Uzmanindan Sevindirici Haber Açiklamasi 'Son Varyant Yüz Güldürücü, Virüs Kendi Kendini Yok Ediyor'

Ordu Üniversitesi Tip Fakültesi Aile Hekimligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Özgür Enginyurt, “Omicron varyanti gerçekten yüz güldürücü. Virüs kendi kendini yok ediyor diyebiliriz” dedi.

Uzmanindan Sevindirici Haber Açiklamasi 'Son Varyant Yüz Güldürücü, Virüs Kendi Kendini Yok Ediyor'
Saglik Bakani Fahrettin Koca sosyal medya hesabindan illere göre haftalik vaka sayisini ve vaka sayisi en çok artan 10 ili açikladi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabinda, "12-18 Subat arasinda, 100.000 kisi içinde bir haftalik toplam yeni Kovid-19 vaka sayisi il bazinda neydi? Bilgiler, haftalik insidans haritasinda" dedi ve "12-18 Subat arasinda vaka yogunlugu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilimiz: Amasya, Kirsehir, Aksaray, Denizli, Yozgat, Çorum, Samsun, Tunceli, Eskisehir, Artvin" ifadelerini kullandi.

“Farkina varmadan hastaligi geçiren çok kisi var”

Ordu Üniversitesi Tip Fakültesi Aile Hekimligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Özgür Enginyurt, tüm Türkiye’de korona virüs vakalarinda azalma olduguna deginerek, “Ordu’da vaka sayilari düsüyor, il genellerine bakildigi zaman yükselen iller olabilir ancak toplama bakildigi zaman Türkiye’de vaka sayilarinda ciddi bir düsüs var, beraberinde ölüm sayilarinda da düsüs var. Bu sevindirici bir durum. Bu varyasyondan kaynaklaniyor, omicron varyanti hafif geçiyor, ölüm sayilari azaliyor hatta farkina varmadan hastaligi geçiren birçok kisi var. Hastamiz olarak bile kabul edemiyoruz, çünkü hiç hissetmedigi için ve test yaptirmadigi için hastaligi bilmeden geçiriyorlar” diye konustu.



“Son varyant yüz güldürücü, kendi kendini yok ediyor”

“Bu son varyant gerçekten yüz güldürücü, virüs kendi kendini yok ediyor diyebiliriz” diyen Prof. Dr. Enginyurt, “Ama buna ragmen tedbiri elden birakmamamiz gerekiyor. Çünkü bu son varyasyonun ileride neler olusturabilecegi ile ilgili suan yorum yapmamiz mümkün degil. Bu nedenle tedbirimizi elden birakmamak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Asinin güvenilirligi çok fazladir”

Saglik Bakanligi’nin ilerleyen günlerde diger Avrupa ülkelerinde oldugu gibi yakin zamanda bazi kisitlamalari tamamen kaldirabilecegini düsündüklerini ifade eden Enginyurt, “Ama yine de uzunca bir süre tedbiri elden birakmamamiz gerekiyor, kural olsun ve olmasin tedbirlere devam etmemiz gerekiyor. Bu tablo sunu göstermistir ki; asinin güvenligi çok fazladir. O nedenle asilarimizi ve hatirlatma dozlarini yaptirmamiz gerekiyor ta ki ‘tüm dünyada pandemi kalkti’ denilene kadar asilanmaya devam etmek gerekiyor. Benim izledigim servis ve polikliniklerde hastalar eger asili ise hastaligi çok hafif atlatiyorlar. Ölüm oranlari suan sadece yasli hastalarda ve asi olmayan yasi hastalarda görünüyor. O nedenle yaslilarimiz da korumak adina onlarin asilarini ve hatirlatma dozlarini yaptiralim” seklinde konustu.

Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Ordu’da asi oranlarinin Türkiye’deki asi oranlarinin çok üzerinde oldugunu ve bu konuda vatandaslarin ilgisi ve saglik çalisanlarinin gayretinin fazla oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA