Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi'nin Gündemi Buca Metrosu

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nin gündemi, Buca Metrosu’nun ihale kararinin iptali oldu. AK Parti grubu, ihale kararinin iptali üzerine elestirilerini siralarken, CHP grubu ise mahkemenin iptal kararinin sadece iki evraka iliskin oldugunu söyledi.

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi'nin Gündemi Buca Metrosu
Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nin mart ayi olagan toplantisinin ikinci birlesimi, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçeklesti. Izmir 4. Idare Mahkemesi tarafindan Buca Metrosu’nun yapim ihalesine iliskin kararin iptali, meclisin gündemini olusturdu. AK Parti grubu ve CHP grubu, konu üzerine önemli açiklamalarda bulundu.

“Kim engelliyor, mahkeme mi?”

Buca Metrosu’nun yapim ihalesine iliskin kararin iptali üzerine söz alan AK Parti Grup Baskan Vekili Özgür Hizal, “Bu mesele, Izmir ve Türkiye’nin gündemini mesgul edecek önemli bir mesele haline geldi. Izmir için kiymetli bir proje. Bu proje ihale asamasinin sonuçlanmasinda sakatlandi. 529 milyon bedel fazlaligiyla birinci firmadan alinip x bir firmaya neden veriyorsunuz? Bunun net izahini yapamadiniz. Bu isi yaptiniz, üzerine de kilif uydurdunuz. Geldigimiz noktada Izmir 4. Idare Mahkemesi bu idari islemin hukuksuz oldugunu belirterek islem iptal etti. Baskan, ‘Engelleniyoruz’ dedi.

Kim engelliyor, mahkeme mi? En kolay yolu seçti, popülizm yapti. Herhalde birileri uyardi ki bugün de ‘Ihale degil verdigimiz karar iptal oldu’ dedi.

Mahkemenin karari var. Sizin verdiginiz yanlis karari mahkeme düzeltme yoluna gitti. Bunun üzerinden çikip ‘Engelleniyoruz’ deyip sonra ‘Mahkeme karar verdi, engellenmiyoruz’ demesi manidar. Hemen arkasindan aci açiklama yaparak ‘Ilgili sirketlerden evraki isteyecegiz ve inceleyecegiz’ dedi.

529 milyon fazladan verdiginiz ihalenin evrakini incelemediniz mi? Dogru incelenmedigi net sekilde görülüyor” diye konustu.



“Hüsranla sonuçlandi”

Izmir Büyüksehir Belediyesinin finansal açidan zor durumda oldugunu savunan Hizal, sözlerini söyle sürdürdü: “Belediye iflasa sürüklenme noktasina geldi. Bu metro 4 yilda tamamlanmadigi takdirde kredi ödemelerinin belediye öz kaynaklari ile yapilmasi neredeyse imkansiz. O zaman kilit vuracaksiniz. Buca disinda Narlidere Metrosu da var. Aslinda problem orada. Narlidere Metrosu’nu, bu performansla 2023’te tamamlanamayacaktir. Çünkü finansal problemler yasiyorsunuz. ‘Ihaleyi fazla bedelle verelim, oradan alacak avansla Narlidere’yi yapalim’ mi diyorsunuz? Yok öyle sey. Genel Baskani temel atma törenine çagirdiniz, onun adina üzüldüm. Her açilis töreninde bu tarz bir sorunla karsilasti. Buca Metrosu da sizin açinizdan hüsranla sonuçlandi. Orada da çikip Ankara’ya savas açarsiniz. ‘Ankara bizi duy’ gibi bir siyasi PR çalismasi ile aslinda derdin Buca Metrosu degil baska seyler oldugunu bütün Izmirlilere gösterdiniz. 529 milyona Izmir’in birçok sorunu halledilebilir. Ihaleyi aliyorsunuz, gerekçe ortaya koymaksizin birinci firmadan alip 529 milyon bedelle baska firmaya veriyorsunuz. Hesabi yarin Izmirliler tarafindan sorulacaktir. Bu Izmirlilerin parasi.”

“Iki teknik kisim hariç hukuka uygun bulundu”

Söz alan CHP’li meclis üyesi Murat Aydin ise bir hukukçu oldugunu belirterek süreci su sözlerle degerlendirdi: “Bu mahkeme karari 30 gün içerisinde idare tarafindan yerine getirilmesi gereken mahkeme kararidir. 15 gün içinde temyiz yolu açiktir. Bu ülke düsük fiyatla alinip sonra yarim birakilmis onlarca is hatirlamiyor mu? Bitirilmedigi için yeniden ihale edilen isleri hatirlamiyor mu? Mevzuat ‘En düsük olana ver’ demiyor. ‘En düsük olup yapabilecek olana ver’ diyor. Mahkeme bütün unsurlari iki teknik kismi hariç hukuka uygun buldu.”

“Iki gerekçe var”

Karar 16 sayfa, dava gerekçesinin sadece 12 satir oldugunu belirten Aydin, “Iki gerekçe yöntemle ilgili. ‘Teklifleri alirsiniz, en düsük deger incelemesine tabii tutulacak teklifi belirlersiniz, sonra bu fiyatla bu isi nasil yapacaksiniz diye izah istersiniz’ diyor. Bunlarin hepsi yapilmis. Firma bu izahi yapmis, ‘Fiyatim gerçekçidir’ demis. Izmir Büyüksehir Belediyesi tüm bu süreci uluslararasi bagimsiz denetçi firmasina denetletmis. Bu bagimsiz denetçi de bu açiklamayi yetersiz bulmus. Mahkeme diyor ki; ‘Bundan sonra da ihalenin hala ciddi sekilde dengesiz olduguna dair endiselerini teklif sahibine yazili olarak bildirmedi’ diyor. Birinci iptal sebebi bu. Diyor ki; ‘Davaci sirketin en düsük teklifin izahindan sonra da buna ikna olmadigini yazili bildirmeliydin’ diyor. Büyüksehir bunu bildirmis ama mahkeme bunu yeterli görmemis. Olabilir. Danistay’a gidecek sebeplerden biri bu olacak zaten. Ikinci gerekçe diyor ki; ‘Teklif sunan sirketin ön çalisma programini inceledigine dair somut bilgi ve belge ortaya koymamissin’ diyor. Ihale dosyasindaki belgelerin her birine incelendi serhi vurulmaz. Ihale dosyasindaki her belge incelenmistir. ‘Proje sahasinin özel kosullarini dikkate almamissin’ diyor. Metro ihalesi gibi bir ihalede proje sahasinin özellikleri, isin nasil yapilacagi zaten yapilmistir. Sahadaki her sey zaten ihale sartnamesinde vardir. Yani, yargi sürecinin bitmedigini söylemek gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“Mahkemenin iptal karari iki evraka iliskindir”

Mahkemenin, ihale ilgili islemi hiçbir bilirkisi incelemesi yapmadan kararlastirdigini savunan Aydin, sözlerini söyle sürdürdü: “Mahkeme, bilirkisi incelemesi yapmadan karar verebilir ama basit bir okul kararinda bile bilirkisi incelemesiz karar verdigini ben görmedim. O sistemin nasil çalistigini biliyorum. O metro Buca’ya gelecek. O is yapilacak. Ne engel koyulursa, ne tartisma yapilirsa yapsin o metro gelecek. Bu firtinalar kopartan mahkeme karari, yapilan islemin özü ile ilgili iptal karari degildir. Iki belge eksikliginden bahsediliyor. Izmir halki merak etmesin; gurur duyacaklari belediye ve belediye yönetimine sahipler. Tartisma konusu da 529 degil 318 milyon liradir. Mahkemeler bazen elbette usul kuralini önemser ve degerlendirerek bir karar verir. Ihale ili ilgili mahkemenin iptal karari iki evraka iliskindir.”

“Sekli eksiklik”

CHP Grup Sözcüsü Nihal Kökkilinç da, “Ihale mevzuatinda ‘yeterlilik’, teknik bir terimdir. Firmanin ehil olmadigi, itibarinin düsük oldugu, yapamayacagi anlaminda degildir. Bu sözcük bu kapsamda kullaniliyor. Mahkeme dosyasinda sekli eksiklik nedeniyle mahkeme ihalede açiklanan sonucu iptal etti. Mahkeme kararlari 30 gün içinde yürürlüge konulur. Eksiklikleri Izmir Büyüksehir Belediyesi yerine getirdigi takdirde Buca Metrosu ile ilgili hem mahkeme karari yerine gelmis olur hem de metro islemleri hizli sekilde baslamis olur. Burada Baskan Soyer’in hakkini teslim etmek gerekiyor. Buca Metrosu, Izmir’in en büyük yatirimlarindan biridir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA