Çeyizlerden Çikan Asirlik Ketenleri Yeniden Isliyor

Sinop yöresinde çeyiz sandiklardan çikan 1 asirlik keten kumaslar, el emegi ve nakis islemeyle tekrar ekonomiye kazandiriliyor.

Çeyizlerden Çikan Asirlik Ketenleri Yeniden Isliyor
Sinop sehir merkezindeki Pervane Medresesi esnafi 72 yasindaki Nuriye Özpinar, 20 yildir islettigi el isi dükkâninda çeyiz sandiklarindan çikan keten kumaslari yeniden isleyerek meraklilariyla bulusturuyor. Eliyle ilmek ilmek isleyerek hazirladigi eski keten kumaslar, burada yeniden hayat buluyor. Insanlarin eski çeyiz sandiklarindan çikardiklari yaklasik 80-100 yillik yöresel ketenlerden özellikle elbise, gecelik, cüzdan, çanta gibi ürünlere dönüstürerek yeniden piyasaya sunuyor.

“Çocuklarim degerini bilemedi”

Kentte 20 yildir bu isle ugrastigini belirten Özpinar, “2002 yilindan beri bu isi yapiyorum. Köydeki hanim arkadaslarimiz kullanmadiklari sandiktaki eski ketenleri gömlekleri bize veriyorlar, biz de onlari degerlendiriyoruz. Çok çesitli çantalar ve kiyafetler yapiyorum. Bakiyorum gerçekten kaliteli, ellenmemis yikanmamis, aliyorum. Ne yaslilarimiz var, ‘Sandikta duruyor çocuklarim degerini bilemedi siz alir misiniz’ diyorlar, aliyorum. Ortalama en az 80 yillik, 100 yilliklar. Ben de onlari sökerek çanta, pano olusturuyorum. Nenelerin paçali kullanmadiklari çamasirlari var, keçi kiliyla islemisler Dikmen yöresinden, onlari degerlendiriyorum. Bayanlar severek aliyorlar. Ayancik, Erfelek, Dikmen kesinlikle hepsi Sinop yöresine ait. Bir tane islenmis kumas geldi, hemen hemen babaannenin babaannesinden kalmis, kiyamamislar. Ben de su anda sakliyorum, kiymetli” dedi.

Kaynak: İHA