Ramazan Davulculari Kura Ile Belirlenecek

Gaziantep’te egitim alacak davulcular arasinda gerçeklestirilecek kura çekimi ile bu yilki Ramazan ayinda görev yapacak kisiler belirlenecek.

Gaziantep Valiliginden yapilan açiklamada, Ramazan ayinda davulcular arasinda yasanan ihtilaflar ve ortaya çikan huzursuzluklarin önlenmesi amaciyla davulcularin ve görev yapacaklari mahallelerin kura ile belirlenecegi duyuruldu. Ramazan ayinda yasanabilecek olumsuz durumlarin önüne geçilebilmesi amaciyla bir dizi kararlarin alindigi belirtilen açiklamada, ’’Ramazan ayi, tüm Islam aleminde oldugu gibi ülkemizde de yetim ve öksüzlerin gözetildigi, muhtaç ve kimsesizlerin kollandigi, yardimlasma ve dayanismanin en güzel biçimde yasandigi, milli ve manevi duygularin ise yogun bir sekilde tezahür ettigi kutsal aylardan biridir. Ramazan davulcularinin belirlenmesinde kimi zaman mahallelerde ihtilaflara düsüldügü, bu hususta zaman zaman huzursuzluklar oldugu gözlemlenmistir. Bu durumda, yasanabilecek olumsuzluklarin önüne geçebilmek, sürecin seffaf, katilimci ve hakkaniyetli bir sekilde yürütülebilmesi amaciyla taraflarla bir araya gelinmis ve bir takim hususlarin uygulanmasina karar verilmistir’’ denildi.

Aranan sartlar

Ramazan ayinda görev yapacak olan davulcularda aranan sartlarin da belirtildigi açiklamada, "Öncelikle Ramazan ayinda davulcu olarak görev yapmak isteyenlerin 18 yasini doldurmus olmasi gerekiyor. Ayrica son 6 ayda Gaziantep il sinirlarinda ikamet etme, sadece bir ilçenin Halk Egitim Merkezine basvurma ve yine üye olduklari derneklerden alacaklari, önceden davulculuk meslegini icra ettigine dair yazili belge sarti ile egitim almak istediklerine dair dilekçe ile basvuruda bulunmalari gerekiyor. Ilgili dernekler hiçbir sekilde basvuru sahibinden verecekleri herhangi bir evrak karsiliginda ücret talep edemeyeceklerdir. Halk Egitim Merkezleri; Büyüksehir, Ilçe Belediyeleri ile koordineli olarak egitim basvurusunda bulunan katilimci sayisini göz önünde bulundurarak uygun bir egitim salonunda usta ögretici görevlendirmek suretiyle egitim çalismalarini organize edecektir. Kursiyerlerin, geçerli mazeretleri hariç egitim programinin tamamina katilmalari ve devamsizlik göstermemeleri esastir. Egitim kursunun tamamina katilanlara kurs katilim belgesi tanzim edilecektir’’ ifadeleri yer aldi.

Ihtiyaç sayisini muhtarlar tespit edecek

Mahallelerde görev yapacak davulcu sayilarinin muhtarlar tarafindan tespit edilecegi kaydedilen açiklamada, ’’Her ilçede mahalle muhtarlari mahallelerinde geçmis yillardaki uygulamalar, nüfus ve yerlesim durumu göz önünde bulundurularak, Ramazan Ayi’nda davulcu olarak görev yapacak ihtiyaç duyulan davulcu sayisini Kaymakamlik Ilçe Yazi Isleri Müdürlüklerine bildireceklerdir’’ ifadelerine yer verildi.



Noter huzurunda yapilacak kura ile belirlenecek

Davulcu sayisinin ihtiyaç duyulan sayidan fazla olmasi halinde ise noter huzurunda kura çekilecegi belirtilen açiklamada, ’’Her ilçede egitimi tamamlayarak katilim belgesi alan davulcu sayisinin mahallelerde ihtiyaç duyulan davulcu sayisindan fazla olmasi halinde, davulcu adaylari noter kurasina tabi tutulacak. Çekilis siralamasina göre bu yil mahallelerdeki ihtiyaç sayisi kadar görevlendirme yapilacak. Sonrakiler ise gelecek yilda görevlendirilecektir. Kurada belirlenen bu yil görev verilecek davulcu adaylari yapilacak ikinci kura ile ayni ilçedeki görev yapacaklari mahalleleri belirleyeceklerdir’’ denildi.

Yaka karti tasiyacaklar

Görev yapacak davulcular için muhtarliklar tarafindan yaka karti düzenlenecegi de vurgulanan açiklamada, davulcularin bölge ya da görev degisimine izin verilmeyecegi de kaydedildi. Açiklamada, ’’Bu yil görev alacak davulcularin isim listesi ilgisine göre emniyet ve jandarma birimleri ile muhtarliklara yazili olarak bildirilecektir. Muhtarliklar tarafindan mahalle Ramazan Davulcu listesinde bulunan kisilerin adlarina fotografli, imzali ve resmi mühürlü geçici görev belgesi yaka karti düzenlenecek, yapilacak denetimlerde bu yaka kartlari ibraz edilecektir ve davulcu tarafindan sürekli yaninda bulundurulacaktir. Yaka karti tasiyan, mahalle listesinde olan davulcular sadece o mahallede geçici olarak görev yapacaklar, kendi aralarinda hiçbir suretle becayis ve benzeri görev degisimi yapamayacaklardir. Herhangi bir suretle görevde bosalma ya da yeni ihtiyaçlarin olmasi halinde kura listesi siralamasi dikkate alinacaktir. Bu islemler sürecinde halk egitim merkezleri, muhtarliklar, ilgili dernekler Ramazan davulcularindan her ne ad altinda olursa olsun hiçbir sekilde ücret talep etmeyeceklerdir. Aksi fiilin islenmesi halinde ilgililer hakkinda adli ve idari islem yapilacaktir’’ ifadeleri kullanildi.

Bahsis için israrci olamayacaklar

Ramazan davulcularinin görev yapacaklari saatler de duyurulurken açiklamada, davulcularin bahsis için israrci olamayacagi belirtildi. Açiklamada, ’’Ramazan Davulculari Ramazan Ayi’nin ortasinda ve sonunda olmak üzere geleneklere ve usule uygun bir sekilde, gönüllülük esasina dayali olarak, israrci olmadan, rahatsiz edici davranislardan uzak durarak nezaketli bir sekilde bahsis talebinde bulunabilecekler, belirlenen zamanin disinda yapmalari ve rahatsiz edici davranislarda bulunmalari halinde faaliyetlerine son verilecek, haklarinda idari yaptirim uygulanacaktir. Ramazan Davulculari Ramazan Ayi süresince Gaziantep Ili için o ilçenin imsak saati dikkate alinarak her gün imsak saatinden 1,5 saat önce vatandasi sahur için uyandirmaya baslayacak ve imsak bitimine yarim saat kala faaliyetlerini bitireceklerdir. Belirtilen tedbirlerinin planlanmasinda, uygulanmasinda ve takip edilmesinde, alinan kararlara uymayanlar hakkinda Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi uyarinca idari para cezasi uygulanacak olup, konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacaktir’’ ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA