Dolmusçularin Zam Talebi

Samsun’da dolmus soförleri, yolcu tasima ücretlerinin 5 TL’den 7-8 TL bandina yükseltilmesini istedi.

Dolmusçularin Zam Talebi
Dolmus hatti soförleri, maliyetlerin arttigini belirterek, zam talep etti. Son olarak 20 Ocak’ta yolcu tasima ücretlerine yüzde 25 zam yapilmisti.

“Yolcu ücretinin 8 TL olacagi söylendi ama 7 TL olabilir”

30 yildir dolmus soförlügü yapan Ismail Kozan, 3 TL’lik bir zammin gündemde olduguna dikkat çekerek, “20 Ocak’ta 14,50 TL’den mazot aliyormusuz. Su anda her seferde tam yolcu alsak 35 TL para toplaniyor. Buradan bize 3 yolcu parasi bile kalmiyor. Bunun içerisine indirimli tarifeden yararlananlari da ekleyince kazancimiz daha da düsüyor. Aracin lastikleri eskidi, alamiyoruz. Bizlere tarifenin 5 TL’den 8 TL’ye çikartilacagi söylendi ama 7 TL daha iyi olabilir. Görüsmeler devam ediyor. 7 TL de olsa yine yetmez ama daha fazla vatandasi zorlar. Yilin basinda 400 TL’ye bir depoyu doldurabiliyorduk, su anda ise bin 600 TL’ye depoyu dolduruyoruz. Arabamin deposu 90 litre. 3 günlük çalismada 1 depo mazot harciyoruz. Bu 3 günlük çalismada bize 300 TL bile kalmiyor” dedi.



“1 kisinin ücreti en az 8 TL olmali”

36 yildir dolmus soförlügü yapan Vahdet Demirci de, 5 TL olan kisi basi ücretin 8 TL olmasini isteyerek, “Ocak ayinin 20’sinde 4 TL olan kisi basi ücrete zam yaparak 5 TL’ye çikarttik. Su anda mazot 21 TL’ye ulasti. Verilen zam artan maliyetlerle yok oldu. Yolcu ücretlerinin arttirilmasi için gerekli müracaatlar yapildi. Biz de sonucu bekliyoruz. Su anki sartlarda yakit artmazsa 1 kisinin ücreti en az 8 TL olmali. Sadece yakit degil, sanayi masraflari da çok artti. 1 kere sanayiye gitmeniz sizi 4 günlük çalismanizdan geri atiyor. Yetkililerin buna bir yol bulmasi lazim. Vatandasin da durumu belli ama herkesin elini tasin altina koyup bir orta yolu bulmasi gerekiyor” diye konustu.



“700 TL’lik kazancin 500-550 TL’si yakita gidiyor”

Kazancin büyük bölümünün yakit ücretine gittigini söyleyen 22 yillik dolmus soförü Feridun Ecer ise, “Araçlarimizin günlük cirosu 700 TL. Bu kazancin 500-550 TL’si yakita gidiyor. Geri kalan 150 TL’yi de araç sahibi ile soför arasinda bölüsüyor. Soförler su anda çok magdur durumda. Arabalar kontak kapatsa daha kârli durumda diyebiliriz. Bizler yolcu magdur olmasin diye isimize sahip çikiyoruz. Bir soför günde 20 tur atabilir. Bu sartlarda yakit sabit kalirsa 1 kisinin ücretinin 8 TL olmasi lazim. 7 TL olsa da para kazanamayacagimizi düsünüyorum. Bu durum servis ve minibüs plakalari için de geçerli” ifadelerini kullandi.

Samsun’da sehir merkezinde yolcu tasimaciligi yapan 7 kisi kapasiteli 1, 2, 3 ve 4. hat dolmuslarinin 4 TL olan kisi basi yolcu tarifesi 20 Ocak’taki zamla 5 TL’ye çikartilmisti.
Kaynak: İHA