1915 Çanakkale Köprü Açilisi Öncesi 69 Kirsal Mahalleye Sehitler Abidesi Yapildi

Balikesir’in Bigadiç ilçesinde, Çanakkale Savasinda Sehit olanlarin isimleri Abide haline getirildi. Kirsal 69 mahalleye yapilan Abidelerdeki isimler 150 yillik nüfus kayit defterinden 3 yillik bir çalismayla ortaya çikarilip abideye yazildi.

1915 Çanakkale Köprü Açilisi Öncesi 69 Kirsal Mahalleye Sehitler Abidesi Yapildi
Balikesir’in Bigadiç ilçesinde, 18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yil dönümü ve 1915 Çanakkale Köprüsünün açilisi nedeniyle, 69 kirsal mahalleye Çanakkale Sehitlerinin isimlerinin yer aldigi Abideler insa edildi. Bigadiç Belediye Baskani Ismail Avcu tarafindan yapilan Abidelerde yer alan Bigadiçli Sehitler, 150 yillik nüfus kayit defterinden 3 yillik bir çalismayla tamamlandi. Yapilan Anitlar hakkinda bilgi veren Bigadiç Belediye Baskani Ismail Avcu, "Bu vatani bize yurt etmek, isgalden kurtarmak için canini verenleri sükran ve minnnetle aniyoruz. Hepsinden Allah razi olsun" dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 18 Mart Çanakkale Zaferinde açilisini gerçeklestirecegi 1915 Çanakkale Köprüsü öncesi böyle bir projeyi hayata koydugunu belirten Avcu, "Türkiye Cumhuriyeti, Atalarimizin bize emanet ettigi vatan topragi üzerinde dünyanin en büyük köprüsünü kuruyor. Bu köprünün açilisi münasebetiyle biz de burada tekrar sükran ve minnet duygularimizla sehitlerimize sahip çiktik, onlari yad ettik" seklinde konustu.

Bigadiç’in 50 bin nüfusu ve 69 mahallesi oldugunu söyleyen Avcu, "Bu sehitlerimizin isimlerini bir bir, 3 senelik bir çalismanin neticesinde, tarihçiden olusan, sosyal bilimciden olusan, belediyemizin imkanlariyla mahalle mahalle, kapi kapi dolasarak bulduk. Bütün cuma namazlari sonrasi, teravih namazlari sonrasi ailelerine ulastik ve bu kayitlari aldik. 69 mahallemize 74 adet Anit diktik. 350 tane sehidimize ancak ulasabildik. Bugün bulundugumuz yerde de bu gördügünüz Abideleri yaptik. Buraya gelerek Istiklal Marsimizi okuyor, saygi durusumuzda bulunuyoruz. Allah hepsinden razi olsun" dedi.



Projede görev alan 4 Eylül Ortaokulu Müdürü Hasan Sayik ise "Bigadiç’teki 69 mahalleyi tarayarak oradaki geçmis insanlarin Çanakkale Savasina katilip katilmadigini tespit edebilmek için sözlü uygulamalar yaptik, kütüklere ve soy kütüklerine ulastik. Bu çalismanin sonucunda Balikesir’in Bursa ilinden sonra Çanakakkale savasinda çok sehit verdigini ögrenmis olduk. Bigadiç ilçesinin de sehit veren ilçelerinden en fazla olani oldugunu tespit etmis olduk" dedi.

Bigadiç Belediye Baskani Ismail Avcu’nun öncülügünde 69 kirsal yerlesim bölgesine Abide yapildigini söyleyen, "Yaklasik 107 yil önce bu gördügünüz memleketin, bu kadim memleketin evlatlari Agustos 1914’de seferberlik ilani ile birlikte hepsi Çanakkale’ye kosmuslar. Tabi bizim buldugumuz sayi çok sembolik bir sayi gibi. Daha çok binlercesi var öyle biliyoruz. Bizim ulasabildiklerimiz bunlar. Kendimde bir Çanakkale sehidi torunu olarak bu çalismada görev almaktan gurur ve onur duydum. 107 yil önce bu vatan topraginin bagrinda sehit düsen Atalarmizin hepsinden Allah razi olsun, ruhlari sad olsun" dedi.

Kaynak: İHA