silahlar kullanmadan nokta operasyonlar gerçeklestirildi.

Alinan etkili önlemler sayesinde 59 bin 304 kisi ve 139 yabanci uyruklu vatandas milliyetçilerin olusturdugu korku merkezinden Rusya topraklarina sevk edildi. Fakat verilerimize göre, su anda kentte 130 bine kadar sivil ve 6 ülkeden 184 yabanci vatandas rehin tutuluyor" ifadelerini kullandi.

"Tam sessizlik rejimi ilan ediyoruz"

Mizintsev, sabah saatlerinde TSI 10.00 itibariyle Mariupol kentinden insani koridorlar açacaklarini belirterek, "09.00’dan itibaren, karsilikli bilgi alisverisi için Rus ve Ukrayna taraflari arasinda sürekli iletisim kurulacak. Sabah 9.30’dan itibaren, Ukrayna Silahli Kuvvetleri’nin birimlerinin yani sira Mariupol’de konuslanan milliyetçiler ve yabanci parali askerler, Rusya Silahli Kuvvetleri ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin askeri teskilatiyla tam sessizlik rejimi ilan ediyoruz ve buna siki sikiya bagli kalacagimizi garanti ediyoruz" ifadelerini kaydetti.

Mizintsev ayrica Rusya’nin kirmizi, Ukrayna’nin da beyaz bayraklar kullanarak Mariupol’den dogu ve bati yönlerinde insani koridorlar çalistiracaklarini aktardi.

"330 bin 686 kisi Rusya topraklarina tahliye edildi"

Sadece Rusya tarafindan suana kadar 330 bini askin kisinin tahliye edildigini aktaran Mizintsev, "Tüm kontrol noktalarinda, Rus tarafi, mültecileri seçilen varis noktalarina ve ayrica Rusya’ya gelen tüm vatandaslara sicak yemek, tibbi ve psikolojik yardimin saglandigi geçici konaklama noktalarina tasimak için gerekli sayida otobüsü sürekli olarak bulundurmaya devam ediyor. Kiev yetkililerinin katilimi olmadan, özel askeri operasyonun baslangicindan bu yana 68 bin 983’ü çocuk olmak üzere, toplam 330 bin 686 kisi Rusya topraklarina tahliye edildi" seklinde konustu.

"Canina kiymet veren herkese silah birakip kenti terk etme çagrisi yapiyoruz"

Mariupol’de, Rus birliklerine karsi savasan Ukrayna askerleri, milliyetçi gruplar ve Kiev yönetimine bagli çalisan parali askerlere seslenen Mizinstsev, "Kiev’deki yetkililer sizleri bir kez daha kendi kaderinize terk edip ölmenizi emrederlerse, canina kiymet veren herkese, kendi baslarina silah birakip kenti terk etme çagrisi yapiyoruz. Bunu bireysel olarak veya gruplar halinde yapabilirsiniz. Donetsk Halk Cumhuriyeti birliklerinin komutanlari ve Rus Silahli Kuvvetleri böyle bir senaryoya hazir olacak ve adini verdiginiz herhangi bir alana silah ve mühimmat olmadan güvenli bir sekilde çikmanizi saglayacaktir. Kiev’in resmi makamlarini sagduyulu olmaya ve daha önce verilen ve militanlari kendilerini feda etmeye ve tirnak içinde Mariupol sehitleri olmaya zorlayan emirleri geri almaya çagiriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA