Bakan Soylu Açiklamasi 'Kadina Yönelik Siddetin Gerekçesi Olamaz, Hafifletici Sebep Diye Bir Sey De Olamaz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Bizim bu konuda tavrimiz nettir. Kadina yönelik siddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir sey de olamaz” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Kadina Yönelik Siddetin Gerekçesi Olamaz, Hafifletici Sebep Diye Bir Sey De Olamaz'


Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu Baskani Öznur Çalik ve komisyon üyelerini Bakanlik merkez binasindaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Baskanligi (GAMER) toplanti salonunda kabul etti. Komisyon Baskani Öznur Çalik, hazirladiklari raporu Bakan Soylu’ya takdim etti. Burada bir konusma gerçeklestiren Bakan Soylu, aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadelede ciddi çaba içerisinde olduklarinin altini çizerek, “Içisleri Bakanligi olarak; aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadele konusunda, gerçekten ciddi ve samimi bir çaba içindeyiz, son derece önemli adimlar attik” dedi.



“2022 yili 1 Mart itibariyle 9 bin 500 olmak üzere toplam 357 bin egitim verildi”

Içisleri Bakanliginda aile ve kadina karsi siddetle mücadele alaninda çalisan personellere verilen egitimlerin istatistiklerini paylasan Bakan Soylu, “Kadina ve aile içi siddetle mücadele kapsaminda hayata geçirdigimiz adimlari, aslinda afet yönetimindeki modelimize benzer sekilde, ‘olay öncesi önleme’, ‘olay ani müdahale’ ve ‘olay sonrasi’ olarak üç sacayagi bulunan bir strateji dogrultusunda yürütüyoruz. Olay öncesi önleme ve olay ani müdahalede Bakanligimiz çok güçlü ve olumlu geri dönüsler saglayan adimlar atmisken, olay sonrasi süreçlerde de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimizla temas ve is birligini birlikte gerçeklestirdik. Içisleri Bakanligi tarafindan kadina yönelik siddetle mücadele kapsaminda her kolluk biriminde egitimli personelin görevlendirilmesine iliskin kurumsal kapasitenin arttirilmasina yönelik olarak; aile içi ve kadina karsi siddetle mücadele alaninda çalisan personelimize; 2018 yilinda 59 bin, 2019 yilinda 40 bin, 2020 yilinda 153 bin 500, 2021 yilinda 95 bin, 2022 yili 1 Mart itibariyle 9 bin 500 olmak üzere toplam 357 bin egitim verildi” diye konustu.



“Kadina yönelik siddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir sey de olamaz”

Kadina karsi siddetin diger asayis olaylarina nazaran daha karmasik bir yapisi oldugunu belirten Bakan Soylu, bu konuda pek çok adim altigini ve bunlari daha da ileriye götürmenin gayreti içerisinde olduklarini vurgulayarak, “Kadina karsi siddet, farkli dinamiklerden beslenen, kendine has özellikleri olan, diger asayis olaylarina göre daha karmasik bir yapisi olan, uzmanliga daha fazla ihtiyaç duyan bir konudur. Özellikle isin sebeplerine dönük çalismalar, tespitler, ayrica önemli. Bizim bu konuda tavrimiz nettir: kadina yönelik siddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir sey de olamaz. Bildiginiz gibi; töre saikiyle islenen cinayetin hafifletici sebep olarak görülmesi anlayisini Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu hassasiyetle kaldirdik. Yine ayni anlayisla daha pek çok adim atildi, insallah bunlari daha da ileriye götürmenin gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’de 20 yilda kadina siddetle mücadelede çok önemli adimlar atildi”

Yaptigi konusmada Bakan Soylu’ya kadina siddete yönelik yaptigi çalismalar için tesekkür eden TBMM Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu Baskani Öznur Çalik, “Türkiye’de 20 yilda kadinin statüsünün güçlendirilmesi, karar mekanizmalarinda yer almasi ve kadina siddetle mücadelede çok önemli adimlar atildi. Basta Anayasa olmak üzere geçmiste yaptigimiz çalismalarla yazili metinlerimiz ve yasal metinlerimizin çok güçlü oldugunun bir kez daha altini çizmek isterim” cümlelerine yer verdi.

Komisyonun Içisleri Bakani Soylu’ya takdim ettigi rapor

Raporda, 17 ana baslik altinda 42 tespit ve 547 öneriye yer verildi.

Kadina siddetin nedenlerinin tüm yönleriyle arastirilarak alinmasi gereken tedbirlerin belirlenmesi amaciyla kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu’nun hazirladigi 912 sayfalik raporda sorunlar tespit edilerek, çözüm önerileri siralandi. Meclis Baskanligina sunulan raporda kadina siddetin toplum vicdaninda derin yaralara neden oldugu belirtildi. Raporda, küresel çapta her üç kadindan birinin es-akrabalik iliskisi bulunan ya da bulunmayan erkekler tarafindan fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik açilardan siddete maruz kaldigi bilgisine yer verildi.

Kadina siddetin yalnizca hukuk ve kolluk tedbirleriyle çözülemeyecegi, çok boyutlu, karmasik olgu olan bu siddet türüyle mücadelenin çok yönlü yaklasim ve disiplinler arasi çalismayla özel stratejiler gelistirilmesini zorunlu kildigi vurgulandi. Kadina yönelik siddet görüntülerinden en çok rahatsiz olunan program türlerine bakildiginda ilk sirada dizilerin bulundugu belirtilen raporda, dizilerde kadina siddet konusunun islenis biçiminde ciddi bakis açisi degisikligine gidilmesi istendi.

Raporda yer alan bazi öneriler söyle:

“Toplumda ve siddet magdurlarinda, siddetle mücadelede olusturulan mekanizmalar ve tedbir kararlarinin ‘magdur için yeterince koruma saglamayacagi’ algisinin olusmasi engellenmeli. Hukuk fakültelerinde ögrencilerin konuya iliskin uzmanlasmalarina katki saglamak ve farkindaliklarini artirmak için Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun, uygulamasi ve kadin haklari dersi müfredata konulmali. Muhtarlara kadin erkek firsat esitligi, kadina siddetle ve erken yasta evliliklerle mücadele konularinda egitimler verilmeli. 7 gün 24 saat hizmet sunan ayri bir ‘Acil Siddet Hatti’ kurulmali. Kadinlara ait cep telefonlarina yeni kurulacak olan Acil Siddet Hatti ve KADES basta olmak üzere basvuru mekanizmalari hakkinda bilgilendirici SMS’ler gönderilmeli. Cinsel suç magdurlarina yönelik ülke genelinde yeterli düzeyde hizmet veren ‘Kadin Izlem Merkezleri’ olusturulmali.”
Kaynak: İHA