Rusya, Japonya Ile Kuril Adalari Konusunda Yürüttügü Baris Görüsmelerini Sonlandirdi

Rusya Disisleri Bakanligi, Japonya ile Kuril Adalari konusunda yürütülen baris müzakerelerinin tek tarafli olarak sonlandirildigini açikladi.

Rusya, Japonya Ile Kuril Adalari Konusunda Yürüttügü Baris Görüsmelerini Sonlandirdi
Ukrayna’ya yönelik saldirilarinin ardindan Rusya’ya yaptirim karari alan Japonya’ya Rusya’dan misilleme geldi. Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya ile Japonya arasindaki Kuril Adalari konusunda uzun yillardir yürütülen müzakerelerin Rusya tarafindan tek tarafli olarak durduruldugu duyuruldu. Açiklamada, “Ukrayna’daki durumla baglantili olarak Japonya’nin Rusya’ya uyguladigi tek tarafli kisitlamalarin bariz düsmanca dogasi göz önüne alindiginda yeni önlemler alinmaktadir. Mevcut kosullarda Rus tarafi, Japonya ile bir baris anlasmasi müzakerelerine devam etme niyetinde degildir. Açikça düsmanca tavirlar sergileyen ve ülkemizin çikarlarina zarar vermek isteyenlerle ikili iliskilere iliskin temel bir belgenin imzalanmasinin tartisilmasi imkansizdir” denildi.

Kuril Adalari’nda yasayan Rus ve Japon vatandaslarinin serbest dolasimi konusunda 1991 yilindan bu yana uygulanan vizesiz seyahat uygulamasinin da kaldirildigi ifade edilen açiklamada, Kuril Adalari’na gitmek isteyen Japonya vatandaslarinin serbest dolasim hakkinin kaldirildigi vurgulandi. Alinan kararlarda tüm sorumlulugun Japonya’ya ait oldugunun alti çizilen açiklamada, “Ikili isbirligine ve Japonya’nin çikarlarina verilen zararin tüm sorumlulugu, karsilikli yarar saglayan isbirligi ve iyi komsuluk gelistirmek yerine kasten Rus karsiti bir yol seçen resmi Tokyo’ya aittir” denildi.
Kaynak: İHA