ÇTB'den Çarsamba Pidesine Cografi Isaret Denetimi

Çarsamba Ticaret Borsasi (ÇTB) koordinatörlügünde, Sinai Mülkiyet Kanunu kapsaminda korunmak üzere tescil edilen Çarsamba pidesi ürününün kullanim yetkisine sahip firmalara üretimde uygunluk denetimi yapildi.

ÇTB'den Çarsamba Pidesine Cografi Isaret Denetimi
ÇTB’den yapilan açiklamada, “Bulundugu bölgenin dogal ürünlerini içeren ve geleneksel üretim metodu ile üretilen cografi isarete sahip Çarsamba Pidesi, tek bir üreticiyi degil, belirli metotlar altinda üretim yapan kisi ya da firmalarin tümünü korurken tüketicilerimizi de korumaktadir. Bu vesile ile geleneksel pisirme usullerimiz ve kültürel degerlerimizde gelecek çaglara aktariliyor. Tüketicilerin de cografi isaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi ve bu ürünlerin satis degerini artirmasi da bölgemizi her açidan öne çikaracaktir” denildi.

Çarsamba Pidesi Çarsamba’nin ortak degeridir

Açiklamada ayrica, “Çarsamba pidesi Çarsamba’nin ortak degeridir. Yillardir süregelmis bu yöresel ürüne toplumun tüm kesimlerinin, özellikle de kamunun öncülügünde sahip çikilmali ve marka degeri yaratilmalidir. Bölgemizde pazar günü kahvaltilarinda geçmisten günümüze geleneksel hale gelmis olan Çarsamba pidesi tercihi halen geçerliligini sürdürmektedir. Bölgemizin yöresel lezzetlerinin basinda gelen Çarsamba Pidesi, bölge halki tarafindan hafta sonlari iç harci hazirlanarak, erken saatlerde pide kuyruklarinda beklenilen ve hafta sonlarinin iple çekilmesine sebep olan bir lezzettir. Böylesi degere sahip bir ürünün korunmasi ve üretimi hususunda görev alan öncü kurum olmaktan gurur duyuyoruz. Çarsamba Pidesi, tüm kurumlarin katkilariyla daha da büyüyerek istenen seviyeye ulasacaktir" ifadelerine yer verildi.



Denetim Yapildi

ÇTB tarafindan Çarsamba’da 7 (yedi) firmanin Çarsamba pidesine deger katmak ve yörenin lezzetini tüketiciyle bulusturmak amaciyla, Çarsamba Ticaret Borsasi ile Cografi Isaret Sözlesmesi yaptigi belirtildi. Pide üretimi yapan bu isletmelerin, Cografi Isaretli Çarsamba pidesinin usullerine uygun bir biçimde yaptiklari ve yörenin dogal ürünlerini kullanildiklari kaydedildi.

Çarsamba Ticaret Borsasi koordinatörlügünde gerçeklestirilen denetimde; Çarsamba Ticaret Borsasi Tescil Takip Memuru Oguzhan Kilinç, Çarsamba Ticaret ve Sanayi Odasi Genel Sekreteri Gültekin Sürül ve ÇTSO Bölgesel Kalkinma Proje Ofisi Müdürü Reyhan Arslan, Çarsamba Belediyesi Zabita Müdürü Abdullah Özçelik, Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü Gida Mühendisleri Ugur Gencer ve Murat Özyürek ve Çarsamba Lokantacilar Odasi Sekreteri Serpil Yilmaz yer aldi.

Çarsamba Ticaret Borsasi tarafindan Cografi isaretli Çarsamba pidesinin üretimini yapmak için Borsa’ya basvuruda bulunmak isteyen üreticiler için basvuru sürecinin devam ettigi belirtildi.
Kaynak: İHA