ABD'den Ukrayna'ya 800 Milyon Dolarlik Ek Güvenlik Yardimi

ABD Baskani Joe Biden, ABD’nin Ukrayna’ya 800 milyon dolar daha ek güvenlik yardimi yapacagini duyurdu. ABD’nin Ukrayna’ya yönelik sagladigi güvenlik yardimi 2 milyar dolara ulasti.

ABD'den Ukrayna'ya 800 Milyon Dolarlik Ek Güvenlik Yardimi
ABD’nin Ukrayna’ya yönelik yardimlari devam ediyor. ABD Baskani Joe Biden Beyaz Saray’dan yaptigi açiklamada, ABD’nin Ukrayna’ya 800 milyon dolar daha ek güvenlik yardimi yapacagini duyurdu. Biden, yardim paketiyle beraber ABD’nin Ukrayna’nin savunmasina verdigi destegi sürdürecegine dikkat çekerek, "Bu fon, bu isgale karsi savasan Ukraynalilara yardim etmek için Savunma Bakanligimizdan Ukrayna ordusuna dogrudan transfer edilecek olan ekipmanlari içeriyor. Kongreye bu fonlari sagladigi için tesekkür ediyorum" dedi.

Biden, "Dünya, Ukrayna’ya verdigimiz destekte ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e agir bir bedel ödetme kararliliginda birlesti. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarimizla birlikte bu çabaya öncülük ederek, muazzam düzeyde güvenlik ve insani yardim saglamaya ve önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha fazlasini yapmaya devam edecektir" ifadelerini kullandi.

Yardim paketinde 800 adet uçak savar, 9 bin anti zih sitemi bulunuyor

Biden, 800 milyon dolarlik yardim paketinde, 800 adet uçaksavar sistemi, 9 bin anti-zirh sistemi, 7 bin adet küçük silah, 20 milyon mermi, insansiz hava sistemleri ve farkli çesitlerde savunma ekipmaninin bulundugunu belirtti.

Biden, "Bu yeni paket tek basina Ukrayna’ya benzeri görülmemis bir yardim saglayacak. Paketin içinde Ukrayna ordusunun halkina saldiranlari durdurmaya devam edebilmesini ve Ukrayna hava sahasini savunmasini sürdürmesini saglayacak 800 adet uçaksavar sistemi bulunuyor" dedi.



"Putin’in ahlaksiz saldirisi karsisinda Ukrayna’ya destegimizde kararliyiz"

ABD’nin Ukrayna’ya yardimini sürdürme sözü verdigini belirten Biden, savasin uzun sürebilecegine yönelik uyarida bulunarak, "Bu uzun ve zorlu bir savas olabilir. ABD halki, Putin’in sivil halka yönelik ahlaksiz ve etik olmayan saldirilari karsisinda Ukrayna halkina desteginde kararli olacaktir. Putin’in ahlaksiz saldirisina karsi öfkemizde birlestik ve buna devam edecegiz” dedi.

Biden ayrica, "Ukrayna’ya savasmasi ve önümüzdeki tüm zor günlerde kendilerini savunmasi için silah verecegiz. Ukrayna’daki insanlari ve Ukrayna’dan kaçmak zorunda kalanlari desteklemek için insani yardimlari seferber etmeye devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Rusya’ya yaptirimlar devam edecek"

Biden, Rusya’ya yönelik yaptirimlarin da sürdürülecegini ifade ederek, "Ukrayna ekonomisini dogrudan mali yardimla destekleyecek, müttefiklerimiz ve ortaklarimizla birlikte, Putin’in çökmekte olan ekonomisindeki baskiyi sürdürecegiz. Onu küresel sahneden izole edecegiz. Hedefimiz bu. Putin’in bedel ödemesini ve pozisyonunu kaybetmesini istiyoruz. Ukraynalilarin savas alaninda ve müzakere masasinda elini güçlendirecegiz" dedi.

Biden konusmasinin ardindan Ukrayna’ya 800 milyon dolar ek güvenlik yardimi paketini dair kararnameyi imzaladi.

Öte yandan Beyaz Saray, geçtigimiz haftadan bu yana ABD’nin Ukrayna’ya sagladigi güvenlik yardiminin 1 milyar dolari astigini belirterek, toplam tutarin ise 2 milyar dolara ulastigini aktardi.
Kaynak: İHA