Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin; 'Ukrayna'nin, Kirim'i Askeri Yollarla Geri Almasina Izin Vermeyecegiz'

Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron’u, Moskova’da agirlayan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’nin, Kirim’i geri almak için askeri yollara basvurmasinin savasa neden olabilecegini söyledi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin; 'Ukrayna'nin, Kirim'i Askeri Yollarla Geri Almasina Izin Vermeyecegiz'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’daki kriz ve kendilerinin ABD ve NATO’ya sundugu güvenlik garantileri basliklarini ele almak için Kremlin Sarayi’nda, Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron’u agirladi. Paris’ten aksam saatlerine dogru uçagiyla Moskova’ya ulasan Macron havaalaninda yaklasik yarim saat bekledikten sonra Kremlin Sarayi’na geçti. Putin tarafindan karsilanan Macron ardindan toplantinin yapilacagi salona alindi. Birebir formatta gerçeklesen görüsmeden önce Putin ve Macron gazetecilere kisa açiklamalarda bulundu. TSI 18:33’te baslayan toplantida liderlerin birlikte yemek yiyerek istisarelere devam ettigi ögrenilirken 5 saati askin süren toplantinin ardindan Putin ve Macron ortak basin toplantisina geçti. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin basin toplantisinda ilk sözü alan lider olurken yine hedefinde batili ülkeler ve NATO oldu. Rus ordusunun Ukrayna sinirina konuslanmasi ve tatbikatlar yapmasini elestiren batili ülkelere ve NATO’ya sert tepki gösteren Putin, "Askeri altyapilarini sinirlarimiza kadar yaklastiran NATO ve üye devletler, silahli kuvvetlerimizi nereye ve nasil yerlestirecegimiz konusunda bize ders vermeye kalkiyor. Rus birliklerinin kendi topraklarindaki eylemleri "Ukrayna’ya karsi Rus tehdidi" olarak sunuluyor" dedi.

"NATO üyeleri Ukrayna’ya silah pompalamaya devam ediyor"

Sözlerinin devaminda NATO üyelerini suçlayici ifadeler kullanmayi sürdüren Putin, üye ülkelerin Ukrayna’ya yaptiklari silah sevkiyatlarini elestirerek, "NATO üyesi ülkeler tarafindan modern silahlarin sevkiyatina devam ediliyor ve Ukrayna ordusunun modernizasyonu için önemli ölçüde mali kaynaklar ayirmaya devam ediyor. Elbette bu konulari cumhurbaskaniyla 6 saate yakin bir süre konustuk" ifadelerini kullandi. Putin birçok kez dile getirdigi NATO’nun kendilerini düsman olarak gördügü sözlerini yineleyerek, "NATO’nun eylem planinda Rusya düsman olarak görülüyor" seklinde konustu.

"Kiev, Minsk anlasmalarini ortadan kaldirmayi amaçliyor"

NATO’nun yani sira Ukrayna’yi da hedef alan sözler kullanan Putin, Kiev yönetiminin Minsk anlasmalarini ortadan kaldirmayi amaçladigini iddia ederek, "Kiev’in mevcut yönetiminin Minsk anlasmalarini feshetmek için bir yol çizdigi kanaatindeyim. Anayasa reformu, genel af, yerel seçimler ve özel statünün yasallasmasi gibi temel konularda bir ilerleme yok" derken Minsk’te imzalanan ’Steinmeier formülü’nün hala önemli bir yer edinemedigini belirtti.

Putin ayrica Macron’un, Kiev’e yapacagi ziyareti hatirlatarak burada kendisinin zorlu bir görüsme bekledigini söyledi.



"Ukrayna’nin, Kirim’i askeri yollarla geri almasina izin vermeyecegiz"

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ukrayna’nin, Kirim’i geri almak için askeri yollara basvurmasi durumunda NATO ile savasabileceklerini ima ederek, "Fransa dahil Avrupa ülkeleri Kirim’in, Ukrayna topraklarina ait olduguna inaniyor, bizde buranin Rusya Federasyonu’nin bir parçasi olduguna inaniyoruz. Ukrayna doktorinlerine göre eger bu durum askeri operasyonlarla degistirilmeye kalkilirsa Rusya ile NATO arasinda bir çatisma olacaktir. NATO ile savasa mi girecegiz?" dedi.

Kirim konusunda Bati’ya gözdagi veren Putin yine ayni cümleyi vurgulayarak, "Rusya ile savasmak mi istiyorsunuz?" sözlerini kullanarak, "Ukrayna NATO’ya katilir ve Kirim’i döndürmeye çalisirsa, Avrupa ülkeleri otomatik olarak savasa sürüklenecek ve bunun kazanani olmayacak" seklinde konustu.

"Porosenko’ya siginma hakki vermeye haziriz"

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Zelensky’den önceki Ukrayna Devlet Baskani Pedro Porosenko’un ülkesinde baski altinda tutulmasinin altini çizerek önemli ifadeler kullandi. Porosenko’nun, Moskova yanlisi iktidari devirerek yönetimi ele geçirdigini hatirlatan ve simdi kendisinin ayni duruma düstügünü ima eden Putin, "Onun Minsk anlasmalarini imzaladigi ima edilerek ihanetle suçlaniyor. Evet anlasmalari imzaladi. Ne olmus? Bütün ülke ve güvenlik konseyi bunu kabul etti. Porosenko’ya insani nedenlerden dolayi siyasi siginma hakki vermeye haziriz. Ben saka yapmiyorum. Gerçekten politikasini sevdigimiz veya begendiginiz için degil, insani nedenlerden dolayi" diye konustu.

"Bunun diyalogumuzun sonu oldugunu düsünmüyorum"

Rusya’nin, ABD ve NATO’ya sundugu güvenlik garantileri konusunda düsüncelerini dile getiren Putin, NATO’nun, Sovyetler Birligi’ne karsi kuruldugunu fakat 1997 yilindan sonra Rusya’ya karsi tavir alarak genislemesini sürdürdügünü anlatarak gelinen süreçte bu adimlari kendileri için tehdit olarak gördüklerini söyledi.

Kendilerinin sundugu güvenlik garantileri taslagina çekimser yaklasan NATO ve ABD ile bu konuda diyalogu sürdürmek istediklerini vurgulayan Putin, "Bunun diyalogumuzun sonu oldugunu düsünmüyorum" seklinde konustu.

Öte yandan Rus parali asker grubu olarak bilinen Wagner’in, Mali’deki varligina dair gelen elestirilere cevap veren Putin, "Mali’deki yetkililer, Wagner özel güvenlik sirketine devlet düzeyinde davette bulundu, Rus makamlarini buna itiraz edecegi bir durum yok" dedi.

Kaynak: İHA