NEVÜ'de 'Türk Dünyasinda Nevruz Ve Dede Korkut' Etkinligi Düzenlendi

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafindan geleneksel olarak düzenlenen nevruz kutlama etkinlikleri yogun katilim ve cosku içerisinde yapildi.

NEVÜ'de 'Türk Dünyasinda Nevruz Ve Dede Korkut' Etkinligi Düzenlendi
NEVÜ Kapadokya Arastirma ve Uygulama Merkezi, Kayseri Olgunlasma Enstitüsü ve NEVÜ Halkbilimi Kulübü is birliginde ’Türk Dünyasinda Nevruz ve Dede Korkut’ programi düzenlendi.

NEVÜ Vali Sinasi Kus Kültür ve Kongre Merkezi Damat Ibrahim Pasa Salonu’nda düzenlenen programa; Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Bahittin Murat Yakin, Il Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Il Milli Egitim Müdürü Memet Polat, Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Kayseri Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Ismail Küçük, üniversitenin akademik ve idari personeli, yurt içinden ve yurt disindan davetliler ile ögrenciler katildi.

Program NEVÜ Kapadokya Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Türk Halkbilimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Adem Öger’in açilis konusmalariyla basladi.

Nevruz’un cografi ve kültürel tanimindan baslayarak Nevruz Bayrami’nin Türk Dünyasindaki örnek uygulamalarina deginen ve Türklerde Nevruz’dan baslayan bir halk takvimi olusturuldugunu belirten Prof. Dr. Adem Öger, 21 Mart gününün Türkler tarafindan yilbasi olarak kabul edildigini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nden baslayarak Nevruz’un Türk topluluklari arasinda ’Noruz, Navriz, Sultan Nevruz, Yeni Gün, Ulusun Ulu Günü’ gibi çesitli isimlerle anilmakta oldugunu ifade eden Prof. Dr. Adem Öger, Nevruz’un Türk Kültüründe derin izlere sahip oldugunun altini çizdi. Ayni zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ihtisas Komitesi Üyesi olan Pof. Dr. Adem Öger, Nevruz Bayrami’nin 2009 yilinda UNESCO tarafindan Somut Olmayan Kültürel Mirasi listesine dahil edildigini hatirlatarak Nevruz’un bereketi, bollugu, barisi, kardesligi temsil ettiginin altini çizdi.

“Dedem Korkut” Soylamalari

Dedem Korkut hikayesi NEVÜ Türk Halk Bölümü ögrencilerinden Orhan Tosun’un icrasiyla gerçeklestirildi.

NEVÜ Halkbilimi Kulübü Semah Toplulugu’ndan ’Semah’ Icrasi, NEVÜ Halk Bilimi Kulübü Semah Toplulugu, Yörenin ulusal envanterinde de kayitli olan ve 2009 yilinda UNESCO tarafindan ’Alevi-Bektasi Ritüeli Semah’ adiyla ’Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Temsili Listesi’ne kaydedilen unsurumuzu koruma ve yasatma adina bereket ve yenilenmenin de bir simgesi olan semah icrasini gerçeklestirdi. Nevruz kutlamalari kapsaminda Türk dünyasindan gelen ve NEVÜ’de egitim ögren uluslararasi ögrenciler geleneksel kiyafetleriyle sahne alarak, katilimcilari kendi dillerinde selamladilar.
Kaynak: İHA